PNDL 2: S-au depus peste 20.000 de proiecte, in valoare de 80 miliarde lei |
Actualitatea interna Publicat de Elena Icleanu 13 Apr 2017 13:10 |
Peste 20.000 de proiecte, cu o valoare totala estimata la 80 miliarde lei, au fost depuse prin Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) 2 pana la aceasta data, potrivit datelor Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene (MDRAPFE), institutie ce coordoneaza implementarea programului. In intervalul urmator va incepe etapa de evaluare a proiectelor, etapa necesara avand in vedere ca a fost depasit bugetul prevazut pentru 2017.
"In scurt timp incepem evaluarile dosarelor depuse. Vom asigura finantare cu prioritate pentru localitatile care nu au fost eligibile in niciun program cu finantare europeana. Ideea este sa corelam sursele de finantare disponibile, pentru a evita dubla finantare", a declarat viceprim-ministrul Sevil Shhaideh.
PNDL 2 asigura resursele necesare pentru anumite categorii de investitii ale administratiei publice locale, avand ca scop dezvoltarea echilibrata a tuturor regiunilor Romaniei.
Criteriile de selectare a obiectivelor de investitii sunt aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 624/2015. Actul normativ prevede ca repartizarea fondurilor de la bugetul de stat pe judete, destinate transferurilor pentru finantarea obiectivelor de investitii din portofoliul unitatilor administrativ-teritoriale, sa fie facuta echilibrat, utilizand cel putin unul dintre urmatorii indicatori: datele demografice si administrativ-teritoriale (UAT) ale judetelor, capacitatea financiara a UAT, avand in vedere ponderea capacitatii acestora de a participa cu fonduri de la bugetul local pentru realizarea obiectivelor de investitii, precum si ponderea numarului de obiective de investitii aflate in derulare de fiecare judet.
Potrivit MDRAPFE, analiza dosarelor mai are la baza incadrarea obiectivelor de investitii in domeniile specifice pentru care exista obligatia conformarii unor reglementari europene sau in domenii specifice prioritare, stadiul fizic al realizarii obiectivului de investitii, incepand cu stadiul fizic cel mai ridicat la data aplicarii criteriului, data semnarii contractului de furnizare/ prestare de servicii/ executie de lucrari, dupa caz, si populatia deservita.
|