Agenda Constructiilor
Luni, 23 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - AHK: Green Deal ar trebui completat cu un Pact Industrial, pentru competitivitate
AHK: Green Deal ar trebui completat cu un Pact Industrial, pentru competitivitate
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 04 Sep 2024 17:03
Pe fondul unei concurente tot mai puternice resimtite din partea unor regiuni precum Asia sau America, Romania si Germania trebuie sa coopereze strans pentru a-si pastra competitivitatea. In acelasi timp, Pactul Verde European (Green Deal) ar trebui completat cu un Pact Industrial, care sa permita industriei sa ramana competitiva, protejand in acelasi timp si mediul inconjurator, au fost de parere invitatii AHK Romania la masa rotunda organizata marti pe tema „Competitivitate in Europa”. Moderata de directorul general al Camerei de Comert si Industrie Romano- Germane, Sebastian Metz, discutia  s-a purtat intre sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, Ramona-Iulia Chiriac, ambasadorul Republicii Federale Germania in Romania, dr. Peer Gebauer, ministrul Economiei, Antreprenorialului si Turismului, Stefan-Radu Oprea si Presedintele AHK Romania, Andreas Lier, cu participarea numerosilor membri ai comunitatii de afaceri in cele doua tari.
"Intr-un moment in care business-ul european simte ca pierde teren in fata altor tari cum ar fi China sau Statele Unite, va propun sa schimbam idei si puncte de vedere despre cum putem actiona in continuare pentru a creste competitivitatea si productivitate economiilor noastre”, a fost invitatia lansata de Sebastian Metz la inceputul dezbaterii. 
In opinia ministrului Economiei, competitivitatea in Romania este strans legata si influentata de cea europeana, datorita Pactului Verde si a altor reglementari de care industria trebuie sa tina cont si care au consecinte asupra productivitatii, asupra costurilor si asupra transformarilor prin care trec companiile. „Dorim sa traim intr-o lume fara poluare, dar este important sa avem si companii competitive. Trebuie sa vedem cum putem sustine aceste intreprinderi sa fie mai verzi, dar sa vedem si ce vor de fapt clientii. Green Deal-ul a crescut preturile. Daca vrei sa fii mai verde, ai nevoie de mai multa energie. Suntem toti de acord sa partajam aceste costuri ?”, a intrebat Radu Oprea. 
El a mentionat investitiile pe care le face guvernul Romaniei in energia verde, care include si energia nucleara sau gazul, cel care asigura tranzitia catre energia verde. O alta directie a investitiilor o reprezinta constructia de capacitati de stocare a carbonului, pentru care statul acorda subventii companiilor ce investesc in domeniu. 
In ceea ce priveste cercetarea si inovarea, ministrul a explicat ca statul roman este un sustinator al parteneriatului public-privat pentru investitii in activitati de cercetare-dezvoltare, in special in domenii precum industria de aparare sau microelectronica.
 
 
La nivel european, masurile de consolidare a competitivitatii au fost prezentate de sefa Reprezentantei CE in Romania, Ramona Chiriac. Ea a precizat ca viitoarea Comisie Europeana va continua sa sustina o industrie puternica in Europa, care sa emita cat mai putin dioxid de carbon, in paralel cu crearea unor lanturi valorice reziliente. 
"Europa este un continent al industriei, al companiilor si al inovatiei. Reinventarea ei prin revolutia tehnologica si industriala, prin competitie globala si prin schimbarea societatilor reprezinta puncte forte care se pot realiza doar prin piata unica. De aceea, finalizarea pietei unice europene este de o importanta strategica pentru pozitia noastra globala,” a explicat Ramona Chiriac. Acest lucru implica derularea cu mai multa usurinta si rapiditate a tuturor operatiunilor legate de business, simplificarea cadrului de reglementari, reducerea birocratiei si dezvoltarea infrastructurii digitale. 
"Viteza, coerenta si simplificare vor fi prioritatile politice ale Uniunii Europene”, a subliniat ea. Totodata, diminuarea impactului schimbarilor climatice ramane un obiectiv important: „Decarbonizarea economiei si crearea de piete noi bazate pe sustenabilitate si circularitate sunt necesare. Tehnologiile verzi reprezinta o piata in expansiune, estimata la nivel global la 600 de miliarde de euro pe an pana in 2030, ceea ce reprezinta de doua ori nivelul din prezent. Romania are un potential mare de a se integra in lanturile valorice ale tehnologiilor verzi.”
Una dintre cele mai presante probleme care afecteaza mediul de afaceri este neincluderea, pe deplin, a Romaniei in spatiul Schengen. „Aceasta ramane o bariera in calea comertului si a investitiilor, iar Comisia va continua sa pledeze pentru includerea deplina a Romaniei si a Bulgariei in spatiul Schengen”, a mentionat Ramona Chiriac.
 
 
La randul sau, presedintele AHK, Andreas Lier, a declarat ca Europa pierde din capacitatea sa de productie si din competitivitate, din cauze multiple, cum ar fi criza energetica, birocratia si reglementarile, contextul geopolitic, piata muncii si situatia demografica. „Acestea reprezinta provocari pentru companii. Dar exista si oportunitati, iar Romania joaca un rol important in reducerea provocarilor si in crearea de oportunitati. De aceea trebuie sa actionam impreuna, avem nevoie de raspunsuri si actiuni indraznete”, a precizat Andreas Lier. 
In context, el a evidentiat Declaratia de la Antwerp, sprijinita de peste 1 000 de companii si organizatii, in vederea constituirii unui Pact industrial european, care sa completeze Pactul verde european, sa revitalizeze industria europeana, prin consolidarea sectoarelor industriale de baza si care sa deschida calea pentru o Europa rezilienta, competitiva si durabila. 
Cooperarea stransa dintre Romania si Germania a fost evidentiata si de ambasadorul Germaniei la Bucuresti, dr. Peer Gebauer. In discursul sau, el a subliniat ca Germania si Romania beneficiaza enorm de pe urma relatiilor economice stranse. Mai ales in vremuri dificile, Uniunea Europeana trebuie sa-si consolideze competitivitatea, ambele tari jucand un rol important in acest sens. „In plus, este nevoie de noi masuri pentru a atrage industrii cheie in Europa, cum ar fi cea de semiconductori. Este momentul pentru o regandire, in sensul unei mai mari disponibilitati pentru riscuri si pentru proiecte inovatoare, inclusiv in domeniul inteligentei artificiale. Nu avem voie sa ramanem in urma altor parti ale lumii in aceste domenii. Important este, de asemenea, sa consolidam rezilienta economiei noastre in Europa, sa diversificam lanturile de aprovizionare si sa nu devenim dependenti de diferiti furnizori de materii prime”, a spus ambasadorul Germaniei. 
Masa rotunda „Competitivitate in Europa” a fost organizata de AHK Romania in cadrul intalnirii lunare a membrilor AHK, prima de acest fel dupa pauza de vara.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMTotalEnergieshiltiSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
concelex
leviatan
Acvatot 2019
strabag nivel 1
noark
SIGM
rigips
MAKITA
AED
EDIT-Structural
SSAB
konsent
EURO BUILD
GEWISS
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
DRS
VEGO
CDS
ELECTROGRUP
theda mar
BogArt

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<