Agenda Constructiilor
Joi, 12 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - AHK: Promovarea inovarii trebuie sa fie una din prioritatile noului guvern
AHK: Promovarea inovarii trebuie sa fie una din prioritatile noului guvern
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 12 Dec 2024 12:47
AHK Romania a initiat un dialog intre mediul de afaceri si cel academic pentru a extinde parteneriatul dintre companiile germane si universitatile romanesti in domeniul cercetarii, inovarii si al formarii continue. Reuniunea s-a axat pe consolidarea colaborarii dintre intreprinderile private si mediul academic in domeniul cercetarii – dezvoltarii (C-D), pentru a beneficia cat mai mult de oportunitatile de finantare ale Uniunii Europene. Principalele provocari discutate au fost dificultatile de accesare a acestor fonduri, nevoia unei finantari publice, private sau europene sustinute a cercetarii si importanta alinierii temelor de cercetare la nevoile pietei. Participantii au subliniat necesitatea imbunatatirii cooperarii intre diferitele parti interesate, inclusiv cu administratia publica, si au evidentiat importanta promovarii initiativelor de C-D pentru a incuraja o participare mai larga din partea tuturor partilor implicate. Alaturi de cadre didactice universitare, la eveniment au participat reprezentanti ai companiilor din domenii diverse, precum energie & gaze, IT & digitalizare, auto, retail, industria chimica, managementul deseurilor.
"Dorim sa facem schimb de idei si de perspective, pentru a vedea cum abordam mai departe aceasta tema, ce trebuie facut pentru a dezvolta colaborarea dintre universitati, institute de cercetare si alte entitati publice pe de o parte si IMM-uri, start-up-uri si companii pe de alta parte, pentru a veni in sprijinul mediului de afaceri in activitatile de cercetare-dezvoltare”, a spus Sebastian Metz, director general al AHK Romania, in deschiderea forumului pentru dialog "Business-ul intalneste inovatia”.
El a adaugat ca aceasta colaborare este cu atat mai necesara, cu cat la nivel european cercetarea-dezvoltarea (C-D) si inovarea devin tot mai importante si prin urmare vor primi bugete mai mari. "E nevoie sa cream un cadru adecvat pentru ca acesti bani sa fie absorbiti intr-un mod productiv”, a precizat el, mentionand ca in Romania comunitatea de afaceri a reusit sa obtina facilitati fiscale pentru activitatile de C-D in decursul acestui an.
Pentru a extinde parteneriatele internationale, dar si pentru a intensifica schimbul de bune practici, evenimentul a avut ca invitat un expert din Germania dr. Ulla Übler, Director pentru Relatii Internationale al Bayern Innovativ GmbH.
 
 
Aceasta a oferit o prezentare generala a peisajului de inovare din Bavaria, detaliind reteaua de colaborare a institutiilor care sprijina cercetarea si dezvoltarea economica. Ea a explicat misiunea Bayern Innovativ de a conecta universitatile, corporatiile si startup-urile pentru a promova inovarea si transferul de tehnologie in sectoare precum mobilitatea, energia si digitalizarea. Dr. Übler a mentionat, de asemenea, studiile in curs si proiectele viitoare care vizeaza consolidarea cooperarii internationale, in special cu Romania, si a subliniat importanta comunicarii deschise si a colaborarii intre partile interesate pentru a promova inovarea. 
In cadrul intalnirii de la sediul AHK Romania, firmele participante au subliniat ca nivelul colaborarii cu universitatile variaza in functie de domeniul lor de activitate. Ele si-au exprimat deschiderea de a se implica in parteneriate cu mediul academic pentru a imbunatati competentele, a promova o mentalitate antreprenoriala si a asigura investitii in cercetare-dezvoltare (C-D). Reprezentantii companiilor au sugerat universitatilor sa fie mai receptive la piata in ceea ce priveste sursele de finantare si sa dezvolte un model de business. La randul lor, reprezentantii universitatilor au subliniat necesitatea de a se concentra mai mult pe interdisciplinaritate pentru a gasi mecanisme de cooperare cu companiile si chiar de a modifica curricula scolara pentru a introduce discipline care sa ajute studentii sa dobandeasca competentele cerute de piata muncii.
Intru-un sondaj realizat de AHK Romania in randul mediul de afaceri si academic, cei mai multi repondentii au indicat ca beneficiile inovarii tin de adoptarea tehnologiilor emergente, de o mai mare eficienta operationala, de colaborarea cu start-up-urile si de extinderea pe noi piete, in timp ce provocarile sunt legate de finantarea proiectelor inovative, atragerea si mentinerea talentelor, incertitudinile legate de piata, birocratia. Respondentii considera ca ecosistemul de inovare din Romania este mai degraba slab, iar nevoile companiilor in ceea ce priveste inovarea sunt legate in primul rand de finantare, urmata de colaborare, mentorat si expertiza, precum si de conformarea cu reglementarile. 
Pornind de la aceste premise, atat companiile, cat si mediul universitar au fost de acord sa continue dialogul pentru o mai buna si mai extinsa colaborare.
 
ABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMTotalEnergieshiltiALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
quadratum
EDIT-Structural
Arduro
Acvatot 2019
theda mar
AED
SIGM
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
rigips
MAKITA
strabag nivel 1
DRS
konsent
CONCEPT STRUCTURE
concelex
ELECTROGRUP
SSAB
Ubitech
CDS
EURO BUILD
VEGO

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<