Agenda Constructiilor
Duminica, 24 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - AmCham: Lipsa de transparenta si predictibilitate, reclamata de 95% dintre firme
AmCham: Lipsa de transparenta si predictibilitate, reclamata de 95% dintre firme
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 10 Dec 2021 10:38
AmCham Romania a derulat in lunile octombrie - noiembrie 2021 o noua editie a sondajului privind politica fiscala pentru a evalua perceptia companiilor membre cu privire la principalele masuri de politica fiscala si modul in care acestea afecteaza deciziile de investitii si derularea afacerilor in Romania.
Concluziile acestei editii sustin recomandarile avansate de AmCham pe aceasta tema centrala pentru agenda organizatiei si surprind aspecte cheie legate de contextul fiscal actual.
Cele mai apreciate 5 masuri fiscale care fac Romania atractiva pentru investitori sunt:
- Impozitul de 5% pe dividende, factor stimulativ pentru dezvoltarea antreprenoriatului, in crestere cu 15% fata de evaluarea in sondajul derulat in 2019;
- Sistemul de cota unica, in continuare considerat cel mai adecvat pentru economia Romaniei, atat din punct de vedere al contributiei pe care o are la competitivitatea economica a Romaniei, cat si din perspectiva faptului ca incurajeaza conformarea voluntara a contribuabililor onesti;
- Stimulentele fiscale, recunoscute de peste 83%dintre respondenti ca fiind importante pentru mediul investitional;
- Prin intermediul aceluiasi sondaj membrii AmCham au semnalat imposibilitatea de a accesa unele dintre aceste stimulente, cu precadere a celor care vizeaza activitatile de cercetare-inovare si care ar putea avea un efect pozitiv semnificativ in atragerea activitatilor economice cu valoare adaugata mare;
- Transpunerea legislatiei UE, ancora de stabilitate pentru companii pe fondul instabilitatii care se manifesta la nivel national;
- Regimul de holding, care permite acum inregistrarea in Romania a acestor tipuri de companii.
In ceea ce priveste neajunsurile legislatiei fiscale, cele mai multe raspunsuri indica probleme legate de predictibilitatea procesului legislativ in sfera fiscalitatii, de interpretare unitara a legislatiei sau lipsa de corelare dintre legislatia fiscala si alte legislatii care reglementeaza acelasi domeniu.
In acest context, AmCham subliniaza nevoia si importanta unui proces decizional coerent, bazat pe consultari reale si analize de impact cuprinzatoare, care sa contureze politici publice de calitate, clare si aplicabile.
Intre principalele neajunsuri ale administratiei fiscale, care constituie o bariera pentru investitii suplimentare si pentru mediul de afaceri in general, se remarca nevoia de imbunatatire a relatiei dintre contribuabili si autoritatile fiscale, nivelul inca redus de digitalizare, procesul complex de conformare sau insuficient timp alocat pentru implementarea noilor prevederi legislative.
“Politica fiscala este un pilon central al mixului de competitivitate al unei tari, si Romania nu trebuie sa permita ca aceasta sa fie un impediment pentru atractivitatea economica si pentru investitorii existenti. Dimpotriva, trebuie sa fie un instrument pentru accesarea oportunitatilor unice pe care Romania le are la orizont in perioada urmatoare. Faptul ca 95% dintre respondenti indica lipsa de transparenta si predictibilitate intre neajunsuri confirma ca ceea ce solicitam in numele comunitatii de afaceri nu sunt doar concepte, ci au un impact direct in deciziile de investitii”, a declarat Ionut Simion, Presedintele AmCham Romania.
“Preocuparea companiilor de a avea un cadru legislativ clar, predictibil si instrumente moderne care sa faciliteze conformarea, este evidenta si este o veste buna. Aderarea la principiile de stabilitate si predictibiliate este mai importanta ca oricand, mai ales in contextul turbulentelor din ultimele luni si al declaratiilor contradictorii care au generat un val de incertitudine”, a punctat Alexander Milcev, membru al Consiliului Director al AmCham Romania si Co-Presedinte al Comitetului de Fiscalitate al AmCham Romania.
Cu privire la beneficiile stimulentului fiscal pentru industria IT, Ionut Sas, Vice-Presedintele AmCham a declarat: “Reiteram nevoia ca orice masura fiscala sa fie intodeauna analizata prin raportare la impactul economic generalizat, la provocarile specifice industriei pe care o vizeaza, precum si la contributia la competitivitatea economica a tarii. Din aceasta perspectiva, industria IT s-a dovedit a fi de importanta strategica pentru Romania si continua sa fie mai ales in perspectiva tranzitiei digitale asumate de Romania prin PNRR. In calitate de contribuabili, asteptarea legitima este aceea de a exista o contraprestatie corecta din partea statului in schimbul taxelor platite, care sa se reflecte in investitii in infrastructura, sanatate, educatie si in alte sisteme critice pentru cresterea calitatii vietii, un factor determinant si pentru retentia in tara a specialistilor din domeniul IT.”
Printre riscurile macroeconomice majore care greveaza sustenabilitatea bugetara a Romaniei, AmCham a semnalat accelerarea inflatiei si riscul unei spirale inflationiste, cresterea datoriei suverane, dependenta ridicata de importurile de energie, evolutia demografica negativa sau impactul si gestionarea pandemiei. “Situatia macroeconomica a Romaniei impune o bugetare responsabila si sustenabila, si subliniem importanta unei planificari riguroase a veniturilor inainte de avansarea unor cheltuieli pentru care nu exista surse bugetare. In vederea imbunatatirii veniturilor bugetare credem ca este esentiala o schimbare de paradigma in relatia dintre stat si contribuabili, in sensul in care statul sa se raporteze la platitorii de taxe ca la un client”, a declarat Cristian Sporis, Vice-Presedintele AmCham.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTETotalEnergiesALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
viarom
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
theda mar
ELECTROGRUP
ness project
leviatan
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
noark
CDS
SSAB
Ubitech
rigips
concelex
SIGM
AED
Acvatot 2019
EDIT-Structural
BogArt
DRS
Arduro
konsent
MAKITA

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<