Agenda Constructiilor
Duminica, 01 Septembrie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - BCG: Piata de M&A a fost mai activa in primul semestru din 2024 fata de S1 2023
BCG: Piata de M&A a fost mai activa in primul semestru din 2024 fata de S1 2023
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 12 Aug 2024 11:14
Piata de M&A a fost mai activa in prima jumatate a anului 2024 comparativ cu primele sase luni ale anului 2023, dar recuperarea sa de la minimul de anul trecut a fost mai lenta decat se anticipa. Valoarea globala a activitatii M&A in prima jumatate a anului 2024 a fost de 1 trilion de dolari, cu mult sub media pe zece ani de 1,5 trilioane de dolari, conform unui nou studiu al Boston Consulting Group (BCG). 
Indicele de sentiment M&A, care furnizeaza lunar o actualizare cu privire la interesul partilor implicate in fuziuni, achizitii si exit-uri pentru urmatoarele sase luni, indica o perspectiva mixta pentru restul anului 2024. Desi valoarea actuala a indicelui de 78 este sub media pe zece ani de 100, piata de M&A si-a revenit deja semnificativ de la punctul minim de 62 din august 2023. Regional, activitatea in Europa pare in crestere, in special in sectoare precum energie, materiale si tehnologie, media si telecomunicatii. In acelasi timp, regiunea Asia-Pacific, cu proponderenta sectorul industrial, cunoaste cel mai puternic declin.
"M&A a ajuns sa faca parte din trusa de instrumente strategice a fiecarui CEO,” a spus Balazs Zoletnik, Partener BCG, biroul din Budapesta. „Totusi, in contextul incertitudinii economice, al ingrijorarilor legate de inflatie si politica monetara si al provocarilor de reglementare si geopolitice, este mai dificil ca niciodata pentru factorii de decizie sa formuleze planuri fiabile.”
 
Activitatea de M&A cunoaste cel mai puternic avant in Europa, in timp ce regiunea Asia-Pacific atinge un minim al ultimului deceniu
Diferentele regionale din primele sase luni ale anului 2024 au fost semnificative:
  • America de Nord si America de Sud: Tranzactiile in aceasta regiune au avut o valoare totala de 647 miliarde de dolari, o crestere de aproximativ 14% fata de prima jumatate a anului 2023. America de Nord a reprezentat 61% din activitatea globala totala de M&A.
  • Europa: Valoarea M&A in Europa a totalizat 255 miliarde de dolari, o crestere de 23% comparativ cu primele sase luni ale anului trecut. Valoarea tranzactiilor in Marea Britanie a crescut cu 185%, avand cea mai mare cota de realizare a tranzactiilor din Europa. Valoarea tranzactiilor a crescut si in Suedia (138%), Spania (19%) si Republica Ceha (196%), in timp ce Franta (-25%) si Germania (-32%) au inregistrat scaderi.
  • Asia-Pacific: Valoarea tranzactiilor in Asia-Pacific a scazut cu 40% la un minim de 11 ani, atingand valoarea de 117 miliarde de dolari. Totalul regional reflecta scaderi in Japonia (-67%), China (-36%), Coreea de Sud (-16%) si Australia (-39%). Singurele exceptii reprezinta India (55%), Singapore (41%) si Malaysia (266%).
 
Factorii determinanti pentru restul anului 2024
Multe dintre tendintele evidentiate in Raportul BCG continua sa sustina o perspectiva pozitiva pentru activitatea de M&A.
Cursa pentru obtinerea accesului la AI si alte tehnologii emergente vor motiva probabil multe tranzactii in anii urmatori. In plus, ESG, decarbonizarea si tranzitia energetica in sensul larg, vor determina companiile sa achizitioneze capabilitati, tehnologii si alte active care sa-i ajute in atingerea obiectivelor.
Recuperarea nivelurilor de evaluare in majoritatea sectoarelor prezinta un alt avantaj semnificativ, facand mai usor pentru cumparatori si vanzatori sa cada de acord asupra unui pret de achizitie. In acelasi timp, volatilitatea a scazut, oferind un cadru mai stabil pentru luarea deciziilor.
 
Despre indicele de sentiment M&A al BCG
Indicele de sentiment M&A utilizeaza o metodologie proprie pentru a determina valoarea indicelui de sentiment M&A, aplicand decenii de cercetare si expertiza ale BCG, prin analiza a peste 900.000 de tranzactii.
Pentru a determina valoarea indicelui in fiecare luna, BCG va analiza factorii fundamentali ai activitatii M&A, precum increderea in afaceri, nivelurile de evaluare si ratele dobanzii si va aplica capacitati avansate de AI generativ pentru a evalua sentimentul executivilor si investitorilor fata de M&A din comunicarile corporative.
BCG va actualiza indicele in a patra marti a fiecarei luni. Caracteristicile interactive ale indicelui permit partilor interesate in tranzactii sa determine sentimentul la nivel global si pe regiuni, dar si pe sectoare individuale.
Pentru informatii mai detaliate privind indicele de sentiment M&A al BCG click aici.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
AUGUST 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 184 (August 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
Arduro
Ubitech
viarom
EDIT-Structural
ERBASU CONSTRUCT
ELECTROGRUP
SSAB
BogArt
CONCEPT STRUCTURE
rigips
quadratum
siniat
Acvatot 2019
MAKITA
concelex
theda mar
noark
strabag nivel 1
leviatan
CDS
konsent
SIGM

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
top 500
econet
ROGBC 2016

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander