Agenda Constructiilor
Marti, 16 Iulie 2024
RAWLPLUG
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CC & ANAP: Grupurile de interese, semnalate distinct in cadrul achizitiilor publice
CC & ANAP: Grupurile de interese, semnalate distinct in cadrul achizitiilor publice
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 11 Iul 2024 11:11
Consiliul Concurentei recomanda Agentiei Nationale pentru Achizitii Publice sa modifice legislatia in domeniu, astfel incat sa fie prevazute expres Grupurile de Interes Economic (GIE) si Grupurile Europene de Interes Economic (GEIE) ca posibili ofertanti intr-o procedura de achizitie publica, avand in vedere ca nu exista o lege dedicata acestora.
Recomandarea autoritatii de concurenta a fost facuta in urma derularii unui studiu privind grupurile de interes economic, in contextul in care autoritatile contractante sunt reticente fata de aceste forme de organizare pentru a le admite in cadrul licitatiilor publice.
GIE/GEIE reprezinta o asociere intre doua sau mai multe persoane fizice sau juridice, constituita pe o perioada determinata, in scopul facilitarii sau dezvoltarii activitatii economice a membrilor sai, precum si al imbunatatirii rezultatelor activitatii respective. Comparativ cu alte state europene, precum Germania sau Belgia, unde numarul de GEIE depaseste 500, in Romania, GIE/GEIE sunt mai putin cunoscute, fiind introduse in dreptul roman mai tarziu decat celelalte forme de asociere sau alte instrumente legale traditionale. Astfel, la ora actuala, in Romania se inregistreaza un numar redus de GIE/GEIE, in 2022 fiind raportate 83 de grupuri de interes dintre care 68 GIE si 15 GEIE. Aceasta situatie este generata, in primul rand, de legislatia care nu reglementeaza activitatile si responsabilitatile membrilor unui GIE/GEIE, mai ales in legatura cu participarea la licitatii si accesarea fondurilor nerambursabile sau a schemelor de ajutor de stat.
Acest lucru poate duce la interpretari diferite si la incertitudine in ceea ce priveste statutul legal si drepturile sau obligatiile acestor tipuri de asociere. Ca urmare, si din partea companiilor exista o retinere fata de aceasta forma de asociere, deoarece le este „teama” de eventuale sanctiuni in lipsa unei legislatii foarte clare, apeland adesea la recomandarile specialistilor financiar-contabili si juridici.
"Niciuna dintre formele specifice de asociere nu este mai predispusa decat alta la un comportament anticoncurential, fie ca vorbim de asociere in participatie, cooperativa sau grup de interes economic. Asadar, nu sunt motive pentru a privi cu scepticism GIE/GEIE, atat timp cat este respectata legislatia in domeniul concurentei. Dimpotriva, aceste forme de asociere pot avea efecte benefice asupra economiei, avand in vedere ca au fost concepute special pentru a facilita cooperarea transnationala si interprofesionala intre operatorii economici, in special IMM-uri”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
IUNIE/IULIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 183 (Iunie/Iulie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ness project
ERBASU CONSTRUCT
quadratum
konsent
strabag nivel 1
CONCEPT STRUCTURE
viarom
SIGM
leviatan
noark
concelex
Ubitech
Arduro
EDIT-Structural
BogArt
siniat
theda mar
rigips
Acvatot 2019
MAKITA
SSAB
CDS

Parteneri

HABITAT
top 500
AHK 2022
FPSC_2019
ROGBC 2016
econet
AICPS_30
top 500
top 500
ef-de-n

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander