COFACE: 766 de firme de constructii au intrat in insolventa, in primul semestru |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 23 Sep 2024 11:27 |
Cel mai recent studiu Coface Romania arata ca in S1 2024 s-au deschis 3.684 proceduri noi de insolventa, in crestere cu 8,32% comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut. Se observa si o deteriorare a comportamentului de plata in randurile companiilor, numarul incidentelor de plata fiind cu 29% mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2023. Datele indica, totodata, o crestere cu 73% a numarului de insolvente la nivelul companiilor cu cifra de afaceri de peste 5 milioane euro fata de acelasi interval din 2023.
Radiografia contextul economic
Contextul economic si geopolitic international ramane unul complicat: prelungirea razboiului din Ucraina dar si inceperea conflictului din Israel pun o si mai mare presiune pe economia globala. In acest context, Romania a avut o crestere economica de doar 1,5%, in termeni reali, in primul semestru al anului 2024 fata de primul semestru al anului 2023.
Executia bugetului general consolidat s-a incheiat dupa primele sase luni ale anului 2024 cu un deficit de 3,6% din PIB, comparativ cu 2,32% din PIB in aceeasi perioada din 2023. In primul semestru din 2024 cheltuielile bugetului general consolidat au crescut cu 21,2% fata de aceeasi perioada a anului 2023, ajungand la 339,17 miliarde lei, in timp ce veniturile au crescut cu 13,5% ajungand la 275,5 miliarde lei. Acest deficit bugetar mare a condus la cresterea datoriei publice care a depasit nivelul de 52% din PIB, fapt ingrijorator tinand cont de cresterea marginala a PIB-ului.
Evolutia firmelor insolvente
Cele mai multe companii care au intrat in insolventa in primul semestru al anului curent activeaza in Comertul cu ridicata si amanuntul (986), Constructii (766) si Industria prelucratoare (437) reprezentand 60% din numarul total de insolvente deschise.
Se observa o tendinta de crestere si in randurile insolventelor companiilor mari si anume +73% insolvente (companii cu cifra de afaceri de peste 5 milioane euro) si un numar dublu de insolvente (companii cu cifra de afaceri cuprinsa intre 0,5 si 5 milioane euro) comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, s-a raportat o crestere constanta a numarului de insolvente in ultimii 6 ani, cu aproximativ 15,2% mai mare in S1 2023 comparativ cu S1 2019.
“Desi mediul de afaceri din Romania a reintrat usor in normalitatea pre COVID-19, nu este lipsit de provocari precum deficitul bugetar mare, conflictele militare, dar si incercarea principalelor banci centrale de a reduce dobanzile de politica monetara (SUA, UE) mentinand totodata un trend descrescator al inflatiei. Pentru a doua parte a anului 2024 ne asteptam la o deteriorare a mediului de afaceri ceea ce va conduce la o crestere a numarului incidentelor de plata si a insolventelor. Aceasta evolutie poate fi observata si in alte state, spre exemplu in Germania unde numarul insolventelor deschise in prima parte a anului 2024 a ajuns la maximul ultimilor 8 ani. Pe acest fond, companiile trebuie sa-si ia masuri de protejare a afacerilor. Ca furnizor de servicii integrate de management al riscului de credit comercial sprijinim business-urile, pas cu pas, pentru a-si securiza cash flow-ul,” a declarat Alina Popa, Country Manager Coface Romania.
Cele mai mari cresteri ale numarului de insolvente comparativ cu primul semestru din 2023 au fost inregistrate in sectoarele Activitati profesionale, stiintifice si tehnice (+14%), Constructii (+12%) si Industria prelucratoare (+11%).
“Cele mai importante motive pentru care companiile au intrat in insolventa difera in functie de sectorul de activitate in care activeaza dar consideram ca cele mai importante sunt cresterea costului de finantare si a cheltuielilor operationale, scaderea vanzarilor si cresterea datoriilor, in special a creditului furnizor. Merita mentionat, de asemenea, ca in aceasta perioada a fost inregistrat cel mai mare numar de companii radiate din ultimele semestre dar si cel mai mic numar de companii inmatriculate” a adaugat Tiberiu Chesoi, Head of Claims Department Coface Romania.
Insolventele din primele 6 judete (Bihor, Cluj, Timis, Iasi, Ilfov, Brasov) si Bucuresti, reprezinta aproximativ 50% din numarul total de insolvente, fapt ce nu trebuie sa reprezinte o surpriza deoarece aproximativ 49% dintre companiile active din punct de vedere juridic din Romania sunt inregistrate in aceste judete.
Perspectivele mediului de afaceri
In primele 6 luni ale anului 2024 au fost inmatriculate 68.223 de companii, aceasta fiind cea mai scazuta valoare din ultimele semestre, incluzand primul semestru din 2019. O evolutie negativa se observa si in ceea ce priveste numarul de companii radiate, in primul semestru din 2024 fiind radiate 45.547 companii, in crestere cu 34% fata de acelasi interval din 2023.
Raportul tot mai mic din ultimii ani dintre inmatricularile si radierile noi a facut ca ritmul de crestere al companiilor active din economie sa scada, situandu-se in acest moment la putin peste 1,25 milioane de companii active.
Conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei prin publicarea lor de catre CIP (Centrala Incidentelor de Plati, BNR), in primele sase luni ale acestui an au fost refuzate la plata 19.031 de instrumente de plata, in timp ce valoarea totala refuzata la plata a fost de 1.134 milioane lei. Desi valoarea totala refuzata la plata a scazut cu 4% comparativ cu primul semestru din 2023, numarul total al instrumentelor de plata refuzate a avut o crestere de 29% fata de aceeasi perioada.
|