Agenda Constructiilor
Sambata, 27 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Concordia: Romania are nevoie de un Cod fiscal simplu, care sa stimuleze investitiile
Concordia: Romania are nevoie de un Cod fiscal simplu, care sa stimuleze investitiile
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 09 Nov 2023 12:16
Romania are nevoie de un Cod fiscal mai suplu, mai simplu, care sa stimuleze productia si investitiile, iar obiectivul nu ar trebui sa fie cum facem sa platim mai multi bani deoarece, cu cat cresc taxele si impozitele, scoatem bani din economia productiva, a afirmat, marti, directorul executiv al Confederatiei Patronale Concordia, Radu Burnete, la o conferinta de profil, citat de Agerpres.
"Ne trebuie un Cod fiscal mai suplu, mai simplu. El trebuie sa stimuleze productia si investitiile. (...) Daca vrem sa subventionam o industrie, haideti sa nu mai subventionam oamenii si salariile lor din acele industrii, pentru ca asta am facut. Daca subventionam si daca trebuie sa o facem, haideti sa facem niste pachete de subventii limitate in timp pentru ca, altfel, vedeti cat de complicata este discutia politica atunci cand ai o subventie care se extinde la infinit, nu mai poti sa o scoti.", a mentionat Radu Burnete, la conferinta "Bugetul si finantarea Romaniei in 2024: la ce sa se astepte economia?", organizata de Curs de Guvernare.
In opinia sa, este nevoie de mai multa echitate in sistemul fiscal si de mai multi contribuabili. "Trebuie sa platesti in functie de cat castigi, nu de felul in care castigi. E nevoie de mai multi contribuabili. Exista aceasta problema, ca avem foarte putini platitori de taxe si impozite. Daca crestem numarul lor, putem sa scadem povara pe medie. Nu cred ca obiectivul trebuie sa fie mereu cum facem sa platim mai multi bani pentru ca, cu cat crestem taxele si impozitele, scoatem bani din economia productiva deci, potentialul nostru de crestere scade. Acum pare ca avem mai multe de impartit, dar in viitor vom avea mai mai putine lucruri", a mai spus Radu Burnete.
El a precizat ca, in conditiile in care se pastreaza nivelul de evaziune fiscala si economie gri, va trebui sa ne reducem asteptarile pe care le avem de la serviciile publice.
"Nu se mai poate cu nivelul acesta de evaziune fiscala si de economie gri sau, daca asta e genul de economie pe care il dorim, atunci va trebui sa ne reducem asteptarile pe care le avem de la serviciile publice. Nu putem sa avem gap de TVA de 9 miliarde euro si un Cod fiscal ciur si, in acelasi timp, sa asteptam servicii publice ca in Danemarca. Aici cred ca e nevoie de o dezbatere: putem sa avem genul de economie nordic sau de servicii publice pe care le vedem in tarile nordice sau ne indreptam catre alta filozofie in care lasam mai mult spatiu zonei private? Daca dezbaterile vor fi doar despre cine si cat plateste si cum platim mai mult, nu cred ca vom iesi din dilema asta care ni se asterne in fata. Daca reusim sa desenam o politica fiscala care sa stimuleze mai mult productia si economia vom avea de unde sa facem toate aceste cheltuieli. Aici cred ca este cheie", a adaugat directorul executiv al Confederatiei Patronale Concordia.
El a mentionat ca in 2025, dupa alegeri, "va trebui sa plecam la o reforma fiscala pentru ca actualul Cod fiscal nu ne mai prea incape, iar actuala filosofie bugetara e clar deficitara".
"E clar ca n-o sa facem nicio reforma fiscala anul viitor, va fi an electoral. Asta inseamna ca, in 2025, dupa aceste alegeri, va trebui sa plecam la o reforma fiscala pentru ca actualul Cod fiscal nu ne mai prea incape, actuala filosofie bugetara e clar deficitara. Si o sa pornim la acest drum in 2025 cu bagajul pe care il acumulam acum, si cred ca va fi unul destul de de complicat si cu cateva lucruri care ni se sterg in fata. Uitandu-ne in jurul nostru, in lume, cheltuielile de securitate si aparare vor creste. Si Romania va trebui sa cheltuie mult in zona asta", a mai spus Burnete.
Potrivit acestuia, tara noastra va avea o problema mare de sustenabilitate a sistemului public de pensii, din 2029. "Cei care se uita la situatia noastra bugetara, pe termen mediu si lung stiu ca, din 2029 incolo, avem o problema mare de sustenabilitate a sistemului public de pensii, imensa. Trebuie sa investim in educatie si sanatate, despre asta vorbim tot timpul. Iata ca, in 2025, intram cu un handicap si avem de rezolvat o problema imensa si, in acelasi timp, cred ca n-ar trebui sa discutam mereu despre cum facem sa platim mai multe taxe. Si, atunci, intrebarea este: putem iesi cumva din ecuatia asta? Raspunsul meu este da, dar trebuie sa ne uitam mai degraba nu la cum platim si cat platim, ci la cine plateste. Singurul mod in care noi putem rezolva aceasta ecuatie complicata este ca economia noastra sa creasca, sa devina mai productiva, sa producem mai multa valoare adaugata pentru ca, dintr-o placinta mult mai mare, vom putea acoperi toate aceste lucruri", a mai spus Radu Burnete.
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
noark
viarom
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
CDS
Ubitech
siniat
strabag nivel 1
concelex
MAKITA
EDIT-Structural
leviatan
theda mar
rigips
ness project

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
econet
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander