Agenda Constructiilor
Marti, 19 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - CONFIDEX: Indicele increderii in economie ramane stabil, in pofida contextului
CONFIDEX: Indicele increderii in economie ramane stabil, in pofida contextului
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 18 Nov 2024 13:06
In semestrul al doilea al acestui an, indicele CONFIDEX ramane la o valoare similara cu cea din S1 2024, pe fondul unui an relativ stabil, fara evenimente majore care sa afecteze considerabil economia Romaniei. Cu toate acestea, mediul de business manifesta o tendinta de ingrijorare atat in ceea ce priveste viitorul economiei locale, in contextul actual local si international, cat  si raportat  la evolutia propriilor companii.
Conform studiului CONFIDEX S2 2024, sustinut de fondurile de private equity ROCA, Agista si de CITR, liderul pietei de insolventa si restructurare din Romania, doar 29% dintre manageri se declara optimisti cu privire la perspectivele economiei romanesti, in scadere fata de procentul de 34% inregistrat in semestrul anterior. In acelasi timp, 34% dintre respondenti isi exprima ingrijorarea, marcand o crestere de 6 puncte procentuale comparativ cu S1 2024.
"La fiecare editie a studiului CONFIDEX observam o sezonalitate: increderea mediului de business in economie este la un nivel mai ridicat primavara, in timp ce, la final de an, managerii manifesta pesimism. La aceasta a 11-a editie a studiului insa, valoarea totala a indicelui a ramas aproape neschimbata fata de valoarea masurata in S1 2024, ceea ce ne poate indica rezilienta antreprenorilor si managerilor romani - ramanem relativ increzatori si navigam, gasim solutii chiar si in perioade marcate de impredictibilitate. Desi, conform datelor colectate, viitorul ingrijoreaza respondentii, observam ca managerii romani nu abordeaza contextual o atitudine fatalista, ci sunt mai degraba   axati pe actiune - cauta variante de diversificare a produselor, de digitalizare si capata tot mai multa incredere in investitori. Este o atitudine corecta, ce ne poate ajuta sa devenim mai rezilienti si sa sustinem in mod activ dezvoltarea economiei romanesti si transformarea tarii noastre intr-un pilon de crestere si stabilitate in regiune", a declarat Andrei Cionca, co-fondator al fondurilor de private equity ROCA si Agista, si initiatorul studiului CONFIDEX.
 
 
Creste increderea mediului de business in investitori
In contextul diversificarii surselor de capital in piata, perceptia pozitiva a antreprenorilor si managerilor fata de investitori a crescut fata de S1 2024, 81% dintre manageri avand o parere buna sau foarte buna despre investitori. 
"Tot mai multi antreprenori si manageri realizeaza ca pentru a creste si a-si consolida afacerile, pe termen lung, au nevoie de un partener care sa aduca atat resurse financiare, cat si know-how, retele de relatii si suport strategic. CONFIDEX ne-a demonstrat, pe parcursul celor 4 ani de analiza, ca mediul de afaceri romanesc devine din ce in ce mai constient de nevoia unui ecosistem robust, care sa faciliteze atragerea de capital in sectoare strategice si sa creeze conditiile necesare pentru ca investitorii sa joace un rol activ in dezvoltarea economiei locale," a explicat Andrei Cionca.
Managerii considera ca investitorii contribuie la stabilitatea financiara a companiilor in care investesc (70%), gestioneaza eficient business-ul si consolideaza managementul companiilor in care investesc (60%).
Prin comparatie cu S1 2024, in S2 2024 antreprenorii au o atitudine precauta fata de viitor - inflatie in crestere si PIB in scadere, principalele perspective pentru 2025
Rezultatele editiei a 11-a a studiului CONFIDEX indica o tendinta de precautie asupra contextului economic actual, marcat de incertitudini si potentiale riscuri, cum ar fi schimbarile politice si variatiile de pe piata.
Majoritatea managerilor (56%) prognozeaza o accentuare a inflatiei, iar 1 din 3 se asteapta ca PIB-ul Romaniei sa scada in urmatoarele luni. In plus, 49% dintre liderii de business estimeaza o crestere a ratei somajului, iar 53% anticipeaza o depreciere a leului in raport cu euro, ceea ce adauga un strat suplimentar de nesiguranta asupra stabilitatii financiare a companiilor.
Un aspect ingrijorator il reprezinta perceptia negativa a managerilor asupra evolutiei propriilor afaceri: 1 din 3 manageri afirma ca situatia companiei lor s-a inrautatit, iar 50% dintre acestia cred ca situatia se va deteriora si mai mult in urmatoarele 6 luni.
Potrivit CONFIDEX, companiile din domeniul serviciilor sunt cele mai optimiste (indice de incredere 52.7 la nivelul sectorului), urmate de cele din IT (52.9) si transporturi, distributie si depozitare (52.3). La polul opus, cu o abordare mai precauta, se regasesc afacerile din agricultura (45.7) si energie (49.3).
 
 
Profit in scadere pentru 46% dintre companii. Inovatia, cheia competitivitatii
Managerii prognozeaza ca numarul de angajati si costurile de finantare vor ramane stabile. In schimb, se asteapta ca atat costurile de productie si functionare, cat si preturile de vanzare sa continue sa creasca, exprimand  ingrijorare cu privire la evolutia profiturilor in anul urmator. Astfel, 46% dintre companii estimeaza valori ale profitului in scadere, iar 73% dintre manageri si antreprenori se asteapta la cresterea cheltuielilor de productie si functionare in urmatoarele 6 luni. 61% dintre respondenti intentioneaza sa creasca pretul produselor si serviciilor pe care le ofera si doar 42% dintre manageri iau in calcul investitii in propriile companii in urmatoarele 6 luni.
In contextul actual al pietei,  prioritatile mediului de business sunt reprezentate de cresterea vanzarilor (49% dintre respondenti), retentia angajatilor (27%), digitalizarea si automatizarea (27%), imbunatatirea relatiei cu clientii (25%) si accesul la finantare (21%).
Principalele oportunitati pe care le iau in considerare oamenii de afaceri din Romania sunt introducerea unor tehnologii inovatoare in activitatile companiilor lor (79% dintre participantii la studiul actual), explorarea de piete noi si atragerea unor noi clienti (72%).
***
CONFIDEX, sustinut de fondurile de Private Equity ROCA, Agista si de CITR, liderul pietei locale de insolventa si restructurare, este singurul studiu longitudinal din Romania care masoara increderea managerilor romani in economie si descifreaza provocarile cu care se confrunta mediul de business local. Ajuns la editia cu numarul 11, studiul a devenit un instrument reper pentru luarea deciziilor de business.
Studiul ofera, de 4 ani, o imagine clara asupra perceptiilor oamenilor de afaceri din Romania. Extrapoland tendinte, compania pune la dispozitia celor interesati un instrument care ii ajuta sa inteleaga mai bine vremurile in care traim si sa ia decizii corecte si bine argumentate, cu impact pozitiv asupra mediului de business si societatii in general.
Mai bine de 4.500 de antreprenori si C-Level executives au contribuit, in 11 editii CONFIDEX, la stabilirea unor repere extrem de importante pentru economia romaneasca, atat de valoroase in vremuri incerte, cum sunt cele pe care le traversam in prezent. La aceasta editie a 11-a a studiului CONFIDEX au participat peste 700 de manageri si antreprenori din Romania.
 
hiltiALLBIMTotalEnergiesABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
rigips
theda mar
Arduro
DRS
SIGM
BogArt
Ubitech
noark
CONCEPT STRUCTURE
viarom
concelex
quadratum
Acvatot 2019
VEGO
ELECTROGRUP
leviatan
CDS
ERBASU CONSTRUCT
konsent
EDIT-Structural
ness project
MAKITA
SSAB

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<