Agenda Constructiilor
Marti, 25 Februarie 2025
BUCIN MOB
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Deloitte: 28% din tranzactiile de M&A din 2024 provin din imobiliare si constructii
Deloitte: 28% din tranzactiile de M&A din 2024 provin din imobiliare si constructii
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 25 Feb 2025 13:08
Piata de fuziuni si achizitii (mergers and acquisitions - M&A) din Romania a inregistrat in 2024 unul dintre cele mai ridicate niveluri din ultimii cinci ani, conform unei analize efectuate de Deloitte Romania. Cu 151 de tranzactii de peste 5 milioane de euro, a caror valoare totala estimata este intre 5,7 si 6,1 miliarde de euro si de 5,2 miliarde de euro, fara mega-tranzactia prin care PPC a preluat de la Evryo Group portofoliul de energie regenerabila, piata locala de profil s-a apropiat anul trecut de nivelul record din 2022, cand s-au inregistrat 155 de tranzactii cu o valoare totala estimata de aproximativ 5,2 miliarde de euro (excluzand cele doua mega-tranzactii din 2022, care au totalizat 1,7 miliarde de euro).
Acest nivel de activitate consolideaza pozitia secunda a Romaniei in topul celor mai active piete de M&A din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE), arata datele Mergermarket analizate de Deloitte Romania. Ponderea tarii noastre in numarul total de tranzactii inregistrate in regiune a crescut de la 15% (in 2023) la 17%, fiind depasita doar de Polonia (41%, in coborare de la 44%, in 2023) si urmata de Cehia (13%) si de Ungaria (9%). Fata de 2023, numarul de tranzactii din Romania a avut cea mai mare rata de crestere anuala din regiune, de 27%. Spre comparatie, cresterea medie anuala in ECE a fost de 9% in 2024.
"Ritmul sustinut de crestere a activitatii de M&A din Romania in 2024 consolideaza pozitia tarii noastre in regiune, micsorand diferenta fata de lider, Polonia. De asemenea, este de remarcat tendinta de maturizare a pietei locale de profil, vizibila in cresterea numarului de tranzactii cu valoare mare, a valorii medii a tranzactiilor, precum si a ponderii investitorilor locali in totalul tranzactiilor. Pentru 2025, ne asteptam la o evolutie in aceeasi directie a maturizarii pietei si la una-doua mega-tranzactii”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Advisory, Deloitte Romania.
Excluzand mega-tranzactiile (tranzactii de peste 500 de milioane de euro), valoarea medie a unei tranzactii a fost de 34 de milioane de euro in 2024, fata de 25 de milioane, in 2023.
Sectorul in care s-au inregistrat cele mai multe tranzactii in 2024 in Romania ramane cel imobiliar si de constructii (28%). Acesta este urmat de energie (18%), produse de consum (13%), produse si servicii industriale (10%) si tehnologie (7%). Din punctul de vedere al valorii, sectorul energetic conduce, cu 34% din totalul pietei, urmat de imobiliare si constructii (22%), produse de consum (14%), servicii bancare si valori mobiliare si produse si servicii industriale (cate 8%).
Investitorii strategici au continuat sa domine piata in 2024, ponderea lor crescand usor de la 87% (in 2023) la 89% din numarul total de tranzactii. Dintre acestia, 44% au fost romani, o crestere semnificativa fata de anul anterior (29%), iar tranzactiile in care au fost implicati reprezinta 32% din valoarea pietei, din nou, un avans considerabil fata de 9%, in anul anterior.
"Este remarcabil ca investitorii strategici romani implicati in procese de fuziuni si achizitii in 2024 reprezinta aproape jumatate din numarul total si aproape o treime din valoarea totala a tranzactiilor cu investitori strategici, ceea ce indica o tendinta de maturizare a businessurilor antreprenoriale locale, care acum isi consolideaza pozitia de piata prin achizitii”, a adaugat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Advisory, Deloitte Romania.
Dintre investitorii strategici straini, cei care provin din Grecia au investit cele mai mari sume (13% din valoarea pietei locale din 2024), urmati de britanici (5%), cehi (5%) si elvetieni (4%). In functie de numarul de tranzactii in care au fost implicati, se remarca si investitorii din SUA (7% din volumul pietei), din Germania (5%) si din UK (4%).
Deloitte Romania coordoneaza o practica M&A multidisciplinara, cu o abordare holistica, ce include linii de business precum Strategie de M&A, Corporate Finance, Due Diligence, Integrare post-fuziune, Consultanta Fiscala si Consultanta Juridica. Astfel, echipele de profesionisti Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzactii.
*** Analiza este efectuata pe baza informatiilor colectate din surse publice si actualizate cu valorile tranzactiilor rezultate din cele mai recente informatii disponibile.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGTotalEnergiesABONARE REVISTEALLBIMhiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
quadratum
SIGM
Acvatot 2019
EDIT-Structural
Eco Garden Construct
konsent
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
DRS
ELECTROGRUP
concelex
GEWISS
noark
Arduro
BogArt
VEGO
CONCEPT STRUCTURE
AED
theda mar
CDS
EURO BUILD
MCA
SSAB
leviatan
rigips
MAKITA
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<