Deloitte: 28% din tranzactiile de M&A din 2024 provin din imobiliare si constructii |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 25 Feb 2025 13:08 |
![]() Acest nivel de activitate consolideaza pozitia secunda a Romaniei in topul celor mai active piete de M&A din regiunea Europei Centrale si de Est (ECE), arata datele Mergermarket analizate de Deloitte Romania. Ponderea tarii noastre in numarul total de tranzactii inregistrate in regiune a crescut de la 15% (in 2023) la 17%, fiind depasita doar de Polonia (41%, in coborare de la 44%, in 2023) si urmata de Cehia (13%) si de Ungaria (9%). Fata de 2023, numarul de tranzactii din Romania a avut cea mai mare rata de crestere anuala din regiune, de 27%. Spre comparatie, cresterea medie anuala in ECE a fost de 9% in 2024.
"Ritmul sustinut de crestere a activitatii de M&A din Romania in 2024 consolideaza pozitia tarii noastre in regiune, micsorand diferenta fata de lider, Polonia. De asemenea, este de remarcat tendinta de maturizare a pietei locale de profil, vizibila in cresterea numarului de tranzactii cu valoare mare, a valorii medii a tranzactiilor, precum si a ponderii investitorilor locali in totalul tranzactiilor. Pentru 2025, ne asteptam la o evolutie in aceeasi directie a maturizarii pietei si la una-doua mega-tranzactii”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Advisory, Deloitte Romania.
Excluzand mega-tranzactiile (tranzactii de peste 500 de milioane de euro), valoarea medie a unei tranzactii a fost de 34 de milioane de euro in 2024, fata de 25 de milioane, in 2023.
Sectorul in care s-au inregistrat cele mai multe tranzactii in 2024 in Romania ramane cel imobiliar si de constructii (28%). Acesta este urmat de energie (18%), produse de consum (13%), produse si servicii industriale (10%) si tehnologie (7%). Din punctul de vedere al valorii, sectorul energetic conduce, cu 34% din totalul pietei, urmat de imobiliare si constructii (22%), produse de consum (14%), servicii bancare si valori mobiliare si produse si servicii industriale (cate 8%).
Investitorii strategici au continuat sa domine piata in 2024, ponderea lor crescand usor de la 87% (in 2023) la 89% din numarul total de tranzactii. Dintre acestia, 44% au fost romani, o crestere semnificativa fata de anul anterior (29%), iar tranzactiile in care au fost implicati reprezinta 32% din valoarea pietei, din nou, un avans considerabil fata de 9%, in anul anterior.
"Este remarcabil ca investitorii strategici romani implicati in procese de fuziuni si achizitii in 2024 reprezinta aproape jumatate din numarul total si aproape o treime din valoarea totala a tranzactiilor cu investitori strategici, ceea ce indica o tendinta de maturizare a businessurilor antreprenoriale locale, care acum isi consolideaza pozitia de piata prin achizitii”, a adaugat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Advisory, Deloitte Romania.
Dintre investitorii strategici straini, cei care provin din Grecia au investit cele mai mari sume (13% din valoarea pietei locale din 2024), urmati de britanici (5%), cehi (5%) si elvetieni (4%). In functie de numarul de tranzactii in care au fost implicati, se remarca si investitorii din SUA (7% din volumul pietei), din Germania (5%) si din UK (4%).
Deloitte Romania coordoneaza o practica M&A multidisciplinara, cu o abordare holistica, ce include linii de business precum Strategie de M&A, Corporate Finance, Due Diligence, Integrare post-fuziune, Consultanta Fiscala si Consultanta Juridica. Astfel, echipele de profesionisti Deloitte pot acoperi toate aspectele relevante ale unei tranzactii.
*** Analiza este efectuata pe baza informatiilor colectate din surse publice si actualizate cu valorile tranzactiilor rezultate din cele mai recente informatii disponibile.
|