Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - FILIP: Consiliul Concurentei a aplicat amenzi de peste 70 milioane euro anul trecut
FILIP: Consiliul Concurentei a aplicat amenzi de peste 70 milioane euro anul trecut
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Elena Icleanu 19 Ian 2021 14:13
Anul 2020 a fost unul intens in materie de concurenta, activitatea autoritatii de concurenta parand a nu fi fost afectata de pandemie, mai ales daca ne raportam la nivelul ridicat al amenzilor aplicate (peste 70 de milioane de euro).
Consiliul Concurentei a demonstrat intr-un an de pandemie ca ramane una dintre cele mai puternice autoritati, cu experienta bogata si renume format, in special prin raportare la deciziile luate in ultima perioada. Anul 2020 a venit dupa o perioada de tranzitie in care autoritatea nu a finalizat un numar mare de cazuri si a adus un rezultat foarte bun pentru autoritate din perspectiva amenzilor aplicate (la nivelul anilor de top ai autoritatii), 2020 fiind al treilea in topul amenzilor totale aplicate de autoritate.
Este de apreciat faptul ca autoritatea de concurenta a reusit sa asigure o buna functionare si in regimul online/ de la distanta lasand impresia ca nu a fost afectata de schimbarile impuse in perioada starii de urgenta sau a celei de alerta.
In ceea ce priveste investigatiile finalizate in anul 2020, cazurile notabile sunt: i) in domeniul serviciilor financiare (investigatiile din zona leasingului financiar si a celui operational), ii) in domeniul farmaceutic (sanctiunea aplicata pentru nerespectarea angajamentelor de catre GSK Romania), iii) in domeniul comertului online (investigatia privind segmentul marketplace), iv) investigatia din sectorul masinilor agricole sau v) in domeniul forestier (investigatiile privind licitatiile de masa lemnoasa).
In anul 2020, au fost continuate o serie de investigatii sectoriale, cele mai importante fiind cele din domeniul farmaceutic (medicamente eliberate fara prescriptie medicala si suplimente alimentare), cea privind serviciile de arhiva electronica sau analiza in privinta Big Data (un prim material fiind publicat de autoritatea de concurenta la finalul anului 2020).
Anul 2020 a fost unul normal pentru operatiunile de fuziuni si achizitii. Consiliul Concurentei a analizat un numar de concentrari economice in linii similare fata de ultimii ani, chiar daca operatiunile majore nu intarziat sa apara si datorita contextului economic local si fluctuatiilor legislative de.
Sunt unele elemente-cheie, care ies in evidenta in anul 2020 in materie de concentrari economice:
  • Durata medie a unei proceduri de analiza a unei concentrari economice s-a redus considerabil, situandu-se constant sub pragul de 60 de zile calendaristice, cu tendinte clare de scadere in cazurile simple, ceea ce reprezinta o imbunatatire a modului de lucru al Consiliului Concurentei, salutata de mediul de afaceri. 
  • Exista o deschidere mare a autoritatii spre dialog in cadrul acestor proceduri in vederea identificarii unor solutii de implementare a operatiunilor de concentrare economica.
  • Exista un grad de flexibilitate la nivelul autoritatii in privinta analizei operatiunilor de concentrare economica, flexiblitate care vine in sprijinul pietei, in dorinta de a accelera apetitul investitorilor pentru piata din Romania. Este foarte important de mentinut acest tipar de analiza si de a evita situatiile de blocaj artificial al operatiunilor de vanzare si cumparare.
  • A continuat impunerea de angajamente in situatia in care, ca urmare a concentrarii economice, s-ar fi ajuns la afectarea concurentei, prin consolidarea sau crearea unei pozitii dominante pe anumite segmente de piata.
Anul trecut, Consiliul Concurentei a utilizat foarte putin inspectiile inopinate din motive lesne de inteles. Autoritatea de concurenta a realizat un numar redus de inspectii inopinate, cu mult sub media sa din ultimii 5 ani.
Anul 2020 a fost unul relativ sarac in privinta investigatiilor noi, autoritatea de concurenta fiind limitata de pandemia covid-19 in a efectua inspectii inopinate, astfel ca si numarul de noi investigatii a fost mai redus. Sunt insa de remarcat unele investigatii si analize specifice noilor conditii sociale, cum ar fi cele privind echipamentele medicale de protectie, vaccinurile antigriple, analizele privind testele covid sau altele similare. In plus, autoritatea a demarat o analiza privind impactul pandemiei asupra diferitelor sectoare economice.
In anul 2020 a continuat procesul de atacare prin actiuni in instanta a deciziilor autoritatii de concurenta. Tinand cont de faptul ca anul 2019 nu a fost unul cu un numar foarte mare de cazuri finalizate si actiunile in contestare s-au aflat la un nivel relativ redus.
De asemenea, anul 2020 a adus unele modificari privind organizarea modului de realizare a investigatiilor, precum si unele clarificari privind aplicarea amenzilor, in special in situatia societatilor care nu au o prezenta fizica pe teritoriul Romaniei.
Autoritatea de concurenta a avut sansa de a aplica un tratament revolutionar prin acceptarea unor masuri propuse de o societate pentru evitarea unor posibile incalcari de concurenta. O astfel de abordare ar fi fost una reformatoare pentru ca ar fi permis unei societati investigate colaborarea cu autoritatea de concurenta si aplicarea unor masuri de remediere care sa conduca la o crestere a concurentei pe piata. Desi s-a limitat la impunerea de remedii, s-ar putea ajunge ca, in viitor, amenzile aplicate pentru incalcarile de concurenta sa fie reduse prin asumarea de catre partile investigate a unor masuri de remediere. Pentru ca acest sistem sa functioneze, autoritatea de concurenta va avea nevoie de flexibilitate si dialog cu partile investigate, impunerea unor masuri sub forma de remedii, fara a fi acceptate in prealabil, nefiind o solutie fezabila in toate cazurile.
Vom reveni intr-un material urmator cu tendintele si zonele de urmarit in anul 2021.
 
*** Autori: Catalin Suliman (foto) - Partener si Georgeta Gavriloiu - avocat.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTESISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
ness project
Acvatot 2019
viarom
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
noark
quadratum
leviatan
rigips
siniat
MAKITA
strabag nivel 1
Ubitech
theda mar
concelex
CDS

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500
econet
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander