Agenda Constructiilor
Marti, 15 Aprilie 2025
BUCIN MOB
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
Firmele, tentate sa transforme salariatii in colaboratori ca sa scada cheltuielile
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 14 Apr 2025 11:27
Odata cu eliminarea facilitatilor fiscale din IT, agricultura, constructii si industria alimentara, dar si intr-un context economic cu presiune pe mediul de business, firmele din Romania sunt tentate sa transforme contractele individuale de munca in contracte de colaborare. Riscul de a primi sanctiuni a crescut semnificativ, mai ales ca ANAF a intensificat controalele privind veniturile salariale, firmele putand fi obligate la amenzi de pana la 200.000 de lei, plata retroactiva a impozitului si a contributiilor sociale pentru sumele date colaboratorilor, dar si reincadrarea colaboratorilor ca salariati, avertizeaza societatea de avocatura Buju Stanciu&Asociatii.
Firmele sunt tentate sa recurga la solutii „creative” pentru reducerea costurilor salariale. Insa autoritatile fiscale urmaresc atent aceste practici si colaboreaza activ cu Inspectia Muncii pentru a identifica rapid orice forma de angajare mascata. Mai mult, inspectorii utilizeaza instrumente avansate de control, inclusiv raportarile fiscale si analiza incrucisata SAF-T, pentru a depista eficient orice abatere de la lege. De exemplu, recent, ANAF a descoperit o frauda de peste 1 milion de lei la o firma din domeniul IT, din Iasi, unde s-a constat ca externalizarea serviciilor catre colaboratori externi ascundea, de fapt, relatii clare de munca. 
“Ce pare o strategie de optimizare inteligenta se poate transforma rapid intr-un cosmar fiscal: reclasificarea colaboratorilor in angajati, cu recalcularea integrala a obligatiilor fiscale aferente. Simplu spus, cine crede ca scapa mai ieftin ajunge sa plateasca neasteptat de mult. Mesajul ANAF este fara echivoc: statutul colaboratorilor nu este o zona gri. Interpretarile gresite pot costa scump, iar neatentia devine un lux pe care antreprenorii nu si-l permit. 
Optimizarile artificiale si pseudo-colaborarile pot oferi beneficii iluzorii pe termen scurt, insa pe termen lung reprezinta un risc major pentru business. Solutia sta in respectarea legislatiei si consultarea specialistilor – cheia pentru un mediu de afaceri sanatos, ferit de sanctiuni si pierderi financiare semnificative”, explica Marius Staciu, avocat specializat in Drept fiscal si partener la Buju Stanciu & Asociatii.
 
Antreprenorii sunt tentati sa diminueze costurile prin colaborari independente
Autoritatile fiscale au intensificat monitorizarea colaborarilor aparent independente, iar expertii Buju Stanciu & Asociatii semnaleaza clar: daca un colaborator lucreaza exclusiv pentru companie, pe echipamentele acesteia si in cadrul unui program fix, ANAF va considera ca acea firma are, de fapt, un angajat, ceea ce presupune impuneri fiscale suplimentare in urma controalelor. In acest context, contribuabilii sunt sfatuiti sa reanalizeze colaborarile externe ce ar putea fi vizate de astfel de controale si eventuale recalificari fiscale.
Din perspectiva juridica, transformarea angajatilor in colaboratori, existand o relatie de subordonare specifica unui raport de munca, poate intra sub incidenta conceptului de „munca nedeclarata”. Iar Codul muncii sanctioneaza munca nedeclarata cu amenzi de 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata fara un contract individual de munca in regula, plafonul maxim cumulativ al acestor amenzi fiind de 200.000 lei pentru un angajator. 
"Antreprenorii sunt tentati sa diminueze costurile prin colaborari independente, dar o greseala de incadrare fiscala ii poate duce la pierderi financiare usturatoare, cu obligatii de plata retroactive. Economisirea de astazi devine nota de plata astronomica de maine.
Atmosfera actuala din mediul de afaceri indica tot mai clar ca „portitele” folosite in trecut pentru a economisi la costurile salariale tind sa fie inchise de autoritati ANAF si Inspectia Muncii trimit astfel un mesaj ferm: respectarea atat a legislatiei fiscale, cat si a celei a muncii nu este optionala, iar orice tentativa de eludare poate atrage consecinte importante”, avertizeaza Marius Stanciu, avocat specializat in drept fiscal si partener la Buju Stanciu & Asociatii.
 
Firmele risca sa plateasca rectroactiv impozitul si contributiile sociale pentru platile facute colaboratorilor
Conform Codului fiscal, orice colaborator care munceste in subordonare, folosind resursele si in cadrul programului de lucru al companiei, poate fi calificat drept angajat. Consecinta directa este ca impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii sunt recalculate la nivelul contributiilor salariale, obligatia de plata revenind (in solidar) angajatorului si angajatului. Cu alte cuvinte, suma platita colaboratorului este reinterpretata ca un net salarial, peste care se adauga toate taxele de salarii care nu au fost achitate initial. 
“Invocarea necunoasterii legii sau buna-credinta nu functioneaza in fata inspectorilor ANAF. Angajatorul poate fi obligat sa achite atat partea de contributii a angajatului, cat si pe cea a angajatorului, urmand ca ulterior sa isi recupereze de la persoanele respective partea care le revine. Practic, povara fiscala totala poate depasi 40% din sumele brute platite in cadrul colaborarii, ilustrand cat de mare poate fi impactul financiar al unei recalificari.
Mai mult, autoritatile fiscale pot recalcula obligatiile pe ultimii 5 ani, fiind termenul general de prescriptie fiscala. Astfel, o schema aparent avantajoasa pe termen scurt poate genera datorii istorice masive in cazul unui control inopinat. Din acest motiv, recomandam sa existe prudenta maxima in configurarea acestor relatii de colaborare inca de la bun inceput”, subliniaza avocatul Marius Stanciu.
 
Ce pot face concret firmele pentru a transforma legal angajatii in colaboratori – consultanta de specialitate, cheia prevenirii riscurilor fiscale si juridice
In fata acestor riscuri, antreprenorii au la indemana o solutie esentiala: preventia prin consultanta de specialitate. Specialistii Buju Stanciu & Asociatii recomanda firmelor sa apeleze din timp la experti in drept fiscal si dreptul muncii pentru a analiza statutul colaboratorilor si contractele folosite. 
Prin consultanta specializata, firmele primesc solutii concrete si legale pentru a incadra angajatii in rol de colaboratori, putand reduce astfel cheltuielile, respectand totodata legea si evitand amenzi. Cu o verificare preventiva, pot fi identificate din fasa eventualele probleme de incadrare, fiind posibila ajustarea formelor de colaborare inainte ca autoritatile sa intervina. 
"Este mult mai eficient sa previi decat sa vindeci in astfel de situatii. Un audit juridic proactiv al relatiilor de munca si al practicilor de remunerare poate salva o companie de la costuri ulterioare enorme. Prin consultarea unui avocat specializat in fiscalitate si a unui expert in legislatia muncii, managerii pot avea certitudinea ca modele de colaborare alese sunt conforme cu legea, evitand astfel surprizele neplacute in cazul unui control”, explica avocatul Marius Stanciu.
Abordand lucid aceste aspecte si apeland la profesionisti pentru indrumare, companiile pot naviga in siguranta printre obligatiile legale.
Buju Stanciu & Asociatii este o societate de avocatura de business orientata spre solutii personalizate si pragmatice pentru fiecare client. Echipa noastra experimentata ofera consultanta juridica in domenii traditionale precum dreptul societar, proprietatea intelectuala si litigii, dar si in sectoare inovatoare, inclusiv tehnologii emergente precum inteligenta artificiala si blockchain. Suntem membri ai Interlegal si Legal Network International, colaborand cu firme de avocatura reputate la nivel international, pentru a asigura cea mai buna calitate a serviciilor noastre profesionale. Din 2025, Buju, Stanciu & Asociatii este membra a retelei internationale Exsus Global, reprezentand un pas important in extinderea serviciilor societatii. Prin acest parteneriat, firmele din Romania vor avea acces la o retea extinsa de specialisti internationali, beneficiind de expertiza juridica, financiara si de business adaptata nevoilor lor.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGTotalEnergieshilti
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE-APRILIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 189 (Martie-Aprilie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CDS
ELECTROGRUP
Arduro
leviatan
GEWISS
noark
theda mar
MAKITA
Eco Garden Construct
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
KADRA
strabag nivel 1
VEGO
SIGM
TECNIC
SSAB
BogArt
quadratum
EDIT-Structural
concelex
AED
EURO BUILD
Ubitech
MCA

Parteneri

HABITAT
FPSC_2019
inoconstruct

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<