Agenda Constructiilor
Marti, 14 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - FRAMES: Scaderea vanzarilor, inflatia si cresterea taxelor, principalele provocari
FRAMES: Scaderea vanzarilor, inflatia si cresterea taxelor, principalele provocari
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 13 Ian 2025 10:21
Mare parte dintre firmele din Romania vor ingheta investitiile in acest an, pe fondul provocarilor fiscale si incertitudinilor tot mai mari privind evolutia economiei. Asta arata rezultatele unui barometru de opinie in randul investitorilor, dezvoltat de Sierra Quadrant.
Potrivit rezultatelor cercetarii derulata la sfarsitul anului trecut si la care au participat 1023 de antreprenori, manageri si angajati cu functii de raspundere din economie, 2 din 3 respondenti au declarat ca nu vor deschide noi linii de business si investitii in acest an.
56% dintre ei vor miza, in 2025, pe restructurarea si optimizarea operatiunilor financiare, in tentativa de a se adapta la situatia economica fragila, generata de efectele scaderii vanzarilor, amplificarii blocajului financiar si inflatiei semnificative.
Potrivit rezultatelor celei de-a XI-a editii a Barometrului de opinie privind starea economiei, cei mai multi dintre oamenii de afaceri chestionati (82%) considera ca 2025 va fi un an dificil din punct de vedere economic, in timp ce doar 11% considera ca anul va fi unul bun pentru business.
67% au asteptari destul de pesimiste privind evolutia economica, doar 14% sunt optimisti si cred ca economia va urma o traiectorie pozitiva, in timp ce 19% au evitat sa se pronunte.
Principalele riscuri economice invocate de antreprenori sunt, in ordinea mentiunilor – scaderea vanzarilor, reclamata de 68% dintre ei, efectele inflatiei (53%), impactul cresterii taxelor (49%), problemele de finantare/inclusiv scaderea creditului furnizor (42%), accentuarea blocajului financiar (31%), cresterea costurilor operationale (28%), de la carburanti, energie, gaze etc.
In topul provocarilor s-au mai situat – criza fortei de munca, mentionata de 19% dintre antreprenori si evolutia cursului valutar, mentionata de 15% dintre intervievati.
"2025 va fi anul in care multe dintre companii vor miza pe prudenta, pe securizarea investitiilor si consolidarea business-ului. Investitiile se vor concentra, in principal, in zonele care pot aduce rezultate rapide, focusul fiind pe mentinerea unui cashflow dinamic.
In marea lor majoritate, marile proiecte investitionale vor fi trecute pe hold, in asteptarea unor raspunsuri concrete mai ales in privinta politicii fiscale ale noului guvern. Introducerea taxei pe stalp, controversele legate de posibila crestere a impozitului pe profit, a schimbarii modului in care vor fi taxate proprietatile industriale, in general temerile legate de aparitia unor noi taxe pe business au generat un comportament prudent din partea investitorilor’’, arata concluziile cercetarii.
 
Ce masuri isi iau antreprenorii
Una dintre intrebarile cheie ale cercetarii derulate de compania de consultanta Frames, la comanda Sierra Quadrant, se refera la solutiile pe care managerii le au in vedere pentru a-si optimiza activitatea economica in 2025.
Astfel, principala masura avuta in vedere de antreprenori vizeaza optimizarea costurilor operationale, invocata de 82% dintre cei chestionati. Este vorba de costurile de productie si cheltuielile logistice in principal, printre care si cele generate de functionarea afacerii (chirii, costuri de birou, achizitii de mobilier, tehnica de calcul, utilitati etc.)
O alta masura invocata de majoritatea antreprenorilor (67%) vizeaza restucturarea portofoliului de servicii/produse.
"Limitarea cheltuielilor neesentiale pentru core-business-ul companiei si focusarea pe produsele/serviciile care aduc cel mai ridicat volum de vanzari/profit vor deveni prioritare. Un alt element esential, invocat de 53% dintre investitori vizeaza asigurarea unei linii de finantare de urgenta, un fel de plasa de salvare financiara in caz de nevoie.
Cei mai multi mizeaza pe liniile financiare deschise la banci dar un procent din ce in ce mai mare vizeaza colaborarea cu fondurile de investitii devenite tot mai active in piata romaneasca si care vin cu dobanzi si conditii mai flexibile decat cele oferite de banci”’, arata concluziile barometrului.
Alte masuri vizate de antreprenori pentru a-si optimiza activitatea in 2025 se refera la vanzarea activelor neesentiale pentru business (terenuri, cladiri, utilaje nefolosite etc.), bifata de 29% dintre cei intervievati, extinderea programelor de credit risc management, factoring, digitalizarea afacerilor (21%) si de gestiune activa a riscului valutar si renuntarea la liniile de leasing operational (19%).
"Interesant este ca, printre masurile vizate de antreprenori, si am vrut sa evidentiem acest fapt, se afla limitarea creditului comercial, mentionata de 48% dintre cei chestionati.
O decizie care se simte deja in economie si care vine sa creeze probleme pe lanturile economice, dovada a scaderii increderii in dinamica economica.
Creditul comercial reprezinta, de multa vreme, principala modalitate de finantare a economiei iar reducerea acestuia risca sa genereze efecte negative ample mai ales in zona comertului, acolo unde majoritatea firmelor lucreaza cu acest instrument financiar”’, afirma expertii.
Interesant este, de asemenea, ca doar 9% dintre cei chestionati se gandesc la disponibilizari de personal drept solutie pentru problemele economice din 2025, un semnal ca criza de forta de munca ramane una dintre marile probleme ale economiei.

2025, anul oportunitatilor?
Dincolo de masurile de restructurare a afacerilor, de optimizare a costurilor operationale, multi dintre antreprenori si-ar dori ca in 2025 sa atraga mai multa finantare, in special din zona fondurilor europene.
69% dintre ei au declarat ca si-ar dori sa initieze proiecte cu fonduri UE, in special in zona productiei, insa cei mai multi (63%) se tem de birocratia asociata acestui demers si de intarzierea platilor din fonduri UE (59%).
"Nu exista antreprenor care nu si-ar dori sa evolueze in 2025, sa isi consolideze si sa isi extinda afaceri, iar una dintre solutii o reprezinta accesarea fondurilor UE. Insa cei mai multi reclama ca proiectele sunt aprobate foarte greu iar deconturile vin cu intarzieri foarte mari, fapt care este de natura sa duca chiar la esecul proiectului propus.
De exemplu, poti trece in proiectul de finantare achizitia unei linii de productie de 1,5 milioane de euro si te poti trezi ca, pana ce proiectul este aprobat, aceasta s-a scumpit si nu mai este fezabila achizitia. Este absolut necesar, din aceasta perspectiva, ca autoritatile sa gaseasca solutii pentru a face procesul de absorbtie a fondurilor UE mai rapid, in ton cu dinamica economica”, afirma expertii.
 
Expertiza de business, esentiala in 2025
Potrivit Sierra Quadrant, in 2025 mai mult ca oricand expertiza de business va face diferenta intre firmele care vor esua si cele care se vor extinde si vor castiga cote nesperate de piata.
"Scaderea vanzarilor, generata in principal de deprecierea puterii de cumparare si in general de inrautatirea conditiilor de business, va duce multe firme in pragul insolventei si al falimentului.
Antreprenorii trebuie sa stie ca pot evita aceste situatii prin dezvoltarea unor programe de insanatosire a business-ului, de la concordatul preventiv la acordul de business”, afirma Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant.
In cazul procedurii Acordului de Restructurare, de exemplu, firma aflata in dificultate, cu platile blocate, cu probleme financiare majore, le propune un acord de restructurare creditorilor afectati.
Procedura acordului de restructurare este avantajoasa pentru ca ofera o monitorizare activa a respectarii acordului cu ajutorul unor specialisti desemnati in acest scop si care asista partile implicate sa duca la bun sfarsit prevederile acestuia.
A XI-a editie a Barometrului de opinie privind starea economiei, dezvoltat de Frames la comanda Sierra Quadrant, in luna decembrie 2024, a vizat raspunsurile a 1023 de antreprenori, manageri si angajati cu functii de raspundere din domenii diverse, precum IT&C, Asigurari, Echipamente, Materii prime, Energie, FMGC sau Turism.
Interviurile s-au realizat online, pe baza de chestionar, iar profilul respondentilor a fost reprezentat de persoane cu studii superioare, 63% barbati si 37% femei, cu o varsta medie de 47 de ani.
 
ABONARE REVISTESISECAMALLBIMhiltiRAWLPLUGTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
GEWISS
EURO BUILD
concelex
MAKITA
EDIT-Structural
noark
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
VEGO
konsent
ELECTROGRUP
Acvatot 2019
DRS
strabag nivel 1
quadratum
AED
SSAB
CDS
theda mar
rigips
SIGM
MCA
Ubitech
BogArt

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<