Agenda Constructiilor
Sambata, 20 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - GUVERN: Noi masuri fiscale pentru stimularea investitiilor
GUVERN: Noi masuri fiscale pentru stimularea investitiilor
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Cosmin Dincu 27 Oct 2015 14:31
In sedinta Guvernului din data de 27 octombrie a.c., membrii Executivului au avizat favorabil, printre altele, o ordonanta de urgenta, ale carei prevederi se vor aplica de la 1 ianuarie 2016, ce vizeaza implementarea unor masuri fiscale in scopul stimularii investitiilor si crearii de noi locuri de munca. Potrivit oficialilor guvernamentali, printre aceste masuri se afla devansarea cu un an a reducerii impozitului pentru veniturile din dividende, diminuarea TVA pentru livrarea apei potabile si a apei pentru irigatii, precum si introducerea unui sistem de impozitare diferentiat pentru microintreprinderi.
„Conform actului normativ, incepand de anul viitor se va extinde aplicarea cotei reduse de TVA (de 9%) si pentru livrarea apei potabile si a apei pentru irigatii in agricultura. De asemenea, reducerea cotei de impozitare de la 16% la 5%,  aplicabila dividendelor distribuite persoanelor romane, fizice si juridice, precum si dividendelor obtinute, din Romania, de persoane nerezidente, constituie o alta facilitate prevazuta sa intre in vigoare incepand cu 1 ianuarie 2016. Masura are in vedere cresterea investitiilor si favorizarea dezvoltarii societatilor de tip holding, incurajarea pastrarii in tara a capitalului romanesc si dinamizarea procesului de repatriere a capitalului romanesc, incurajand, totodata, restructurarea societatilor comerciale in scopul adaptarii lor la exigentele mediului economic si financiar, national si european, aflat in continua schimbare”, se arata intr-un comunicat al Guvernului.
Cote diferentiate de impozitare pentru microintreprinderi
O alta masura inclusa in ordonanta de urgenta adoptata in sedinta din 27 octombrie 2015 se refera la impozitarea microintreprinderilor si vizeaza cateva aspecte esentiale, primul dintre acestea referindu-se la faptul ca plafonul de incadrare in categoria ”microintreprindere” se va majora de la o cifra de afaceri pe an fiscal de 65.000 de euro la 100.000 de euro. Totodata, se introduce un sistem de cote de impozitare diferentiate, in functie de numarul de salariati, intre 1% si 3%, respectiv 1% pentru microintreprinderile care au peste doi salariati (inclusiv), 2% pentru cele care au un salariat si 3%  pentru cele care nu au salariati. Reprezentantii Executivului sustin ca aceasta modificare are rolul sa contribuie la incurajarea crearii de noi locuri de munca si la  asezarea echitabila a sarcinii fiscale intre microintreprinderile cu si fara salariati.
Actul normativ adoptat de Guvern include si alte prevederi, cum ar fi prelungirea cu o luna, respectiv pana la 31 martie 2016, a termenului pentru depunerea declaratiilor privind cladirile aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice cu destinatie nerezidentiala sau mixta, a declaratiilor privind mijloacele de transport radiate din circulatie, a justificarilor eliberate in anul 2015 privind scutirile sau reducerile de la plata impozitului pe cladiri, terenuri sau mijloace de transport, in cazul persoanelor indreptatite etc. De asemenea, s-a avut in vedere introducerea reglementarii potrivit careia, in cazul inmatricularii sau inregistrarii unui mijloc de transport in cursul anului, proprietarul are obligatia sa depuna o declaratie la organul fiscal local in termen de 30 de zile de la data dobandirii.
Ordonanta adoptata de Guvern contine, de asemenea, o serie de prevederi care modifica si completeaza noul cod de procedura fiscala. Una dintre acestea vizeaza desemnarea Agentiei Nationale de Administrare Fiscala drept autoritate competenta pentru efectuarea schimbului de informatii cu statele cu care Romania s-a angajat printr-un instrument juridic, masura menita sa contribuie la combaterea evaziunii fiscale.
Pachetul de legi privind achizitiile publice, adoptat de Executiv
In aceeasi sedinta, Guvernul a adoptat – si va transmite Parlamentului, pentru aprobare in regim de urgenta – noul pachet de legi ce reglementeaza regimul licitatiilor de interes public. Practic, este vorba despre cinci proiecte de lege (privind achizitiile publice, achizitiile sectoriale, concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, respectiv remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica si a contractelor de concesiune si pentru organizarea si functionarea Consiliului National a Contestatiilor). Referindu-se la acest aspect, premierul Victor Ponta a subliniat ca „aceste acte normative, care reglementeaza, in baza directivei europene, sistemul de achizitii publice – achizitiile publice, achizitiile sectoriale, concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii si remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica - sunt patru legi extrem de importante, ce aduc o schimbare legislativa fundamentala, poate nu chiar in aceeasi masura ca impactul noului cod fiscal, dar foarte aproape. Le trimitem la Parlament in procedura de urgenta si Parlamentul le va dezbate si le va aproba, presedintele, sigur, le va promulga, iar de anul viitor avem un sistem european modern, care sa ne ajute sa deblocam uriasa problema a lucrarilor de infrastructura. Poate nu se mai repeta cazul autostrazii Orastie-Sibiu, unde s-a facut studiu de fezabilitate in 2008, s-a organizat licitatia in 2010, s-a semnat contractul in 2011 si, acum, cei care au facut toate acestea ne cearta pe noi, in 2015. E o situatie tipica de problema a sistemului in ceea ce priveste achizitiile publice, in cazul lucrarilor de infrastructura si imi doresc foarte mult ca prin noile legi, armonizate cu prevederile europene, sa modificam acest lucru”. Pentru informatii suplimentare, www.gov.ro
 
SISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
viarom
CDS
Ubitech
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
rigips
theda mar
CONCEPT STRUCTURE
EDIT-Structural
siniat
ness project
concelex
leviatan
MAKITA
quadratum
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
FPSC_2019
AICPS_30
top 500
econet
top 500
ef-de-n
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander