Agenda Constructiilor
Marti, 24 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - LMVD: 8 din 10 companii vor sa-si achite datoriile, in contextul amnistiei fiscale
LMVD: 8 din 10 companii vor sa-si achite datoriile, in contextul amnistiei fiscale
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 12 Sep 2024 09:14
Amnistia fiscala ii determina pe contribuabili, firme si persoane fizice, sa reactioneze fata de masurile anuntate. Astfel, numarul solicitarilor pentru consultanta juridica pe fiscalitate s-a triplat fata de o perioada obisnuita, 8 din 10 firme care solicita consultanta juridica privind amnistia fiscala exprimandu-si intentia de a achita datoriile, arata datele casei de avocatura LMVD (Laurentiu Mihai, Vicentiu Dine - Societate Civila de Avocati). Totodata, firmele platitoare la timp solicita informatii despre cum pot beneficia de bonificatia de 3%, iar unele dintre acestea intreaba daca noile masuri sunt discriminatorii.
“In ultimele zile, odata ce a fost anuntata amnistia fiscala, a aparut un val de solicitari privind intelegerea din punct de vedere juridic a noilor masuri propuse. De altfel, exista o crestere semnificativa a interesului pentru conformarea fiscala voluntara. Numerosi contribuabili, atat persoane juridice, cat si fizice, manifesta o disponibilitate crescuta de a-si achita debitele restante pentru a beneficia de facilitatile oferite de O.U.G. nr. 107/2024. Cele mai multe solicitari (80%) au venit din partea firmelor, in cele mai multe cazuri firme cu restante la plata obligatiilor catre stat, care sunt interesate sa beneficieze la maxim de reducerile oferite prin amnistia fiscala. Acestea sunt din domenii ca IT, transporturi sau HoReCa. Concomitent, unele dintre firmele fara datorii la stat doresc sa stie daca din punct de vedere juridic noile masuri sunt discriminatorii si daca exista o cale legala de a contesta amnistia fiscala”, declara Laurentiu Mihai, avocat specializat in drept fiscal si partener fondator al casei de avocatura LMVD (Laurentiu Mihai, Vicentiu Dine - Societate Civila de Avocati).
Amnistia fiscala poate reprezenta o eventuala incalcare a principiului contributiei echitabile la cheltuielile publice prevazut la art. 56 din Constitutie, sub aspectul justei asezari a sarcinilor fiscale. Desi contribuabilii care si-au achitat la timp obligatiile fiscale pot percepe aceasta masura ca fiind discriminatorie, posibilitatile lor de a contesta juridic amnistia fiscala sunt limitate. Contestarea directa a ordonantei de urgenta in instanta de catre un contribuabil care nu are datorii este improbabila, intrucat acesta nu poate initia in mod direct un litigiu strict pentru a invoca o exceptie de neconstitutionalitate, explica reprezentantii societatii de avocatura.
 
Cum pot firmele si persoanele fizice sa beneficieze de amnistia fiscala
Firmele si persoanele fizice apeleaza la avocati specializati in drept fiscal pentru a afla daca sunt eligibili pentru a beneficia de reducerile oferite prin amnistie si cum pot fi aceste masuri cat mai avantajoase pentru ei.
Consultanta juridica pe amnistie fiscala implica o analiza complexa si personalizata a situatiei fiecarui contribuabil. Procesul incepe cu o evaluare detaliata a istoricului fiscal al contribuabilului, incluzand toate obligatiile fiscale, cele potential prescrise sau contestate, pentru a determina eligibilitatea si beneficiile amnistiei.
“In practica, intalnim frecvent cazuri cu nuante juridice si fiscale complexe. De exemplu, am consiliat recent o persoana juridica cu o datorie fiscala veche de peste 8 ani, care generase accesorii substantiale. In aceasta situatie, am analizat atat posibilitatea invocarii prescriptiei pentru stergerea datoriei, cat si optiunea de a solicita aplicarea amnistiei fiscale. Aceasta din urma implica o recunoastere implicita a datoriei si o intrerupere a termenului de prescriptie, necesitand o evaluare atenta a avantajelor si a riscurilor. Un alt caz relevant a fost cu un contribuabil persoana fizica care beneficia deja de o esalonare la plata si dorea sa inteleaga daca poate beneficia si de anularea a 25% din obligatiile fiscale principale in cadrul amnistiei. Scopul este de a explica clientului implicatiile legale ale diferitelor optiuni disponibile, de a-l ajuta sa-si inteleaga mai bine situatia juridica, precum si drepturile si obligatiile care ii revin in contextul specific al amnistiei fiscale. Rolul meu, ca avocat, se limiteaza strict la oferirea de consultanta juridica. Astfel, decizia finala privind plata datoriilor apartine intotdeauna clientului.  Exista si contribuabili care doresc sa beneficieze de amnistie, dar care nu vor avea disponibilitatile banesti pentru a achita debitul principal restant. Insa cei mai multi contribuabili si-au exprimat intentia de a achita datoriile la stat”, explica Laurentiu Mihai, avocat specializat in drept fiscal si partener fondator al casei de avocatura LMVD (Laurentiu Mihai, Vicentiu Dine - Societate Civila de Avocati).
Casa de avocatura LMVD anticipeaza o imbunatatire a conformarii fiscale voluntare, cel putin pe termen scurt, pe masura ce contribuabilii profita de aceasta oportunitate pentru a-si regulariza situatia fiscala. Pe termen scurt, noua amnistie fiscala va avea efectul scontat, al conformarii fiscale si maximizarii colectarii debitelor fiscale restante, insa este vazuta si ca un semn de „slabiciune” a statului in fata fenomenului evaziunii fiscale si a incapacitatii sale de a asigura parghii eficiente pentru colectarea creantelor fiscale. Daca statul roman va adopta in mod regulat asemenea masuri de amnistie, exista riscul de a crea un precedent periculos. Acest lucru ar putea incuraja anumite categorii de contribuabili sa amane in mod deliberat conformarea fiscala voluntara, in speranta ca vor beneficia de viitoare amnistii.
In paralel cu amnistia fiscala anuntata recent, controalele fiscale s-au amplificat notabil pe fondul unui deficit bugetar din ce in ce mai apasator. Avocatul Laurentiu Mihai subliniaza ca in ultimele luni a crescut numarul clientilor persoanelor fizice care au primit controale ANAF si este asteptata o amplificare a actiunilor de control din partea ANAF, prin prisma faptului ca impozitul pentru venitul din surse neidentificabile a crescut de la 16% la 70% de la 1 iulie 2024. Totodata, firmele platitoare de TVA vor resimti un numar mai mare inspectii fiscale avand ca obiect taxa pe valoare adaugata, cu scopul de a se reduce diferenta dintre ce se colecteaza si ce ar trebui sa fie colectat. 
In acest context, multi contribuabili - persoane fizice si firme - apeleaza la consultanta juridica dupa ce are loc controlul fiscal din partea ANAF, pentru a contesta decizia de impune, insa este recomandat sa discute cu un avocat in mod preventiv, pentru a fi pregatiti in cazul unui control al inspectorilor fiscali. Astfel, isi pot valorifica drepturile legitime din timp, cu posibilitatea unui rezultat diferit si favorabil.
Casa de avocatura LMVD (Laurentiu Mihai, Vicentiu Dine - Societate Civila de Avocati) este o firma de avocatura specializata in drept fiscal, drept civil, dreptul proprietatii intelectuale, dreptul achizitiilor publice, dreptul concurentei, dreptul protectiei consumatorilor si arbitraj international si alte arii diverse si complexe ale dreptului. Societatea ofera consultanta juridica si asistenta specializata companiilor din domenii precum IT, transporturi, HoReCa, divertisment, productie cinematografica si altele, dar si persoanelor fizice.
Laurentiu Mihai este recunoscut pentru expertiza sa in domeniul dreptului civil, fiscal si al proprietatii intelectuale. Cu o cariera dedicata excelentei juridice, ofera solutii inovatoare si personalizate clientilor sai, asigurandu-se ca fiecare caz este abordat cu profesionalism si integritate. Ca partener fondator al casei de avocatura LMVD, Laurentiu Mihai se remarca printr-o abordare analitica si o gandire strategica, gestionand cu succes probleme complexe din diverse arii de practica, inclusiv drept civil, drept societar si dreptul proprietatii intelectuale.
Vicentiu Dine a activat in mai multe case de avocatura de notorietate, dobandind experienta profesionala solida inclusiv in dreptul achizitiilor publice, dreptul concurentei, dreptul protectiei consumatorilor si arbitraj international si realizand totodata o activitate sustinuta in litigiile privind contractele-standard de constructii FIDIC. In domeniul achizitiilor publice, Vicentiu Dine a asistat numerosi clienti atat in fata Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, cat si in fata instantelor judecatoresti, fiind implicat constant in procedurile de contestatie impotriva rezultatului procedurii de atribuire si asistand clienti din industrii variate. Astfel, Vicentiu Dine se remarca prin calitatea si tehnica de redactare a actelor de procedura efectuate in fata Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor, precum si a instantelor judecatoresti, punand in valoare experienta acumulata si cunostintele sale teoretice privind legislatia achizitiilor publice, legii contenciosului administrativ si dreptului procesual civil.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUGSISECAMTotalEnergieshilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
VEGO
quadratum
concelex
AED
BogArt
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
theda mar
CDS
EURO BUILD
leviatan
ELECTROGRUP
DRS
Arduro
SSAB
EDIT-Structural
MAKITA
konsent
GEWISS
noark
CONCEPT STRUCTURE
rigips
Ubitech
strabag nivel 1

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<