Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - M. Bolos: Impozitele si taxele nu cresc, iar deficitul bugetar este prognozat la 5%
M. Bolos: Impozitele si taxele nu cresc, iar deficitul bugetar este prognozat la 5%
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 12 Dec 2023 11:15
Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a declarat, luni, legat de proiectul bugetului de stat, ca pentru anul 2024 nu exista cresteri de impozite si taxe, mentionand ca deficitul va fi "in jur de 5%", informeaza Agerpres.
Bolos a prezentat in sedinta conducerii PNL masurile de combatere a evaziunii fiscale, precizand ca acestea vor fi foarte dure pentru cei care savarsesc fapte de natura infractionala in domeniul TVA.
"Sunt masurile de combatere a evaziunii fiscale pe care le-am anuntat, este un obiectiv pe care il avem in vedere pentru a aduce bani suplimentari la buget si pentru a avea o fundamentare cat mai justa pentru aceasta componenta de venituri. (...) Noi incercam sa introducem trei lucruri: primul este cel legat de majorarea pedepselor pentru ceea ce inseamna infractiunile economico-financiare si, sigur, o componenta importanta, asa cum si Uniunea Europeana face, este cea legata de TVA. Deci sanctiunile pentru cei care savarsesc fapte de natura infractionala in domeniul TVA vor fi foarte dure, pe modelul celor din Uniunea Europeana", a explicat ministrul.
El a adaugat ca o alta masura va fi legata de utilizarea sistemelor informatice.
"Dupa cum stim, de la 1 ianuarie 2024, intra in vigoare factura electronica pentru tot mediul de afaceri, 1 iulie data pentru decontul de TVA precompletat, urmeaza sa venim cu masuri in Guvern si, apoi, raportarea informatiilor contabile in declaratia 406, pentru cei care cunosc, de la 1 iulie va fi termen devansat. Toate aceste lucruri trebuie sa dea rezultate in combaterea evaziunii fiscale. Si trei: separarea competentelor organelor abilitate de lege, astfel incat de marea evaziune sa se ocupe organele competente pe care Romania le are si, sigur, apoi cauzele care sunt mai mici sa ramana la mecanismele actuale. Toate acestea sunt demersuri pentru ca sa avem o mai buna fundamentare a veniturilor", a indicat Marcel Bolos.
Potrivit acestuia, Comisia Europeana a facut studii in ceea ce priveste evaziunea fiscala in Romania care au aratat ca exista un gap de TVA de 9 miliarde de euro, iar 40% din acesta vine din achizitiile intracomunitare. "Din acest punct de vedere, deciziile noastre vor fi gandite si o sa vedeti in Ordonanta 'trenulet'. Haideti sa vedeti proiectul legii bugetului de stat si pachetele de masuri care insotesc proiectul de lege al bugetului de stat pentru ca sa avem baza pentru veniturile pe care le-am luat in calcul. (...) Sunt mai multe masuri care sa duca la imbunatatirea veniturilor", a spus Bolos.
Intrebat de majorarea accizelor la carburanti, ministrul a explicat ca nu va fi o majorare, ci o actualizare a lor, conform legii in vigoare.
"Nu discutam de nicio majorare la accize, aplicam legea, ele se actualizeaza conform legii cu indicele pretului de consum. Aici, pentru consumatori am incercat sa gandim un mecanism pe care o sa-l vedeti in Ordonanta 'trenulet' de introducere esalonata, dar nu este vorba de nicio crestere de accize, sa nu panicam oamenii, ci este vorba de aplicare a unor prevederi legale existente in legislatie", a mentionat Marcel Bolos.
Legat de cresterea salariului minim, Bolos a spus ca este decizia coalitiei. "Nu poti merge cu cresteri de salarii minime una dupa cealalta. Am avut o crestere in octombrie de 3.300 lei, trebuie sa lasam sa nu bulversam mediul de afaceri", a completat ministrul.
El a mai spus ca se estimeaza o crestere a PIB, mentionand ca aceasta este de la 1.591 miliarde lei la 1.733,8 miliarde lei pentru 2024.
"Avem 27% venituri fiscale din PIB si avem un sistem de cheltuieli publice care nu este dat peste cap fata de media europeana. Suntem pe un sistem de cheltuieli publice moderat, pana cand vom ajunge sa ajustam acest procent este cale lunga. Cert este ca pentru anul 2024 nu exista cresteri de impozite si taxe. Deficitul va fi in jur de 5%", a mai transmis ministrul Bolos.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEALLBIMSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
concelex
leviatan
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
theda mar
noark
siniat
CDS
rigips
Acvatot 2019
ness project
Ubitech
viarom
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
econet
top 500
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander