Agenda Constructiilor
Sambata, 21 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Masuri pentru imbunatatirea procesului de solutionare a contestatiilor la licitatii
Masuri pentru imbunatatirea procesului de solutionare a contestatiilor la licitatii
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 08 Apr 2024 14:03
Curtea de Conturi recomanda completarea legislatiei privind remediile si caile de atac in materie de atribuire a contractelor de achizitie publica (Legea 101/2016) cu masuri sanctionatorii, cu scopul de a preveni intarzierea depunerii de catre autoritatile contractante a documentatiei necesare solutionarii contestatiilor.
Curtea a analizat procesul de solutionare a contestatiilor din perspectiva duratei de timp, in cadrul unei misiuni de audit al performantei realizate la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC). Misiunea s-a desfasurat in perioada ianuarie-iunie 2023 si a vizat activitatea de solutionare a contestatiilor de catre CNSC in intervalul 2020-2022. In cadrul misiunii, echipa de audit a beneficiat de sprijinul oferit de experti ai Centrului de Excelenta in Audit al Oficiului de Responsabilitate Guvernamentala al Statelor Unite ale Americii (GAO).
Auditul a urmarit determinarea perioadei alocate efectiv pentru solutionarea contestatiilor in materie de achizitii publice, factorii care afecteaza durata procesului de solutionare a contestatiilor si, dupa caz, actiunile care ar putea fi intreprinse pentru realizarea cu celeritate a acestui proces.
Analiza Curtii de Conturi a relevat ca durata medie (27 de zile) a procesului de solutionare a contestatiilor a inregistrat, in general, valori conforme cu termenele reglementate, cu toate ca acest indicator a fost influentat de valorile minime si maxime ale perioadelor inregistrate in realizarea procesului. In unele cazuri, procesul de solutionare a contestatiilor pe cale administrativ-jurisdictionala in materie de achizitii publice a fost afectat de intarzieri, ajungand pana la o limita maxima de 655 zile. Intarzierile inregistrate au fost generate de un cumul de factori externi.
Pornind de la valorile maxime inregistrate, auditul a identificat factorii care au influentat procesul de solutionare a contestatiilor in termenele reglementate, astfel: 
 
Transmiterea cu intarziere a dosarului achizitiei de catre autoritatile contractante 
  • Pentru 31% de contestatii depuse la CNSC (din totalul de 9.627 contestatii), autoritatile contractante au transmis cu intarziere copia dosarului achizitiei. Autoritatile contractante intervievate au motivat ca intarzierile sunt generate, de regula, de resursele limitate de personal de specialitate in domeniul achizitiilor publice, in raport cu volumul mare al procedurilor de achizitii derulate simultan.
Publicarea cu intarziere in SEAP a contestatiei de catre autoritatile contractante
  • In unele cazuri, operatorii economici au depus cereri de interventie intr-un interval cuprins intre 12-35 zile de la data inregistrarii contestatiei la CNSC. In situatia in care autoritatea contractanta nu publica contestatia in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP), CNSC nu poate emite decizia, deoarece afecteaza drepturile celorlalti participanti sau persoane interesate, care pot interveni in cauza.
Contestatii formulate in cascada 
  • Ca urmare a admiterii unei contestatii, autoritatile contractante au pus in aplicare decizia emisa de CNSC pentru a evita o eventuala sanctionare contraventionala. Insa, au fost identificate situatii in care actiunea de punere in aplicare a deciziei CNSC a generat alte contestatii. Conform reglementarilor legale, gestionarea dosarului pana la emiterea deciziei trebuie sa respecte toti pasi procedurali. Astfel, formularea contestatiilor in cascada afecteaza, pe principiul dominoului, activitatea completului, conducand la prelungirea termenelor de solutionare a altor dosare datorita volumului mare de cauze aflate pe rol intr-o anumita perioada de timp. De asemenea, au fost identificate plangeri formulate impotriva deciziei CNSC, iar motivarea hotararii instantei de judecata privind casarea deciziei CNSC a fost redactata cu intarziere si a avut ca efect depasirea termenului legal de 7 zile.
Pentru imbunatatirea procesului de solutionare a contestatiilor privind achizitiile, Curtea de Conturi recomanda:
  • Responsabilizarea autoritatilor contractante privind  transmiterea in termenul legal a documentatiei necesara solutionarii contestatiilor;
  • Implementarea unui program structurat de formare si perfectionare a pregatirii profesionale a functionarilor publici si personalului contractual cu atributii in domeniul achizitiilor publice;
  • Analiza necesitatii completarii legii cu masuri sanctionatorii  cu scopul de a preveni intarzierea depunerii documentatiei de solutionare a contestatiilor;
  • Interconectarea si interoperabilitatea SEAP cu baza de date a CNSC astfel incat contestatiile formulate de operatorii economici sa devina publice de la  data inregistrarii la CNSC;
  • Colaborarea CNSC cu completurile specializate in materia achizitiilor publice, nou infiintate la nivelul Curtii de Apel Bucuresti - Sectia de contencios administrativ si fiscal si pentru achizitii publice, in ceea ce priveste armonizarea metodologiei aplicabile in procesul de solutionare a contestatiilor.
***
Raportul de audit al performantei cu tema Procesul de solutionare a contestatiilor pe cale administrativ-jurisdictionala analizat din perspectiva duratei de timp este public si poate fi accesat aici.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiALLBIMSISECAMRAWLPLUGTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
AED
leviatan
Arduro
theda mar
EURO BUILD
MAKITA
SIGM
strabag nivel 1
CDS
Acvatot 2019
ELECTROGRUP
Ubitech
CONCEPT STRUCTURE
GEWISS
noark
rigips
DRS
konsent
SSAB
BogArt
concelex
VEGO
ERBASU CONSTRUCT
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<