Modulul e-Factura este determinant pentru combaterea evaziunii fiscale in anul 2024 |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 04 Ian 2024 13:44 |
Modulul e-Factura este unul foarte important pentru combaterea evaziunii fiscale, in contextul in care GAP-ul de TVA arata ca suntem tara din Uniunea Europeana cu cea mai mare evaziune fiscala si cea mare indisciplina financiara in gestionarea acestui impozit, a declarat, sambata, intr-o conferinta de presa, ministrul Finantelor, Marcel Bolos, informeaza Agerpres.
"Planul sa stiti ca nu este unul razlet, este un plan pentru toleranta zero fata de evaziunea fiscala, complex, articulat, integrat si are in vedere urmatoarele etape: introducerea modului e-Factura in data de 1 ianuarie 2024; declararea in vama incepand cu data de 1 ianuarie a tuturor marfurilor care provin din achizitii intracomunitare, foarte important pentru Romania, fiindca 40% din GAP-ul de TVA de 9 miliarde de euro vine din achizitiile intracomunitare; introducerea decontului de TVA precompletat din data de 1 iulie 2024; introducerea raportarii datelor contabile in SPV obligatorie cu data de 1 iulie 2024; introducerea modulelor antifrauda fiscala pentru e-Factura, e-Casa de marcat electronica, e-Transport; introducere a sigiliului electronic al marfurilor in data de 1 iulie 2024; introducerea scanerelor in vami incepand cu trimestrul intai al anului 2024", a explicat Bolos.
Potrivit acestuia, modulul e-Factura este primul lansat pentru ca este dedicat "celui mai important impozit pe consum" gestionat de bugetul de stat al Romaniei.
"Si ca sa aveti date despre relevanta acestui modul, anul 2023 l-am incheiat cu incasari de 104 miliarde de lei la TVA. In anul 2024 ne-am propus 115 miliarde lei, si din combaterea evaziunii fiscale cu ajutorul modulului e-Factura si a modulului de combatere a evaziunii fiscale inca 5 miliarde de lei. Deci o sarcina grea pentru noi, de 120 de miliarde de lei", a precizat ministrul Finantelor.
Totodata, el a subliniat ca in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene decizia de punere in aplicare a modulului eFactura a fost publicata pe data de 25 iulie 2023 si modulul "se implementeaza potrivit acestei decizii fara echivoc" incepand cu data de 1 ianuarie 2024.
"Nu exista cale de intors. Este decizia Comisiei Europene. Nu se pune problema amanarii. Nu putem sa modificam decizia Comisiei Europene", a punctat Marcel Bolos.
Ministrul a mentionat ca al treilea motiv pentru care eFactura e primul modul implementat este acela ca in Romania GAP-ul de TVA este de 9 miliarde de lei si ne situam pe primul loc in Uniunea Europeana la evaziunea fiscala.
"Nu am facut noi studiul. Este studiul facut de catre Comisia Europeana. 40%, dupa cum v-am spus, provine din achizitiile intracomunitare. Arata GAP-ul de TVA ca suntem tara cu cea mai mare evaziune fiscala si cea mare indisciplina financiara in gestionarea acestui impozit vital pentru tara noastra. (...) De acest modul e-Factura depinde viitorul Romaniei pentru combaterea evaziunii fiscale. De aici se formeaza baza de date pentru stabilirea TVA. De acest modul depinde mai apoi decontul de TVA pre-completat", a semnalat seful de la Finante.
El a reiterat ca prin introducerea e-Factura se are in vedere reducerea deficitului de incasare a TVA si se aduc incasari suplimentare de un miliard de euro.
"Si se elimina complet metoda telefonul, lobby-ul, interventiile in organizarea inspectiilor fiscale. S-a terminat. Modulul eFactura si cel antifrauda fiscala vor spune unde se duc echipele de inspectie fiscala. Si le atentionez foarte dur ca vom lucra cu secretul fiscal, iar sanctiunile in ceea ce priveste scurgerile de informatii si utilizarea datelor de acolo vor fi extrem de drastice", a atras atentia ministrul.
Pe de alta parte, acesta a subliniat ca modulul eFactura obliga indirect si utilizatorii si firmele la digitalizare si consolideaza competitivitatea firmelor romanesti pe piata europeana, deoarece bazele de date vor fi comune la nivel european incepand cu 1 ianuarie 2026.
Ministrul a mai precizat ca modulul are trei componente: business to gouvernment, business to business si business to consumer, iar testele de securitatea cibernetica s-au incheiat cu succes sambata la ora 5:00.
Seful de la Finante a transmis si un mesaj evazionistilor: daca trece de controlul Curtii Constitutionale legea privind combaterea infractiunilor economico-financiare, neutilizarea cu rea intentie a modulului e-Factura se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani.
In ceea ce priveste implementarea modulului, conform informatiilor de la Ministerul Finantelor, in prima etapa, in perioada 1 ianuarie 2024 - 30 iunie 2024, operatorii economici - persoane impozabile stabilite in Romania, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA au obligatia sa raporteze in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura toate facturile emise in relatia B2B si in relatia cu institutiile publice, altele decat cele efectuate in relatia B2G, pentru care exista obligatia utilizarii Ro eFactura incepand cu data de 1 iulie 2022.
De asemenea, operatorii economici persoane impozabile nestabilite dar inregistrate in scopuri de TVA in Romania au obligatia, incepand cu 1 ianuarie 2024, sa raporteze in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura toate facturile emise in relatia B2B pentru livrari de bunuri si prestari de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania.
Sunt exceptate de la obligatia utilizarii sistemului national privind factura electronica RO e-Factura: livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre furnizor sau de alta persoana in contul sau; livrarile de bunuri expediate sau transportate in afara Uniunii Europene de catre cumparatorul care nu este stabilit in Romania sau de alta persoana in contul sau, cu exceptia bunurilor transportate de cumparatorul insusi si care sunt folosite la echiparea ori alimentarea ambarcatiunilor si a avioanelor de agrement sau a oricarui altui mijloc de transport de uz privat; livrarile intracomunitare de bunuri.
Termenul-limita pentru transmiterea facturilor emise, pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii care au locul livrarii sau prestarii in Romania, in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, este de 5 zile lucratoare de la data emiterii facturii, dar nu mai tarziu de 5 zile lucratoare de la data-limita prevazuta pentru emiterea facturii in Codul fiscal.
Nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mari, cu amenda de la 2.500 lei la 5.000 lei, pentru persoanele juridice incadrate in categoria contribuabililor mijlocii, si cu amenda de la 1.000 lei la 2.500 lei, pentru celelalte persoane juridice, precum si pentru persoanele fizice.
Prin exceptie, in perioada 1 ianuarie - 31 martie 2024, nerespectarea termenului limita pentru transmiterea facturilor in sistemul national privind factura electronica RO e-Factura nu se sanctioneaza.
In a doua etapa, incepand cu data de 1 iulie 2024, emitentii facturilor electronice au obligatia de transmitere a acestora catre destinatari utilizand sistemul national privind factura electronica RO e-Factura. Incepand cu data de 1 iulie 2024 pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021. Utilizarea facturii electronice face obiectul acceptarii de catre destinatar, cu exceptia facturilor care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021, cu modificarile si completarile ulterioare.
Totodata, primirea si inregistrarea de catre destinatari - persoane impozabile stabilite in Romania a unei facturi emise de operatori economici stabiliti in Romania, in relatia B2B, fara a fi transmisa prin sistemul national privind factura electronica RO e-Factura, constituie contraventie si se sanctioneaza cu o amenda egala cu cuantumul TVA inscris in factura.
|