Agenda Constructiilor
Joi, 30 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Obligatiuni verzi de 4 miliarde euro pentru extindere linii de metrou si cai ferate
Obligatiuni verzi de 4 miliarde euro pentru extindere linii de metrou si cai ferate
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 27 Feb 2024 12:02
Ministerul Finantelor a realizat cea de-a doua tranzactie pe pietele financiare internationale, prin lansarea a doua transe de obligatiuni cu maturitati de 7 ani si 12 ani, denominate in EUR. Transa de 12 ani a reprezentat emisiunea inaugurala de obligatiuni verzi a Romaniei.
Valoarea totala a emisiunii de obligatiuni de 4 miliarde EUR a avut o subscriere finala de peste 14,8 miliarde EUR prin participarea unui numar total de peste 250 investitori. Emisiunea a suscitat un interes impresionant din partea investitorilor, ordinele acestora depasind in timpul tranzactiei valoarea de 17 miliarde EUR.
"Ma bucur ca prima emisiune de obligatiuni verzi a Romaniei a fost un real succes, fiind marcata de o serie de recorduri. Emisiunea aceasta are in spate un proces complex, care a implicat elaborarea si evaluarea unui cadru solid pentru finantarea proiectelor verzi, pentru care vreau sa felicit colegii de la Trezorerie. As puncta cererea extraordinara din partea mediilor investitionale, marjele de risc de credit obtinute care reflecta inclusiv un greenium de 10bps, cat si de calitatea acestor investitori, in jur de 45% din investitorii din transa verde fiind investitori responsabili social/cu mandate verzi (ESG). Pe langa diversificarea bazei de investitori pentru datoria publica, aceasta emisiune este un pas concret in misiunea noastra de a ne atinge obiectivele de dezvoltare durabila, dar si de a sprijini proiectele cu impact pozitiv pentru imbunatatirea calitatii vietii romanilor”, a transmis ministrul Marcel Bolos.
 
Superlativele primei emisiuni de obligatiuni verzi
Maturitatea de 12 ani reprezinta cea mai mare transa verde denominata in EUR lansata pana acum de catre un emitent din pietele emergente (instrumente financiare de datorie ESG). De asemenea, tranzactia reprezinta cea mai mare emisiune de obligatiuni verzi denominate in EUR realizata de un emitent din pietele emergente. Nu in ultimul rand, emisiunea a fost cea mai mare tranzactie pe pietele financiare internationale a Romaniei, iar subscrierea finala obtinuta a fost cea mai mare de pana acum pentru tara noastra.
Volumul atras pentru transa cu maturitatea de 7 ani este de 2 miliarde EUR, la randament de 5,394% si o rata de dobanda de 5,375% pe an, iar pentru transa verde cu maturitatea de 12 ani a fost atras volumul de 2 miliarde EUR, la randament de 5,734% si o rata de dobanda de 5,625% pe an. Fondurile obtinute din aceasta emisiune au fost decontate in data de 22 februarie 2024.
In procesul de elaborare a Cadrului privind obligatiunile verzi, Ministerul Finantelor a beneficiat de asistenta tehnica din partea Bancii Mondiale.
"Felicitam Guvernul Romaniei pentru aceasta tranzactie exceptionala”, a declarat Anna Akhalkatsi, Country Manager al Bancii Mondiale pentru Romania.
"Pe masura ce navigam intr-o era de provocari presante, in care posibilitatea de a locui pe planeta noastra este contestata, iar conflictele si disparitatile crescande sunt apasatoare, rolul finantarii sustenabile nu a fost niciodata mai important pentru a sprijini tarile membre ale Bancii Mondiale. Suntem extrem de incantati ca am oferit asistenta tehnica pentru a facilita prima emisiune de obligatiuni verzi a Romaniei si asteptam cu nerabdare sa colaboram cu Guvernul Romaniei in urmatorii pasi ai procesului, cum ar fi alocarea si raportarea impactului”, a completat Anna Akhalkatsi.
Emisiunea de obligatiuni, lansata in data de 15 februarie, face parte din planul de finantare externa aferent anului 2024, prin care Ministerul Finantelor vizeaza asigurarea necesarului de finantare de pe pietele externe pentru acest an, precum si consolidarea rezervei financiare in valuta la dispozitia Trezoreriei Statului.
 
Suprasubscriere de peste patru ori pentru obligatiunile verzi
Emisiunea de obligatiuni a fost suprasubscrisa de peste 3 ori pentru transa de 7 ani, respectiv de peste 4 ori pentru transa verde de 12 ani. Totodata, emisiunea a beneficiat de o baza investitionala foarte diversificata atat din punct de vedere geografic, cat si din perspectiva tipurilor de investitori.
Strategia de executie a permis reducerea costurilor emisiunilor noi fata de nivelul anuntat, pe masura cresterii ordinelor de subscriere, astfel randamentele indicative initiale fiind reduse cu 35 puncte de baza, pentru maturitatea de 7 ani si respectiv cu 45 puncte de baza pentru maturitatea de 12 ani.
Comparativ cu emisiunile denominate in EUR realizate in luna septembrie 2023, randamentele aferente maturitatilor de 7 si 12 ani au inregistrat scaderi de 58 si 71 puncte de baza, iar marjele care reprezinta riscul de credit al Romaniei au scazut cu 54, respectiv 49 puncte de baza.
Primele de emisiune au fost negative, respectiv -5 puncte de baza pentru maturitatea de 7 ani si -15 puncte de baza pentru maturitatea de 12 ani, ceea ce implica o prima verde de emisiune (“greenium”) de 10 puncte de baza pentru transa verde a tranzactiei. Prima de emisiune pentru transa de 12 ani a fost cea mai scazuta prima realizata de un emitent suveran din zona CEE din anul 2015 pana in prezent.
Din punct de vedere al tipurilor de investitori, pentru ambele transe se distinge preponderenta investitorilor de tipul “real money”, respectiv fonduri de active administrate privat care au avut o pondere in cadrul maturitatilor de 7 si 12 de ani de 67% si respectiv 66%. Totodata fondurile de pensii si companiile de asigurari au avut o distributie de 10% si 5%, fondurile suverane si institutiile oficiale o alocare de 6% pentru ambele transe, bancile comerciale si private au avut o distributie de 6% si 13% iar fondurile speculative si brokerii au beneficiat de o alocare de 11%, respectiv 10%. Transa verde de 12 ani a fost alocata in procent de aproximativ 45% unor investitori responsabili din punct de vedere social (social responsible investors)/cu mandate verzi-ESG sau despre care se stie ca folosesc principiile de investitii responsabile din punct de vedere social/principiile privind investitiile verzi.
In ceea ce priveste distributia geografica a investitorilor, pentru maturitatea de 7 ani, aceasta a fost urmatoarea: Marea Britanie si Irlanda 46%, restul Europei 22%, SUA 13%, CEE 7%, Germania, Austria si Elvetia 5%, Romania 4% si restul statelor 3%.
Pentru maturitatea de 12 ani, distributia geografica a investitorilor a fost urmatoarea: Marea Britanie si Irlanda 48%, restul Europei 19%, Romania 11%, SUA 9%, CEE 8%, Germania, Austria si Elvetia 3%, si restul statelor 2%.
Tranzactia a fost intermediata de catre Citigroup Global Markets Europe AG, Este Group Bank AG, HSBC Continental Europe, J.P. Morgan SE si Société Générale, Citigroup si HSBC jucand si rolul bancilor de structurare pentru transa verde.
 
Proiectele considerate „verzi”
Cadrul obligatiunilor verzi suverane al Romaniei evidentiaza angajamentele tarii noastre, agenda actuala de mediu, precum si planurile de finantare verde. Acesta enumera proiectele eligibile care pot fi finantate prin emiterea de obligatiuni verzi si categoriile de activitati asociate cu beneficii pentru mediu.
Printre proiectele etichetate ca verzi sunt incluse cele legate de productia de energie regenerabila, eficienta energetica, prevenirea si controlul poluarii, transportul curat, gestionarea sustenabila a apei si a apelor uzate, adaptarea la schimbarile climatice, cladirile verzi si gestionarea durabila din punct de vedere ecologic a resurselor naturale vii si a utilizarii terenurilor.
Printre cele mai importante proiecte verzi eligibile pentru finantare se numara dezvoltarea retelei de transport cu metroul in orasele Bucuresti si Cluj-Napoca, electrificarea caii ferate pentru a asigura servicii feroviare integral electrice in principalele zone urbane din Romania (resedinte de judet si alte orase cu peste 50.000 de locuitori), reabilitarea liniilor de aparare existente in conformitate cu Directiva UE privind inundatiile si Strategia nationala de management al riscului de inundatii, cresterea eficientei energetice a fondului de cladiri si infiintarea de noi zone de paduri urbane.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMABONARE REVISTEhiltiSISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
Acvatot 2019
theda mar
MAKITA
CDS
rigips
ness project
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
viarom
concelex
ERBASU CONSTRUCT
siniat
leviatan
Ubitech
konsent
noark

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
econet
AICPS_30
top 500
ROGBC 2016
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander