Perceptie moderat - optimista a investitorilor asupra mediului economic din Romania |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 17 Apr 2024 10:03 |
Principala provocare cu care se confrunta mediul de afaceri o reprezinta neclaritatile si incertitudinile legislative, arata peste 70% dintre respondentii celei mai recente editii, din martie 2024, a sondajului efectuat de Consiliul Investitorilor Straini (FIC) - Business Sentiment Index (BSI).Mediul de afaceri s-a confruntat cu diverse crize in ultimii ani si a trebuit sa se adapteze continuu si sa identifice solutii pentru provocarile legate de pandemie, inflatie, preturile la energie si utilitati, contextul geopolitic, probleme legate de lantul de aprovizionare etc. In plus fata de aceste provocari, pachetul de masuri fiscale adoptat anul trecut a condus la deteriorarea semnificativa a perceptiei investitorilor asupra Romaniei.
Editia de primavara 2024 a BSI surprinde totusi o imbunatatire a perceptie investitorilor, moderat-optimista, asupra mediului economic din Romania ca urmare a mesajelor transmise de Guvern cu privire la limitarea pentru o perioada determinata a noului impozit pe cifra de afaceri, asigurarea ca in anul 2024 nu vor fi introduse taxe noi, dar si ca autoritatile vor lucra indeaproape si transparent cu sectorul privat pentru setarea principiilor reformei fiscale.
Desi exista provocari, angajamentul pe termen lung al membrilor FIC fata de Romania este ilustrat de apetitul pentru investitii, 42% dintre companii au in vedere majorarea capitalului pentru investitii in perioada urmatoare si 40% isi vor mentine nivelul investitiilor constant fata de ultimele 12 luni. In ceea ce priveste perceptia asupra asteptarilor de crestere a afacerilor, 60% dintre respondenti prognozeaza o evolutie pozitiva pentru anul viitor. Totodata, mai mult de jumatate dintre respondenti se asteapta la o crestere a veniturilor in urmatoarele 12 luni. Cu toate acestea, investitorii sunt mai precauti cu privire la costuri, aproape 60% dintre respondenti nu intentioneaza sa angajeze persoane noi, iar 67% au in vedere reducerea cheltuielilor in perioada urmatoare.
In ceea ce priveste competitivitatea Romaniei, investitorii considera ca Romania este necompetitiva din punct de vedere al transparentei si al coerentei aplicarii politicilor (64%), al sarcinii fiscale (57%), al reglementarilor impovaratoare (51%) si infrastructurii (42%). Cu toate acestea, atractivitatea proiectelor din Romania in comparatie cu locatiile similare a crescut de la ultima editie a BSI (53% fata de 34% in octombrie 2023), dar mai mult de o treime (35%) dintre respondenti considera Romania mai putin atractiva decat locatiile similare.
Avand in vedere ca 2024 este un an electoral pentru multe tari din intreaga lume, inclusiv Romania, aproximativ 70% dintre respondenti considera ca alegerile le vor afecta afacerile si ca exista amenintari comune care tin de potentialele schimbari ale politicii si legislatiei guvernamentale, cu accent pe aspectele fiscale si de impozitare. Investitorii subliniaza ca este important ca Romania sa pastreze o abordare strategica pentru sustenabilitatea bugetului de stat, cu o perspectiva prudenta in ceea ce priveste cheltuielile administratiei publice. Totodata, investitorii subliniaza ca principalele oportunitati de care Romania poate beneficia in perioada urmatoare constau in atragerea de noi investitii, transformarea digitala si proiecte in domeniul energiei.
Membrii FIC atrag atentia asupra importantei vitale a stabilirii unui mediu legislativ de incredere si consecvent, dezvoltarea unor strategii pe termen mediu si lung, cu termene fezabile de executie si cu efectuarea unor evaluari si analize aprofundate ale impactului acestora. Acestia pun accentul, de asemenea, pe valoarea dialogului cu sectorul privat in vederea identificarii directiilor strategice vitale pentru dezvoltarea economica a natiunii.
Romania poate obtine recunoasterea internationala care vine impreuna cu aderarea la OCDE, in special posibilitatea atragerii de investitii straine directe (ISD) cu valoare adaugata care ar diminua presiunea asupra bugetului de stat. Pentru unele companii, aderarea la OCDE este una dintre conditiile necesare pentru a investi intr-o anumita tara, fiind ca o garantie pentru standarde economice si legislative ridicate si prin urmare, este nevoie de o abordare mai coerenta si strategica din partea Romaniei in ceea ce priveste ISD.
Rezultatele complete ale FIC Business Sentiment Index, editia de primavara a acestui an, pot fi gasite aici.
***
Companiile membre FIC sunt inregistrate si platesc taxe in Romania de mai mult de 25 ani. De asemenea, investitiile realizate de acestea au avut, in medie, ca punct de start finalul anilor ’90, fapt ce releva disponibilitatea acestora de a investi pe termen lung in Romania. Cifra de afaceri a companiilor membre FIC (115 companii) a reprezentat in anul 2022 aproximativ 25% din PIB nominal.Tot in anul respectiv, investitiile companiilor FIC au fost peste 10 miliarde lei, reprezentand 25% din cheltuielile de capital conform executiei bugetului consolidat. Pe baza unui studiu printre membrii FIC, prin extrapolare, controland un set de variabile (printre care cifra de afaceri, numarul de angajati si impozitul pe profit), precum si atribute legate de obiectul de activitate, contributia tuturor companiilor membre FIC la Bugetul general consolidat a fost estimata la 84 miliarde lei, ceea ce reprezinta 20% din veniturile curente incasate de stat in 2022.
Mai multe detalii pot fi accesate la urmatorul link: Taxele si impozitele platite de companiile membre FIC si angajatii lor in Romania.
|