Agenda Constructiilor
Luni, 29 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - PWC: 55 de tranzactii M&A, de 1,7 miliarde euro, anuntate pana la finalul anului 2024
PWC: 55 de tranzactii M&A, de 1,7 miliarde euro, anuntate pana la finalul anului 2024
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 04 Apr 2024 13:02
Piata de fuziuni si achizitii din Romania a avut un inceput de an lent, cu 15 tranzactii  cu o valoare de 170 milioane euro, incheiate in primul trimestru. Insa perspectivele de redresare pe termen scurt exista, alte 55 de tranzactii fiind anuntate in perioada mentionata, arata datele analizate de PwC Romania.
Numarul scazut al tranzactiilor inchise la acest moment, in ciuda numeroaselor tranzactii anuntate (dar nefinalizate inca), semnaleaza faptul ca, in urmatoarele trimestre, vor fi incheiate semnificativ mai multe tranzactii. Cele 55 de tranzactii anuntate, cu 13% mai putine decat in primele trei luni ale anului trecut, au o valoare cumulata de 1,7 miliarde euro. 
Cele mai mari tranzactii anuntate, dar nefinalizate inca, sunt:
  • Achizitia OTP Bank de catre Banca Transilvania intr-o tranzactie estimata la peste 340 milioane euro, care in prezent asteapta aprobarea Consiliului Concurentei;
  • O noua tranzactie a grupul Bimbo pe piata romaneasca, dupa ce in 2023 a cumparat liderul local al pietei de panificatie Vel Pitar. De aceasta data, grupul mexican a achizitionat 6 fabrici de paine apartinand societatii Trei Brutari SA printr-o tranzactie estimata la 100 de milioane de euro;
  • Globalworth, cel mai mare proprietar de cladiri de birouri din Romania, a vandut o parte din portofoliul logistic local catre CTP intr-o tranzactie estimata la 70 milioane de euro.
Dintre operatiunile finalizate in primul trimestru se remarca tranzactia prin care PPC Renewables, subsidiara locala a grupului elen PPC, proprietarul Enel Romania, a finalizat achizitia unui parc eolian cu o capacitate totala instalata de 84 MW apartinand Land Power SRL, parte din grupul Lukoil.
Consolidarea pietei este vizibila si printr-o serie de tranzactii de mici dimensiuni (majoritatea sub 10 milioane de euro), in care companiile antreprenoriale sunt asimilate in principal marilor conglomerate sau jucatorilor strategici locali, iar intr-o proportie mai mica de catre fondurile de investitii, care genereaza, la fel ca in anul anterior, doar 10% din numarul si valoarea tranzactiilor realizate in piata locala.
Astfel, 13 din cele 15 tranzactii incheiate in primele trei luni ale anului au avut de partea cumparatorului un investitor strategic, restul fiind realizate de fonduri de investitii.
Din perspectiva sectoriala, energia (18,18%), produsele si serviciile industriale (16,38%) si imobiliarele (14,55%) au generat mai mult de 50% din volumul si valoarea tranzactiilor anuntate in primul trimestru al acestui an. De asemenea, sectorul financiar si cel al serviciilor de sanatate private si-au mentinut prezenta traditionala in topul sectorial din piata fuziunilor si achizitiilor, continuand sa genereze tranzactii in tendinta de consolidare in jurul marilor jucatori.
Sectoarele care au resimtit o incetinire din perspectiva volumului de tranzactii sunt bunurile de larg consum si tehnologie, media si telecomunicatii, unde a fost inregistrat un numar mai redus de tranzactii fata de aceeasi perioada anului trecut, dar de la care se asteapta o revenire rapida in perioada urmatoare.
Comparativ, in primul trimestru din 2023, cele mai multe tranzactii au fost in sectorul produselor si serviciilor industriale (17,4%), bunuri de larg consum (17,4%) si IT&C (15,8%), urmate de energie (12,7%) si imobiliare (11,1%). 
Pe fondul asteptarilor de scadere a inflatiei in trimestrele urmatoare, dar si in 2025, precum si in contextul stabilitatii dobanzii de politica monetara, se anticipeaza cresterea nivelului de incredere a investitorilor in redresarea economica, cu impact pozitiv direct in piata de fuziuni si achizitii. Sentimentul pozitiv al investitorilor este sustinut si de date macroeconomice incurajatoare, de excesul de lichiditate din pietele financiare din regiune si respectiv ambitiile de dezvoltare a mediului de afaceri, inclusiv prin digitalizarea si modernizarea intreprinderilor, pentru a ramane relevante in viitor.
Anul trecut, piata de fuziuni si achizitii din Romania a inregistrat 189 de tranzactii finalizate, cu o valoare de 4,3 miliarde de euro, in scadere cu circa 20% fata de 2022, cand ajunsese la 5,2 miliarde de euro. Rezultatul de anul trecut a fost sustinut in mare parte de tranzactia prin care grupul elen PPC a cumparat Enel Romania, tranzactie in valoare de 1,3 miliarde euro.
In cazul in care sunt luate in considerare atat tranzactiile finalizate, cat si cele semnate dar nefinalizate, anul trecut s-au inregistrat 241 de deal-uri, cu o valoare totala de 7,7 miliarde euro. Multe dintre tranzactiile semnate anul trecut au fost anuntate insa in ultimul trimestru, urmand sa fie finalizate in acest an, precum achizitia de peste un miliard de euro a retelei Profi de catre Mega Image sau a Alpha Bank de catre Unicredit.
 
* Autori: Dinu Bumbacea - Country Managing Partner, Advisory Leader la PwC Romania si George Ureche - M&A Leader la PwC Romania.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTEALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ERBASU CONSTRUCT
MAKITA
siniat
ness project
strabag nivel 1
Ubitech
theda mar
EDIT-Structural
quadratum
CDS
leviatan
concelex
noark
Acvatot 2019
viarom
rigips
CONCEPT STRUCTURE

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
ef-de-n
AICPS_30
econet
top 500
ROGBC 2016

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander