Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - PWC: Numarul tranzactiilor de peste 40 milioane euro a crescut in primul semestru
PWC: Numarul tranzactiilor de peste 40 milioane euro a crescut in primul semestru
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 11 Iul 2024 10:50
Din cele 115 tranzactii anuntate pe piata locala de fuziuni si achizitii in prima jumatate a acestui an, 20 au depasit valoarea de 40 milioane de euro, fata de 15 astfel de tranzactii in aceeasi perioada a anului trecut. Desi numarul total de tranzactii anuntate a scazut cu 8% an/an, ponderea tranzactiilor mari a crescut. Astfel, daca in prima jumatate a anului 2023 valoarea medie a unei tranzactii anuntate era de 17 milioane de euro (excluzand mega tranzactia prin care operatiunile Enel Romania au fost preluate de PPC), in primul semestru al acestui an valoarea medie a crescut la 23 de milioane de euro. Acest lucru se datoreaza pe de o parte dimensiunii mai mari a companiilor tinta, iar pe de alta parte cresterii evaluarilor pe fondul stabilitatii macroeconomice si imbunatatirii sentimentului economic. Analiza exclude tranzactiile incheiate pe Bursa de Valori Bucuresti (de tipul IPO-uri, SPO-uri, rascumparari sau deal-uri bilaterale cu actiuni listate).
In lipsa unui megadeal precum tranzactia cu Enel din prima jumatate a anului trecut care a propulsat piata la 3,4 miliarde euro in termeni de tranzactii anuntate, valoarea totala a pietei de fuziuni si achizitii de la inceputul anului curent a scazut la 2,6 miliarde de euro. Izoland insa impactul acestui mega deal, piata locala a inregistrat o crestere anuala totala de 24%, de la 2,1 miliarde euro la 2,6 miliarde de euro.
La nivel de structura, piata a ramas dinamica in sectoarele de energie, real estate si industrie, acestea generand impreuna 47% din numarul total al tranzactiilor anuntate de la inceputul anului. In energie, sectorul producatorilor de electricitate din surse regenerabile, atat operationali, cat si in diverse stadii de dezvoltare, a ramas de mare interes pentru investitori, valoarea medie a tranzactiilor crescand 3,8 ori an/an (excluzand Enel), pana la 34 milioane euro. Industria si sectorul real estate au ramas de asemenea interesante pentru investitori, fiecare cu cate 16 tranzactii de tip M&A anuntate, la valori medii de 20, respectiv 27 milioane euro/tranzactie.
In IT&C se remarca o scadere atat a numarului de tranzactii anuntate (16 in primul semestru din 2024 vs 30 in S1 din 2023), cat si a valorii totale a acestora (131 milioane euro in S1 2024  fata de 310 milioane euro in S1 2023). Aceasta dinamica poate fi pusa pe seama modificarilor legislative privind eliminarea scutirii de impozit pe venit a angajatilor din acest sector, fapt care a pus jucatorii in fata unei alegeri intre conservarea capitalului uman si mentinerea marjelor de profitabilitate.
Investitorii strategici raman cei mai activi cumparatori in piata romaneasca de fuziuni si achizitii, 56 din cele 115 tranzactii fiind realizate de acestia. Fondurile de investitii si-au diminuat prezenta in calitate de cumparatori pe piata locala, doar 10 investitori financiari anuntand achizitia unor companii romanesti in perioada ianuarie – iunie 2024 (fata de 28 de tranzactii operate de fonduri in perioada ianuarie-iunie 2023). Aceasta scadere este aproape in totalitate generata de sectorul de IT&C.
 
Principalele tranzactii in primul semestru al anului 2024
Cea mai mare tranzactie anuntata in sectorul financiar, dar care nu a fost inca finalizata, este reprezentata de achizitia OTP Bank de catre Banca Transilvania, despre care presa raporteaza deja primirea aprobarii Consiliului Concurentei. In paralel, Banca Transilvania inainteaza in procesul de achizitie a BRD Pensii, tranzactie prin care va accesa segmentul pensiilor private obligatorii. 
Digi Romania si grupul Clever Media sunt in proces de achizitie a operatorului Telekom Romania, tranzactie conditionata de mai multe aspecte, inclusiv obtinerea aprobarilor necesare de la Consiliul Concurentei. 
Acest semestru a adus si decizia Globalworth de a face exit integral din sectorul logistic. O prima parte a portofoliului, respectiv proprietatile industriale, a fost deja transferata catre un cumparator strategic, CTP, la o valoare anuntata de 70 milioane de euro. Cea de-a doua tranzactie derulata impreuna cu Global Vision vizeaza trei parcuri logistice ce vor fi achizitionate de dezvoltatorul belgian WDP, in schimbul unei sume anuntate de 100 milioane euro. 
Alte tranzactiile semnificative care au avut inchiderea financiara in primul semestru al anului includ achizitia First Bank de catre Intesa Sanpaolo, achizitia Trei Brutari de catre grupul mexican Bimbo si vanzarea complexului Expo Market Doraly catre WDP.
 
Perspective pentru a doua jumatate a anului 2024
Pe fondul deciziei Bancii Centrale Europene de a reduce rata de dobanda de politica monetara, se anticipeaza o scadere a ratei inflatiei atat in zona euro, cat si in Romania care, in mod traditional, urmeaza acelasi trend. Romania reuseste sa ramana un hub atractiv pentru investitorii straini care continua sa faca achizitii strategice pe piata locala. Conservarea stabilitatii macroeconomice in cursul unui an electoral, disponibilitatea fondurilor europene de natura sa sprijine finantarea cheltuielilor de capital in domeniile strategice precum si scaderea graduala a inflatiei au dus la imbunatatirea indicatorului de sentiment economic si temperarea perceptiei de risc fata de jucatorii din economia locala.
Sectorul energiei va ramane in prim plan atat ca numar de tranzactii, cat si ca valoare, in contextul avansarii a numeroase proiecte de energie regenerabila in procesul de autorizare si construire. Sectorul  serviciilor private de sanatate si cel al bunurilor de larg consum sunt de asemenea asteptate tranzactii semnificative, cu perspectiva generarii unui nou mega deal. Industria si sectorul de IT&C vor ramane dinamice, investitorii strategici ramanand dominanti in defavoarea fondurilor de private equity.
*Autor: George Ureche, Partner - M&A, la PWC Romania.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTETotalEnergiesALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
GEWISS
ELECTROGRUP
rigips
CONCEPT STRUCTURE
Arduro
MAKITA
ERBASU CONSTRUCT
DRS
Acvatot 2019
Ubitech
VEGO
noark
leviatan
strabag nivel 1
EDIT-Structural
concelex
SIGM
theda mar
EURO BUILD
quadratum
SSAB
konsent
AED
CDS
BogArt

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<