Agenda Constructiilor
Vineri, 18 Octombrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - REI: Companiile au la dispozitie aproape un miliard euro pentru eficienta energetica
REI: Companiile au la dispozitie aproape un miliard euro pentru eficienta energetica
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Ovidiu Stefanescu 18 Oct 2024 06:15
Companiile din Romania manifesta un interes tot mai mare pentru investitii in cresterea eficientei energetice, fiind vizata, cu precadere, inlocuirea echipamentelor vechi - energofage - cu unele de ultima generatie, precum si dotarea cu panouri fotovoltaice pentru consumul propriu, spune Roxana Mircea, Managing Partner REI, grup de firme de consultanta specializat in elaborarea, implementarea si monitorizarea proiectelor de investitii atat pe fonduri europene nerambursabile, cat si pe scheme de ajutor de stat. In acest moment, sunt disponibile pe piata programe de finantare cu o valoare totala de aproape un miliard de euro pentru eficientizare energetica a sectorului industrial. In plus, persoanele fizice au la dispozitie programul "Casa Verde Fotovoltaice", derulat de Administratia Fondului de Mediu (AFM), iar persoanele defavorizate vor beneficia de 1,2 miliarde euro din programul RepowerEU, pentru eficientizarea caselor si instalare de panouri fotovoltaice. In randurile urmatoare, Roxana Mircea ofera detalii interesante despre toate programele aflate in derulare, stadiul acestora si posibilitatile de finantare pe segmentul investitilor pentru cresterea eficientei energetice.
 
- Cum evolueaza cererea de finantare pentru cogenerare/ eficientizarea energetica? Ce programe/ fonduri sunt disponibile pentru acest domeniu si ce fonduri?
- In ultimii ani, urmare si a situatiei cauzate de conflictul dintre Rusia si Ucraina in regiune, am asistat la o crestere a costurilor cu energia, lucru care a fortat atat companiile, cat si autoritatile sa identifice solutii pentru a creste eficienta energetica si a diminua costurile. Vizate au fost, pe rand, investitiile in energie verde (solar, eolian - in principal), dar si sprijin pentru alte sectoare energetice ale tarii, iar in ultimii doi ani miliarde de euro au fost alocate de autoritati sub forma de sprijin in diferite axe de finantare ce au vizat cresterea investitiilor pentru eficienta energetica.
Printre ultimele masuri lansate amintim sesiunea de depunere de proiecte pentru cogenerare de inalta eficienta in sectorul incalzirii centralizate si modernizarea retelelor de termoficare, cu finantare din Fondul pentru Modernizare, lansata in luna mai a acestui an. Prin acest apel s-a urmarit finantarea dezvoltarii capacitatilor de productie pe gaz, flexibile, pentru producerea de energie electrica si termica in cogenerare de inalta eficienta (CHP) in sectorul incalzirii centralizate. Finantarea a avut ca obiectiv atingerea tintelor nationale privind modernizarea si realizarea de centrale in cogenerare de inalta eficienta, precum si modernizarea retelelor de termoficare, fiind a doua lansare dupa ghidul de retele, care a fost promovata la inceputul acestui an. Bugetul total al apelului s-a ridicat la peste 350 de milioane de euro, unde 17 proiecte au fost depuse, sesiunea fiind inchisa la 31 iulie. Pe 18 aprilie s-a inchis si al treilea apel lansat in cadrul PNRR Componenta 6 - "Energie, Investitia I.5 Asigurarea eficientei energetice in sectorul industrial", bugetul total alocat fiind de 62 milioane de euro, dupa ce al doilea apel derulat lansat in 14.12.2022 a fost anulat, iar in cadrul primului apel au fost selectate la finantare doar doua proiecte.
Conform informatiilor furnizate de catre Ministerul Energiei, 48 de proiecte au fost acceptate pentru a primi finantare. Intrucat cererea ramane foarte ridicata, iar noi am intermediat sute de proiecte in sectorul energetic in ultimii ani, ne dorim si speram ca Ministerul Energiei sa gaseasca noi resurse de sprijin pentru companii, asta deoarece vedem o cerere uriasa in acest domeniu atat pentru autoconsum, cat si productie de energie verde, aceasta deoarece in urmatoarea perioada nu vom mai avea alocari suficiente pentru finantarea acestui tip de investitii.
Pana la sfarsitul anului in curs, ar urma sa se lanseze si procedura de ofertare concurentiala pentru selectia de proiecte ce vizeaza "Sprijin pentru modernizarea la nivel BAT, cu scopul cresterii eficientei energetice, a instalatiilor incluse in EU-ETS din industriile otelului, cimentului, petrolului si gazelor naturale, productiei de energie si din alte industrii intens poluatoare", din Fondul pentru Modernizare, cu alocare de circa 150 de milioane de euro. Mai mult, companiile vor avea la dispozitie, prin programul "Fondul pentru Modernizare", o alocare de circa 300 de milioane de euro pentru propriul consum, cu conditia sa instaleze panourile pe terenuri/ hale libere de sarcini si sa efectueze audit electroenergetic si studiu de fezabilitate, iar hotelurile, restaurantele, dar si fabricile mai mici vor putea accesa maximum 150.000 euro/ beneficiar prin Programul Electric-Up 2, program care a primit deja avizul Consiliului Concurentei si pentru care vom avea deschisa sesiunea de depunere a proiectelor din luna octombrie. Bugetul total aferent masurii de sprijin, pentru perioada 2024-2026, este de circa 600 de milioane de lei. Persoanele fizice au la dispozitie programul "Casa Verde" la AFM, iar persoanele defavorizate vor beneficia de 1,2 miliarde euro din programul RepowerEU - pentru eficientizarea caselor si instalare de panouri fotovoltaice.
 
- Ce interes exista pentru aceste programe? Cate companii au depus proiecte cu ajutorul REI si ce finantari s-au obtinut?
- Am depus peste 40 de proiecte in cadrul celor doua sesiuni deschise in perioada aprilie - august 2024, cu finantare din Fondul pentru Modernizare, preponderent ajutorul solicitat fiind pentru sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice din surse regenerabile, dar si pentru autoconsum. Tot in cursul acestui an, au mai fost depuse alte 20 de proiecte in cadrul apelului pentru accesarea schemei de ajutor privind sprijinirea investitiilor in noi capacitati de producere a energiei electrice produsa din surse regenerabile pentru autoconsumul intreprinderilor din cadrul sectorului agricol si industriei alimentare. 
Dintre proiectele mai mari depuse in cursul anului 2022, care acum se afla in etapa de implementare sau sunt in cea de derulare a procedurilor de achizitii, avem o companie cu doua proiecte de 3 MW, respectiv 4 MW si un producator de energie cu 40 MW, care au semnat contracte de finantare.
In contextul incetarii acordarii subventiei la pretul energiei incepand cu 1 aprilie 2025, exista deja un interes major pentru independenta si eficientizare energetica.
 
- Care sunt problemele majore existente pe piata, in acest moment, in ceea ce priveste obtinerea finantarilor si implementarea proiectelor?
- Cele mai mari probleme sunt reprezentate de perioadele extrem de lungi de evaluare a aplicatiilor pentru obtinerea finantarii (de exemplu, aproximativ 18 luni in cadrul apelului PNRR C6-I1 derulat in prima jumatate a anului 2022), de intarzierile in efectuarea platilor catre beneficiari, lipsa unei consultari reale cu toti "actorii" vizati de aceste apeluri (beneficiari, consultanti, ingineri/ proiectanti/ auditori) si includerea unor criterii de eligibilitate care, din ce in ce mai des in ultimii 2 ani, restrictioneaza accesul la finantare companiilor care chiar au nevoie de aceste fonduri, cauzate de cresterile masive ale pretului cu energia electrica.
 
- Ce evolutie inregistreaza businessul REI, in acest context?
- Din cauza intarzierilor in evaluarea proiectelor, dupa primele 6 luni am fost putin sub nivelul din 2023, decalaj pe care speram sa il recuperam in lunile noiembrie si decembrie, atunci cand se anunta un val de aprobari.
Pentru intervalul 2025-2030 vizam implementarea cu succes a proiectelor pe care le depunem acum, deschiderea de birouri si in tarile care urmeaza sa adere la UE, precum si deschiderea altor linii de afaceri in energie si productie
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMhiltiSISECAMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
BogArt
ELECTROGRUP
concelex
DRS
noark
CDS
EDIT-Structural
SSAB
konsent
quadratum
Ubitech
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
ness project
strabag nivel 1
SIGM
leviatan
rigips
Arduro
viarom
ERBASU CONSTRUCT

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
econet
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<