Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Afaceri, Juridic, Finante & Impozite - Restructurarea aparatului bugetar si digitalizarea, principalele decizii necesare
Restructurarea aparatului bugetar si digitalizarea, principalele decizii necesare
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de Stelian DINCA 24 Mai 2023 09:56
Cresterea cursului euro la un nivel istoric in fata monedei nationale reflecta trei factori principali: evolutia diferentialului de dobanda intre euro si leu, existenta unor deficite structurale la un nivel ridicat si cresterea impredictibilitatii ca urmare a rocadei guvernamentale, conform unei analize realizata de Frames, impreuna cu expertii de la MoneyCorp Romania.
Potrivit analizei, companiile romanesti trebuie sa isi ia masuri solide de prevenire a riscului valutar, in conditiile in care fluctuatiile din pietele financiare tind sa ramana accentuate.
Inflatia inca ridicata, costurile mari cu utilitatile (energie, gaze, carburanti), cu materiile prime, lanturile de aprovizionare afectate semnificativ de blocajul financiar, de scaderea creditului furnizor si cresterea datoriei publice sunt principalele coordonate ale situatiei economice din Romania, alaturi de deficitul de cont curent si deficitul bugetar.
Printre putinele repere de stabilitate din ultimii 5 ani s-a aflat cursul valutar, moneda nationala avand o evolutie solida, predictibila, cu o rata de depreciere redusa in fata principalelor valute, euro si dolarul american, spun expertii. Aprecierea semnificativa a euro din aceste zile, la un nivel istoric in fata leului, a creat insa multe semne de intrebare, legate de evolutia pietei valutare in contextul accentuarii problemelor macroeconomice la nivel mondial.
"Cresterea euro in fata leului din ultima vreme reflecta, pe de o parte, dinamica tot mai accentuata a fluxurilor de capital din piata valutara. Odata cu cresterea dobanzilor de catre FED si BCE, plasamentele in euro si dolari au devenit mai atractive, iar monedele emergente care ofereau randamente ridicate investitorilor, cum este si leul, sunt afectate. Pe de alta parte, presiunea vine si din interior, statul roman avand in acest an un varf de plata de 100 de miliarde de lei, potrivit datelor oficiale", a declarat Cosmin Bucur, Managing Director Moneycorp Romania.
Conform analistilor, in scenariul in care instabilitatea politica generata de rocada guvernamentala se prelungeste, nu este exclus ca evolutia monedei europene sa continue pe acelasi trend.
"Avem o economie euroizata, referinta euro fiind mult mai puternica decat cea a dolarului, moneda americana avand rol semnificativ doar in sectoarele de energie si comert exterior mai ales cu China. Ne intereseaza euro pentru ca principalii nostri parteneri comerciali sunt Germania, Franta, Italia si Spania, unde exportam de unde importam in euro. Daca pe de o parte cresterea cursului scumpeste importurile favorizand cresterea preturilor si implicit a inflatiei, pe de alta parte impulsioneaza exporturile si creste competitivitatea produselor locale in defavoarea celor venite din import. Desigur ca in contextul unei continuari a deprecierii leului in fata euro, scenariul de dorit este unul in care vom vedea o crestere in pasi mici, pe termen lung. O crestere de ~1% a cursului in doar cateva zile este destul de greu de digerat de intregul mediu de afaceri'', explica Sebastian Bacioiu, head of dealing Moneycorp Romania.
Aprecierea euro are legatura si cu perceptia imbunatatita a investitorilor in privinta monedei europene, in contextul economic actual, pe fondul scaderii presiunii inflationiste din zona euro si mai ales a efectelor pozitive ale masurilor de combatere a crizei energetice in contextul razboiului din Ucraina.
"Perspectivele investitorilor sunt justificate si de modul in care BCE actioneaza in lupta contra inflatiei istorice din zona euro. Focusul investitorilor pe euro vine si pe fondul accentuarii presiunilor la adresa dolarului, in contextul masurilor luate de tarile BRICS in tentativa de a reduce dependenta de moneda americana, mai ales in zona de energie'', a completat Sebastian Bacioiu.
In ceea ce priveste perspectivele de pe piata valutara, Cosmin Bucur, managerul Moneycorp Romania, sustine ca totul depinde de evolutia dobanzilor, a inflatiei si de masurile pe care autoritatile le vor lua in perioada urmatoare cu privire la absorbtia fondurilor europene si managementul deficitelor structurale.
"Deciziile ministrilor energiei din UE, eficienta masurilor privind gestionarea crizei energetice se vor afla in prim-plan. In plus, perceptia investitorilor privind moneda euro va fi influentata de modul in care BCE va gestiona inflatia, din perspectiva dobanzilor", a mai declarat acesta.
De la inceputul anului, leul s-a depreciat in fata euro cu 1,2%(4.9273 euro/leu curs in 3 Ianuarie 2023), insa fata de dolar s-a apreciat cu 1,4% (4,6766 curs dolar/leu in data de 3 ianuarie 2023). In analiza se mentioneaza ca mare parte din deprecierea leului in fata monedei europene a fost inregistrata in ultima saptamana.
Evolutia cursului valutar anunta o perioada de incertitudine, arata analiza Moneycorp, iar celelalte date oficiale vin sa contureze un tablou economic plin de provocari.
Economia a crescut cu numai 0,1% in primul trimestru, iar datele Institutului National de Statistica indica faptul ca industria si comertul exterior intarzie sa revina pe o crestere solida.
"Productia industriala isi pierde din potential, comertul cu amanuntul - principalul motor al economie - da semne de incetinire, iar sectoare importante precum constructiile vin cu vesti ingrijoratoare. Ne indreptam, asa cum estimeaza si Banca Nationala, catre o stagnare economica'', arata analiza Moneycorp.
"Am putea reveni pe o crestere economica solida daca vom fi capabili sa atragem toate fondurile europene disponibile si sa mizam pe investitii. Autoritatile trebuie, de pe acum, sa isi contureze un plan bine structurat de investitii, de management al deficitelor si cheltuieli publice, si sa gaseasca cele mai eficiente solutii pentru a sprijini mediul de afaceri'', a afirmat Cosmin Bucur, managerul Moneycorp Romania.
Potrivit celui mai recent barometru Moneycorp, cei mai multi dintre executivi chestionati (33,3%) vad o stabilizare a factorilor de risc precum inflatia in a doua parte a acestui an. De asemenea, cei mai multi (48%) dintre ei se asteapta ca euro sa fie cotat la finalului anului 4,95 - 5,00 lei, 24% vad o depreciere a cursului euro/leu in intervalul 5,00 lei - 5,05 lei, iar 16% peste acest nivel.
Pe de alta parte, alti 12% dintre manageri mizeaza pe un curs extrem de stabil, in jurul valorii de 4,95 lei/euro.
In ceea ce priveste dolarul american, 24% vad cotatia la 4,80 - 5,00 lei, iar 20% o vad intre 4,60 si 4,80 lei. Interesant este ca 32% estimeaza ca moneda americana ar putea valora, in acest an, intre 4,20 si 4,60 lei.
Dincolo de masurile luate de Banca Nationala in privinta dobanzilor, intervievatii din cadrul barometrului Moneycorp vad un rol semnificativ in politicile publice practicate de guvern. Intrebati care ar fi masurile pe care statul ar trebui sa le ia pentru a echilibra situatia economica, pentru a limita deficitul bugetar, cei mai multi dintre manageri (33%) au indicat "restructurarea aparatului bugetar si digitalizarea'' drept principalele decizii necesare in actualul context. Pentru informatii suplimentare, click aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiRAWLPLUGTotalEnergiesABONARE REVISTEALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
concelex
strabag nivel 1
BogArt
leviatan
Arduro
EDIT-Structural
theda mar
noark
MAKITA
CDS
CONCEPT STRUCTURE
quadratum
DRS
GEWISS
Ubitech
VEGO
rigips
ELECTROGRUP
ERBASU CONSTRUCT
EURO BUILD
SSAB
Acvatot 2019
SIGM
AED
konsent

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<