Sierra Quadrant: Mediul de afaceri se pregateste pentru un 2024 plin de incertitudine |
Afaceri, Juridic, Finante & Impozite Publicat de AG&F 23 Oct 2023 10:50 |
Tot mai multe firme romanesti aleg sa isi restructureze afacerile in cadrul unor proiecte complexe de optimizare a fluxurilor logistice si financiare, un semnal ca mediul de afaceri se pregateste pentru o iarna dificila si un an 2024 plin de incertitudine, arata o analiza Sierra Quadrant, citata de Agerpres.
Potrivit expertilor companiei, dupa un an 2022 cu evolutii mixte - o revenire economica post-pandemica si o crestere a incasarilor ca urmare a inflatiei, 2023 a adus reversul medaliei - o scadere semnificativa a vanzarilor in volum in multe sectoare economice si o accentuare a blocajului financiar, pe fondul neincrederii tot mai evidente a investitorilor in perspectivele economiei.
Relevante, din aceasta perspectiva, sunt scaderea continua a productiei industriale de cateva luni bune si temperarea tot mai puternica a consumului, principalul motor ale economiei. In plus, un alt fenomen cere s-a accentuat in urma discutiile despre cresterea taxelor este dezintermedierea.
In aceste conditii, multe companii au inteles necesitatea restructurarii afacerilor, pentru a putea ramane active in mediul de business.
"Sunt zeci de firme care, confruntate cu probleme in relatia cu partenerii de afaceri, au inteles ca, in cadrul unor planuri de restructurare bine definite, isi pot salva afacerile. Decat sa declari insolventa, sa intri in furcile caudine ale perceptiei negative investitionale, mai bine discuti cu creditorii, alegi o firma specializata in zona restructurarii si impreuna creati un plan de business predictibil, realist, care sa duca la evitarea falimentului si la insanatosirea afacerii'', a explicat Ovidiu Neacsu, partener coordonator Sierra Quadrant. Potrivit expertilor, un plan de restructurare bine pus la punct si implementat la un nivel optim impune o anumita rigurozitate in afaceri, fapt care lipseste, din pacate, multor investitori.
Planul de restructurare vizeaza identificarea surselor credibile de finantare a afaceri (surse de incasare certe, oportunitati etc.) si gasirea unor solutii optime pentru scaderea cheltuielilor operationale.
Potrivit expertilor, planul de restructurare este o solutie optima pentru firmele care ajung in pragul insolventei, incapabile sa isi mai plateasca furnizorii, partenerii de afaceri.
"Toata lumea are de castigat, intr-un fel sau altul, dintr-un asemenea demers. In loc sa se ajunga la procese in justitie, creditorii primesc un plan de incasari esalonate ale datoriilor, firma se repozitioneaza mult mai solid pe piata si, poate cel mai important, continua business-ul pe niste fundamente riguroase, predictibile, fara sa ajunga, ca entitate si actionari, in colimatorul opiniilor negative si a blocajelor investitionale'', a mai spus Neacsu.
Potrivit datelor de la Registrul Comertului, citate in analiza companiei, la nivelul lunii august, 82.261 de firme se aflau in dificultate, in diverse stadii de insolventa, radiere, suspendare a activitatii sau dizolvate, cu 17.585 mai multe decat cele inregistrate dupa primul semestru.
Numarul firmelor care isi suspendasera activitatea, la nivelul lunii august, era de 10.139, cu 5,64% mai multe decat in aceeasi perioada a anului trecut, iar cel al firmelor dizolvate inregistra un nou record al ultimilor ani, de 25.153, cu 9,28% mai multe decat in perioada similara din 2022.
Statisticile arata, totodata, cu 42.994 de companii au fost radiate in primele 8 luni, iar 3975 au intrat in insolventa.
"Cele mai multe probleme de business sunt, cum era de asteptat, in zona Bucuresti-Ilfov, acolo unde se inregistrau peste 5200 de firme dizolvate, urmate de judetele Cluj, Brasov, Iasi si Constanta'', arata analiza.
Cauzele acestui numar record de firme cu probleme tin, pe de o parte, de efectele inflatiei, iar pe de alta de slaba capitalizare a mediului de business. Doua din trei firme din Romania se confrunta cu probleme financiare in fiecare luna, iar mai mult de 90% dintre acestea nu au capitalul financiar de a rezista unui blocaj financiar mai mare de 2-3 luni de zile. "Dincolo de inflatie, de reducerea creditului furnizor, de limitarea accesului la creditare si cresterea dobanzilor, majorarea taxelor si impozitelor, de la 1 ianuarie, va avea efecte majore in sectoare sensibile, precum constructiile si comertul'', arata sursa citata.
In contextul schimbarilor fiscale si al incertitudinii care tinde sa se accentueze, economia isi va desfasura activitatea cu frana de mana trasa anul viitor, concluzioneaza expertii companiei. In cei 25 de ani de activitate, Sierra Quadrant a devenit una dintre cele mai importante companii de profil din Romania, fiind specializata in lucrari de administrare si lichidare complexe, cu un ridicat grad de dificultate, caracterizate prin patrimoniu mare si diversificat, prin multitudinea problemelor legale care trebuie solutionate, concomitent cu procedura de insolventa: bilant de mediu, substante periculoase in proprietate, servituti neclare si litigii legate de patrimoniu etc
|