Agenda Constructiilor
Sambata, 23 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - ANALIZA: Serviciile imobiliare sunt tot mai preferate in Europa de Est
ANALIZA: Serviciile imobiliare sunt tot mai preferate in Europa de Est
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Cosmin Dincu 26 Oct 2017 09:02
Inca din 2012, piata serviciilor prestate de terti in sectorul imobiliar (external facility services) s-a plasat pe un trend ascendent relativ puternic in Europa de Est, cele mai dinamice tari, din acest punct de vedere (dar reprezentative pentru intreaga regiune estica a continentului) fiind reprezentate de Cehia, Slovacia, Ungaria si Polonia. Astfel, in 2017, se preconizeaza ca acest domeniu de activitate va spori cu +5,8% in tarile analizate, depasind astfel cu mult nivelul mediu de majorare a pietei europene de servicii imobiliare, in ansamblul sau si, potrivit celui mai recent studiu al Interconnection Consulting Group, pe termen scurt si mediu potentialul unei dezvoltari sustinute continua sa fie extrem de vizibil.
Expansiunea pietei se bazeaza pe diversificarea gamei de servicii
Conform cercetarii, in general, piata de servicii imobiliare se va afla in expansiune doar in cazul in care operatorii bransei vor recurge la diversificarea gamei de prestatii. „Insa, in timp ce la nivelul majoritatii statelor vest-europene gradul de utilizare a serviciilor prestate de terti in sectorul imobiliar depaseste cu mult 50%, in toate cele patru tari din Europa Centrala si de Est (CEE), pe care le-am analizat, acest nivel reprezinta mai putin de o treime (32%), datele fiind aferente anului 2016. Evident, insa, ca trendul actual est-european indica o sporire a preferintelor exprimate de proprietarii si administratorii de cladiri ce vizeaza externalizarea catre terti a unei multitudini de servicii, nu numai de intretinere, ci si din alte categorii, dintre cele mai diverse. Astfel, daca activitatea in domeniul serviciilor imobiliare asigurate de dezvoltatorii sau detinatorii de cladiri se va majora cu numai +65 pe an pana in 2020, gama serviciilor oferite de terti se va dezvolta puternic, cu minimum +5,1% pe an in intervalul 2017-2020”, a precizat Jan Hudak, autorul studiului.
Sectorul polonez este dinamic, aflat in plina dezvoltare
Dupa cum se arata in analiza, la nivelul CEE, „cea mai mare piata de servicii imobiliare se afla in Polonia, cu un nivel total de 30,8 miliarde euro in 2016”. „Dupa cum s-a precizat anterior, Polonia nu face exceptie in ceea ce priveste caracteristicile specifice zonei est-europene, astfel incat aproape o treime din valoarea de 30,8 miliarde euro este aferenta serviciilor specifice prestate de terti, a caror rata de crestere este preconizata la +6,9% in 2017, in timp ce pentru intreaga piata se estimeaza o majorare de +2,4%. In Cehia, proportia serviciilor asigurate din surse terte in industria de servicii imobiliare este de 28,5%, iar cresterea peste medie a segmentului de servicii externe (de pilda, +4,3% in 2017), ceea ce va duce la o modificare a ponderii acestuia la 31,2% in 2020. Cea mai mica piata se regaseste in Slovenia, fiind asemanatoare celei din Cehia. In Ungaria, dinamismul sectorului este mult mai putin accentuat, spre deosebire de Polonia sau Slovacia. Cresterea ratei pentru serviciile externe de pe piata maghiara, prevazuta la +3,2% pentru 2017, nu este cu mult mai mare decat media sectorului, ponderea serviciilor asigurate de terti fiind de 31,4%”, a mai declarat Jan Hudak.
In fine, dar nu in ultimul rand, expertii Interconnection arata ca principala grupa de servicii in tarile CEE este a celor de infrastructura (49,8%), acestea fiind urmate de serviciile de facilitati tehnice (37,6%) si de cele comerciale (12,7%). In special, sectorul de constructii, ce se dezvolta puternic in regiune, solicita o abordare mult mai profesionista a serviciilor, iar in acest sens cele tehnice si comerciale se vor extinde intr-un ritm mult mai amplu fata de cele predominante, de infrastructura. O analiza a serviciilor de infrastructura arata ca principala subgrupa este si ramane cea a curateniei (35,4%), dar se remarca si serviciile de securitate (33%), respectiv cele de catering (20,7%). In domeniul sigurantei cladirilor, exista, de asemenea, o tendinta de orientare spre monitorizarea tehnica.
Din punct de vedere al gradului de concentrare, piata specifica din CEE este fragmentata, primele zece companii din bransa generand doar 8,4% din veniturile totale. Totusi, in ultimul timp se remarca o serie de actiuni strategice (fuziuni si achizitii), dupa cum constata Jan Hudak, dar care nu vor determina schimbari structurale importante, deoarece in aceasta industrie sunt active nu mai putin de 40.000 de companii de profil.
***
In nota obisnuita, studiul Interconnection este insotit de o serie de diagrame, dintre care cea mai relevanta indica faptul ca, in intervalul 2016-2020, piata de servicii imobiliare prestate de detinatorii cladirilor se va majora cu un indice CAGR de +0,6% ca valoare (la peste 35 miliarde euro), iar pe segmentul serviciilor imobiliare prestate de terti s-a estimat un indicator CAGR de +5,1%, pana la un nivel de 19,57 miliarde euro. In principal, ca structura, din grupa serviciilor de natura tehnica, sunt prevalente cele de mentenanta tehnica, evaluate la cel putin 2,6 miliarde euro. Pentru informatii suplimentare, www.interconnectionconsulting.com, iar pentru a vizualiza diagramele ce prezinta evolutia valorica a pietei si structura acesteia, click aici si aici!
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
RAWLPLUGALLBIMABONARE REVISTETotalEnergieshiltiSISECAM
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Arduro
SSAB
BogArt
leviatan
MAKITA
ELECTROGRUP
viarom
strabag nivel 1
theda mar
ERBASU CONSTRUCT
ness project
AED
VEGO
SIGM
rigips
concelex
Ubitech
Acvatot 2019
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
CDS
konsent
noark
DRS
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<