MOLDSILVA SA construieste case din lemn de circa 1,5 milioane de euro pe an |
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 22 Iul 2015 17:18 |
Moldsilva SA - Suceava, societate specializata in constructia de case din panouri cu structura de lemn, a inregistrat o crestere de 15% a cifrei de afaceri din primele sase luni ale acestui an, fata de aceeasi perioada din 2014. Compania construieste, anual, case din lemn in valoare de pana la 1,5 milioane de euro. "Evolutia din semestrul intai ne-a adus la 60% din vanzarile pe care le realizam in 2008. Estimarile pentru perioada urmatoare sunt foarte bune, deoarece avem multe contracte pe care le vom demara incepand cu luna septembrie 2015 si in 2016", a declarat Mihai Steiciuc, presedintele companiei Moldsilva SA. Inaintea declansarii recesiunii, pana in 2009, compania avea o cifra de afaceri de circa 3 milioane de euro pe an.
In prezent, societatea are in stadiu final de implementare o investitie de 500.000 de euro pentru constructia unei noi hale de productie si achizitia echipamentelor necesare, termenul de finalizare a acesteia fiind stabilit in luna septembrie 2015.
Moldsilva SA are in lucru locuinte unifamiliale si pensiuni contractate in Suceava, Iasi, Galati si Constanta. De asemenea, societatea lucreaza la constructia unor case multifamiliale in Italia, are contractata executia a trei anexe de spital (cu suprafete de la 400 mp pana la 1.000 mp) si lucreaza la elaborarea proiectului unui centru pentru persoane varstnice cu o arie de 5.500 mp, in Franta. Alte locuinte unifamiliale se afla in executie in Austria, Belgia si Israel. Serviciile asigurate de Moldsilva SA difera in functie de fiecare tara in parte. "In afara Romaniei nu realizam fundatii si instalatii, iar la spitale si alte lucrari mari noi edificam doar structura, tamplaria exterioara si efectuam calculele de rezistenta. Alte proiecte le realizam numai «la rosu». In Romania, insa, asiguram toate serviciile necesare edificarii unei case de lemn «la cheie». Beneficiem, de asemenea, de un atelier de proiectare, unde realizam inclusiv calculele de rezistenta statica si dinamica", a explicat managerul Moldsilva SA.
In ceea ce priveste extinderea activitatii din strainatate, Mihai Steiciuc a precizat ca "in alte tari nu vom deschide decat reprezentante fiscale, pentru a putea oferi clientilor privati facilitatile locale. De exemplu, in Italia, pentru prima casa, TVA-ul local este de 4%. Daca exportam din Romania la persoane fizice trebuie sa folosim TVA-ul din Romania si nu da nimeni 24% TVA pentru locuinta. In Spania, taxa respectiva este de 8%. De aceea avem nevoie de reprezentante fiscale in aceste tari".
Circa 1.000 de societati construiesc case de lemn, in Romania
Potrivit datelor Moldsilva SA, in Romania exista aproximativ 1.000 de firme care construiesc locuinte pe structura lemnoasa, insa numai maximum 100 cunosc standardele si normele europene obligatorii in alte tari din UE si, in fine, doar 10 aplica aceste regulamente. "In Romania, lipsa unui standard si a controalelor pe santiere fac ca pe piata sa apara constructori care realizeaza cladiri cu grad mare de risc. De asemenea, ca urmare a lipsei controalelor la exportul de busteni si cherestea, pretul materiei prime la Romsilva a crescut exagerat in comparatie cu alte tari europene, pentru ca multe societati de prelucrare primara a lemnului (cele mai mari) «completeaza» cantitatea de bustean cumparata legal cu materiale introduse ilegal in circuitul de productie. Romania se mentine pe aceasta piata in Europa deoarece beneficiaza, inca, de forta de munca ieftina", a explicat presedintele Moldsilva SA.
Referitor la beneficiile unei constructii de lemn, managerul remarca faptul ca in Romania nu s-au inteles, inca, avantajele acestui tip de sistem constructiv. Printre atuurile acestor locuinte se afla, astfel, o izolatie termica superioara, atmosfera interioara sanatoasa si calduroasa, rezistenta seismica mare, suprafata utila mai mare in comparatie cu structurile traditionale pe baza de caramida etc.
***
Moldsilva SA este o firma specializata in executia de case din panouri cu structura de lemn, cunoscute in Romania sub denumirea de "case americane", Ossature Bois, Holzrahmenbau sau Timber Frame. Compania a fost infiintata in anul 1994, avand, initial, ca obiect principal de activitate, exploatarea si prelucrarea lemnului. Moldsilva are o capacitate de productie a componentelor in atelier de 300 de structuri de case (cu suprafete medii de 120 mp - 150 mp) pe an. De-a lungul celor doua decenii de activitate, societatea a construit peste 1.000 de case unifamiliale, precum si locuinte colective, spitale, hale industriale, restaurante etc.
|