Agenda Constructiilor
Sambata, 04 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Antreprenori & Dezvoltatori - SBR Romania: Transportul naval are un potential mare de dezvoltare in anii urmatori
SBR Romania: Transportul naval are un potential mare de dezvoltare in anii urmatori
Antreprenori & Dezvoltatori Publicat de Elena Icleanu 09 Aug 2023 06:25
Alexandru Magureanu, SBR Soletanche Bachy: „Transportul naval are un potential mare de dezvoltare in Romania, fiind mai eficient si mai sustenabil”

Romania va beneficia de investitii in infrastructura mare de transport (rutiera, feroviara, navala, de metrou si aeroportuara) ce pot absorbi 30 de miliarde de euro pana in 2030.  Potrivit Planului Investitional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport 2020–2030 (care aduce la un loc mai multe surse de finantare – PNRR, POT, CEF2.0 si bugetul national), doar infrastructura navala romana va necesita 4,46 miliarde de euro. 
In acest context, am discutat cu ing. Alexandru Magureanu, specialist in proiecte de fundatii speciale din domeniul portuar-maritim din cadrul SBR Romania, despre proiectele de infrastructura navala care prezinta cel mai mare potential de dezvoltare in Romania, complexitatea acestui tip de lucrari, dar si despre ForSHORE by Soletanche Bachy, divizia dedicata exclusiv proiectelor maritime, fluviale si portuare din cadrul companiei.   
Pe plan local, SBR Soletanche Bachy este una dintre cele mai importante companii specializate in solutii geotehnice complexe si fundatii speciale, cu un istoric de peste 30 de ani in industria de constructii din Romania. Iata ce ne-a povestit Alexandru Magureanu despre expertiza companiei din care face parte. 
 
- Care este potentialul de dezvoltare de proiecte in domeniul portuar-maritim in Romania, din punctul tau de vedere? Carui fapt se datoreaza acest lucru, daca vorbim despre un context favorabil? 
- Exista clar un interes deopotriva logistic, economic si strategic de dezvoltare, pozitia Romaniei fiind una favorabila acestui sector naval. Romania are acces la Marea Neagra si este strabatuta de Dunare pe o lungime de peste 1.000 de km, asadar reprezinta o cale navigabila importanta in si catre Europa si nu numai, legand si Europa de Asia. 
Practic, Romania este situata pe ruta principala de schimburi de marfuri intre Europa si Asia, iar acest lucru va duce la nevoia valorificarii potentialului portului Constanta si conectarea acestuia cu restul Europei, prin intermediul coridorului TEN-T (coridor Rin-Dunare), coridor ce reprezinta nu numai ansamblul de cai navigabile, ci si toata reteaua de cai ferate si de autostrazi care sunt conexe acestei rute. 
Potentialul de dezvoltare in acest sector nu se limiteaza doar la porturi maritime sau fluviale, ci observam clar si o crestere a cerintei pentru dezvoltarea parcurilor eoliene si solare in Romania, in mijlocul apei, fie ca vorbim despre Marea Neagra sau despre zona Dunarii. In special pe categoria de parcuri eoliene, observam asadar o cerere mare in acest sens si o crestere a interesului de dezvoltare a aportului energiei electrice prin surse alternative.
Un potential important il reprezinta si marea nevoie de reabilitare a cheurilor si de extindere a porturilor existente, in conformitate cu cerintele actuale pentru astfel de investitii, pentru a reusi sa acopere un pescaj mai mare al navelor si pentru a asigura fluxul de circulatie al unor nave de capacitati ridicate. 
 
 
Romania are peste 35 de porturi mici si toate au nevoie de reabilitare, in special in zona de sud (de exemplu, port Corabia sau Oltenita). In trecut, acestea au deservit fie drept mici porturi pentru descarcare–incarcare materiale, fie au fost porturi turistice, iar pescajul navelor nu era atat de mare cat cel preconizat a fi necesar in viitor pe astfel de rute. Sunt multe astfel de licitatii de reabilitate si modernizare, lansate cu mult timp in urma, dar care inca se afla in stadiu de evaluare financiara, principalul motiv fiind subevaluarea initiala a proiectelor, ceea ce nu mai este aliniat la realitatea din piata din prezent.
Daca ar fi sa rezum tot ce am spus mai sus, transportul naval are un potential mare de dezvoltare, deoarece este mai eficient din punct de vedere al volumului de marfuri care pot fi transportate pe apa, dar si mai sustenabil din punct de vedere ecologic, fata de cel rutier si feroviar. Investitiile in domeniul maritim si fluvial sunt privite drept investitii de tip verde, spre deosebire de autostrazi, de exemplu, care presupun un impact negativ asupra amprentei de carbon, mai ales ca, in contextul climatic actual, se pune problema reutilizarii fundatiilor existente tocmai din acest motiv: al reducerii amprentei de carbon rezultate din dezvoltarea de fundatii noi. 
 
- Pe intelesul tuturor, ce presupune un astfel de proiect din punct de vedere al expertizei pe care voi o aveti in domeniu? Cum arata si ce anume faceti voi in acest sens?
Intrucat astfel de proiecte presupun un grad ridicat de complexitate, acestea trebuie sa fie sustenabile din punct de vedere al mentenantei, pe intreaga durata de viata a constructiei si, ca atare, necesita solutii tehnice care sa ia in considerare si sa preintampine toate riscurile ce pot interveni pe parcursul duratei de exploatare. Astfel, chiar daca pretul de executie poate fi mai mare, pe parcursul ciclului de viata al constructiei se pot face economii semnificative – de resursa umana, dar si in ceea ce priveste prevenirea riscurilor si mentinerea sigurantei pe termen lung. 
 
 
Astfel ca este necesara atat coordonarea, cat si inglobarea unor activitati specifice, ce pot fi, pe de o parte, integrate intr-o faza incipienta, de pregatire a unui proiect de anvergura, sau, pe de alta parte, in lucrarile de executie efectiva – de port, lucrari de sustinere, platforme, de accesorii de cheu –, care trebuie sincronizate cu toate celelalte lucrari conexe, cum ar fi dragaje si umpluturi, constructii civile, platforme de drumuri, instalatii de electricitate si sanitare, de raportare a constructiilor civile si de raportare si de aductiune de apa si de energie electrica la nave.
La SBR, venim in intampinarea clientilor in acest sens cu un brand specializat in domeniul lucrarilor maritime, fluviale si portuare, care se numeste ForSHORE by Soletanche Bachy. Acest brand si toata expertiza globala din spate ne permite sa actionam ca un antreprenor general si sa acoperim toata gama de nevoi – de la posibilitati de finantare, pana la proiectare, executie si mentenanta a intregii infrastructuri portuare. 
 
- Care este gradul de complexitate a unui proiect din domeniul portuar-maritim in general?
Spre deosebire de restul categoriilor, lucrarile geotehnice si de fundatii speciale in domeniul maritim-portuar  se desfasoara intr-un mediu nu tocmai prielnic pentru a executa lucrari, daca ne oprim doar asupra impactului elementelor naturale precum apa, curenti, valuri. In aceste conditii, este necesar sa ai un control foarte strict asupra calitatii, atat in ce priveste materialele in opera, procedurile si modalitatile de executie a lucrarilor, cat si in ce priveste rezultatele testelor care se realizeaza. Noi certificam lucrarile pe care le realizam, punand la dispozitie tot pachetul de documente de calitate in acest sens (de exemplu, pentru materiale, diagrame de foraj si de betonare etc.).
De asemenea, lucrarile sunt complexe si prin prisma faptului ca, asa cum am mentionat, este necesara o atenta organizare si coordonare a tuturor specialitatilor care isi desfasoara activitatea in santier, de la lucrarile de fundatii speciale – de cheu maritim sau portuar si de dragaj –, pana la cele pentru constructiile civile conexe – instalatii electrice si sanitare. 
Insa expertiza noastra ne permite sa gestionam toate aceste provocari, precum si complexitatea acestui tip de lucrari – fara probleme. 
 
- Care sunt solutiile tehnice pe care le oferiti voi pe aceste tipuri de proiecte? Exista si inovatii despre care putem discuta in acest sens? 
Dispunem de o gama larga de tehnologii noi si inovatoare, patentate de Soletanche Bachy si implementate deja cu succes la nivel mondial, care acopera o plaja mai mare de necesitati si de solutii la anumite probleme tehnice. 
Una dintre solutiile inovatoare si extrem de eficiente este sistemul de etansare CVS (Continuous Water Stop), un sistem patentat la nivel de grup, folosit pentru etansarea panourilor de perete mulat, protejarea betonului panoului anterior si reducerea permeabilitatii rosturilor dintre acestea. Este o solutie recomandata in cazul suprasarcinilor mari pe platforma portuara, pentru extindere de cheu si pentru dragari, care asigura un pescaj mai mare al navelor in zona portului. 
 
 
Pentru aceste tipuri de lucrari, putem folosi si alte tehnologii patentate, pe care le avem la dispozitie, precum cele pentru imbunatatirea terenurilor de fundare prin malaxarea pamanturilor in adancime (utilizarea terenului de fundare in-situ ca material de constructie). Printre ele pot aminti de Springsol, Colmix, Geomix si Trenchmix, care implica un control foarte bun asupra materialelor folosite si asupra amestecurilor, dar si asupra tehnologiei de executie si a echipamentelor folosite in acest sens, avand un impact redus asupra amprentei de carbon, prin reducerea consumului de beton. Altfel spus, datorita lor se obtine un lapte de ciment sau suspensie de ciment, care se amesteca cu pamantul din jur, si se obtin proprietati net superioare materialului original.
Cu ajutorul acestor inovatii, putem executa lucrari de imbunatatire in adancime a pamanturilor pentru cheuri, cheuri de acostare, cheuri de incarcare-descarcare pentru nave, fie ca vorbim despre porturi turistice sau industriale, docuri, poduri pentru circulatia rutiera a camioanelor sau a autocamioanelor, ecluze, diguri sau pontoane, platforme sau lucrari de sustineri de pamant pentru aductiuni de apa sau instalatii electrice. 
 
- Care sunt particularitatile acestor tipuri de proiecte si ce provocari geotehnice ridica ele in general? Cum le gestionati voi? 
Din punct de vedere tehnic, trebuie luate in considerare anumite aspecte precum actiunea valurilor sau a apei sarate, impactul navelor sau al vantului asupra acestor constructii, toti acesti factori putand influenta viata constructiei in sine. 
Experienta pe care o avem in santierele mari, atat in Romania, cat si in strainatate, expertiza noastra din cadrul ForSHORE, o cultura a muncii in siguranta, care este o prioritate la noi in companie, cat si controlul si cunoasterea foarte buna a tehnologiilor disponibile in cadrul grupului – ne ajuta sa reducem la minimum aceste riscuri si sa preintampinam anumite probleme geotehnice, ce pot aparea fie pe parcursul executiei lucrarilor, fie pe perioada de exploatare a constructiei. 
Totodata, cu ajutorul biroului nostru intern de proiectare, ne asiguram ca elementele realizate au capacitati de preluare a eforturilor, sunt atent dimensionate in concordanta cu cerintele proiectului si iau in considerare input-urile oferite de clienti sau de proiectantul studiului de fezabilitate. Asadar, solutia optima care preintampina riscurile vine inca din stadiul de concept si din perioada de investigatii geotehnice anterioara inceperii etapei de proiectare, astfel reducandu-se la minimum riscurile de natura geotehnica si structurala care pot sa apara pe parcurs. 
 
- Care este cel mai important lucru de care ar trebui sa tina cont autoritatile gestionare de infrastructura navala, maritima si portuara, atunci cand iau in calcul dezvoltarea unui proiect solid si sigur? Cum sa se uite la alegerea partenerului potrivit in acest sens?
- Principalul criteriu in jurul caruia se iau celelalte decizii ar trebui sa fie sustenabilitatea, iar aceasta trebuie demonstrata pe toata durata de exploatare a constructiei, nu numai in faza de executie. Ea se traduce, in primul rand, prin alegerea solutiei tehnice optime inca din etapa de proiectare, prin adoptarea tehnologiilor si utilajelor moderne, eficiente, care permit reducerea consumului de materiale cu emisii mari de carbon, dar care ofera si un mai mare control si o mai buna coordonare a activitatilor. 
Experienta ne-a aratat ca planificarea atenta a tipurilor de materiale folosite, a utilajelor si a tehnologiilor moderne de care dispunem – permite o buna coordonare a activitatilor, dar si accelerarea timpului de executie si evitarea timpilor morti din executie si este, pana la urma, cheia unei investitii sustenabile si eficiente economic. Pentru context, o explicatie pentru depasirea termenelor de executie este si supraevaluarea tehnologiilor alese si necoordonarea activitatilor din santier de catre executant.
Aceasta sustenabilitate din timpul executiei este eficienta si pe termen lung, pentru ca va extinde durata de viata a constructiei si este in stransa legatura cu mentenanta asigurata de dezvoltator si monitorizarea produsului final pe durata de viata a constructiei. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMRAWLPLUGALLBIMhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
CONCEPT STRUCTURE
siniat
noark
ERBASU CONSTRUCT
rigips
MAKITA
strabag nivel 1
Acvatot 2019
ness project
theda mar
viarom
concelex
leviatan
EDIT-Structural
Ubitech
quadratum
CDS

Parteneri

top 500
AHK 2022
HABITAT
INNOCONSTRUCT2024
FPSC_2019
top 500
econet
ROGBC 2016
ef-de-n
AICPS_30
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander