Agenda Constructiilor
Vineri, 26 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - ANALIZA: Jumatate dintre arhitecti estimeaza o crestere a cifrei de afaceri in 2023
ANALIZA: Jumatate dintre arhitecti estimeaza o crestere a cifrei de afaceri in 2023
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 02 Ian 2023 12:52
Mai mult de jumatate dintre arhitecti (55,5%) estimeaza o crestere a cifrei de afaceri in urmatoarele 12 luni, in timp ce mai mult de un sfert (28,6%) sunt pesimisti si estimeaza o scadere a activitatii. Inflatia si presiunea pe salarii ii determina pe trei sferturi din arhitecti (76,2%) sa bugeteze o crestere a onorariilor practicate in anul 2023, potrivit unei analize realizate de IBC Focus.
Predictiile celor mai puternici arhitecti sunt in linie cu estimarile celor mai puternici constructori din Romania. Astfel, va fi inregistrata o crestere pe segmentele de investitii publice, iar in zona privata investitiile industriale si cele rezidentiale vor fi segmentele de piata de interes in anul 2023. Infrastructura, domeniul rezidential, utilitatile si domeniul industrial sunt domeniile care vor inregistra o crestere in urmatorul an, potrivit arhitectilor din Romania. 
"Piata de arhitectura si proiectare din Romania are potentialul sa creasca accelerat in urmatorii ani. Si asta in primul rand prin cresterea onorariilor practicate de catre arhitecti si proiectanti care trebuie sa fie mai mari deoarece in prezent este un dezechilibru major in piata. Nu este echitabil ca la aceeasi cladire un agent imobiliar care intermediaza o tranzactie sa castige mai multi bani decat un arhitect care a proiectat si conceput exact aceeasi cladire. Desigur, in acest demers firmele de arhitectura ar trebui sa comunice mai mult si sa educe piata astfel incat clientii sa constientizeze valoarea adaugata adusa de serviciile de proiectare si arhitectura bine realizate", a declarat Andrei Spataru, CEO IBC Focus.
Doar anul trecut domeniul arhitecturii a crescut cu 15% fata de anul 2020, conform analizei, bazate pe cifrele de afaceri comunicate de Registrul Comertului. Totusi, piata de arhitectura este foarte polarizata. In piata sunt active circa 6.000 de firme de arhitectura si doar 7% dintre acestea obtin venituri anuale ce depasesc un milion de lei. O treime din intreaga piata de arhitectura este controlata de cele mai puternice 100 de firme din domeniu, mai arata datele IBC Focus.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
theda mar
quadratum
ERBASU CONSTRUCT
rigips
strabag nivel 1
CDS
Ubitech
EDIT-Structural
leviatan
viarom
Acvatot 2019
concelex
siniat
ness project

Parteneri

AHK 2022
HABITAT
top 500
FPSC_2019
AICPS_30
ef-de-n
ROGBC 2016
econet
top 500
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander