Agenda Constructiilor
Luni, 04 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Arh. Vlad Gaivoronschi: Din pacate, vom fi nevoiti sa exersam Arhitectura de urgenta
Arh. Vlad Gaivoronschi: Din pacate, vom fi nevoiti sa exersam Arhitectura de urgenta
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 30 Mar 2022 06:45
Dupa un an 2021 in care activitatea biroului de arhitectura Andreescu & Gaivoronschi a suferit din cauza stagnarii sau intarzierii unor proiecte, anul 2022 a debutat incert, arhitectii fiind rezervati in a realiza estimari privind viitorul, chiar si pe termen scurt. Prof. dr. arh. Vlad Alexandru Gaivoronschi, fondatorul companiei cu sediul in Timisoara, spune ca se prevede o criza economica majora si ca vor trebui noi abilitati de adaptare. "Pandemia ne-a invatat, printre altele ca putem lucra si de acasa, ca a locui poate insemna mai mult. (...) In urma razboiului, probabil vom reintelege ce inseamna siguranta persoanelor pentru care proiectam si construim. Din pacate, vom exersa "Arhitectura de urgenta" (cu referire la un organism din cadrul UIA focusat intens pe zone "fierbinti"), vom invata sa intelegem nesiguranta la nivel economic", subliniaza arhitectul.
Cu o experienta de 32 de ani in domeniu, Andreescu & Gaivoronschi este o emblema pentru arhitectura romaneasca contemporana, o serie de edificii construite in Timisoara, dar nu numai, purtand semnatura celor doi arhitecti fondatori - Ioan Andreescu si Vlad Gaivoronschi. Printre acestea se afla centrele de afaceri City Business Center si ISHO, repere ale centrului Timisoarei.
Interviu cu Prof. dr. arh. Vlad Alexandru Gaivoronschi (65 de ani), cofondator al Andreescu & Gaivoronschi si specialist cu o experienta profesionala de 40 de ani in domeniul arhitecturii.
 
- Care sunt proiectele la care lucrati, in aceasta perioada?
- In primul rand, m-as referi la proiectele noastre aflate in curs de executie sau cele ce urmeaza sa intre in santier in viitorul apropiat. Hotelul Radisson Blu, din cadrul ansamblului ISHO din Timisoara, a carui executie a fost inghetata in primavara anului 2020 la nivel de S+P+Mezanine partiale construite la nivel de structura, urmeaza a fi continuat; intre timp proiectul a fost optimizat si este, in prezent, intr-o faza de reautorizare. Finalizarea sa este preconizata in anul 2024. Blocul U2, din cadrul aceluiasi ansamblu ISHO, este in faza de finalizare a executiei, iar receptia lucrarilor se va desfasura in perioada aprilie-mai anul acesta. Amenajarile spatiului public ale ansamblului ISHO vor continua cu plantarile arborilor din viitorul parc din miezul ansamblului.
 
 
Un proiect foarte drag noua este Casa Eminescu nr. 6 (Timisoara), ce are ca beneficiar Arhiepiscopia Banatului, acesta fiind compus din 3 parti: consolidarea si restaurarea unei cladiri existente construite in 1933, realizarea unei extinderi ce acomodeaza o sala de conferinte (atat pentru uz intern cat si pentru uz public) si alte spatii ce deservesc aceasta functiune, precum si amenajarea sptiului exterior. Lucram si la proiectul "Interconectarea cladirilor existente si constructie noua in incinta Spitalului Clinic Judetean de Urgenta «Pius Branzeu» Timisoara, in vederea reorganizarii circuitelor medicale pentru departamentele: Unitate Primiri Urgente (UPU), Chirurgie, Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) si Centru de Mari Arsi". Acesta presupune integrarea unei cladiri de circa 20.000 mp in cadrul ansamblului; rolul nostru ca subproiectanti ai ascocierii Tractebel Romania si Christian Tanascaux a fost acela de a realiza expresia noii investitii, inclusiv proiectul tehnic al fatadelor si urmarirea santierului. Lucrarea urmeaza a fi finalizata in 2025.
In al doilea rand, ma refer la proiectele noastre aflate in desfasurare. Astfel, avem in curs de realizare un PUZ pe locatia vechii fabrici de blanuri din Timisoara, de-a lungul Canalului Bega, in cartierul Fabric, care va cuprinde locuire colectiva, servicii si alte functiuni. Am inceput un proiect de liceu pentru ansamblul existent British School in Timisoara; in august 2023 lucrarea va trebui finalizata, pentru a primi elevi in noul an scolar. Tot in faza de inceput este si un proiect de hotel pe Bd. Republicii, in Timisoara, o regenerare a unei cladiri de inceput de secol XX, unde a functionat in anii ’30 hotelul Europa; finalizarea lucrarilor este prevazuta la sfarsitul anului 2023. Casa Administratorulului (Parcul Conacului, Banloc), ce are ca beneficiar Arhiepiscopia Banatului, este un proiect parte dintr-un ansamblu mai vast - Parcul Conacului Banloc, incluzand toate cladirile cuprinse in locatie.
 
 
- Cum a evoluat activitatea biroului in anii de pandemie si la ce va asteptati, avand in vedere noul context?
- Anumite opriri ale santierelor au fost ca urmare a efectelor pandemiei. Este cazul hotelului Radisson Blu, unde am avut chiar consultari cu privire la eventuale schimbari de tema generate de pandemie. Alte proiecte, pe care nu le-am mentionat mai sus, au fost pur si simplu inghetate. De exemplu, proiectul de Masterplan al Cetatii Aradului, predat la finele anului 2020, nu a avut nici pana acum urmari concludente, posibil si din cauza pandemiei. Estimarile noastre pentru 2022 si in perspectiva sunt usor neclare tinand cont de evenimentele din Ucraina si efectele lor economice. Se prevede o criza economica majora, suntem in plina criza umanitara a refugiatilor ucrainieni - circa doua milioane de persoane, cel mai mare numar de la al doilea Razboi Mondial incoace. Suntem intr-un moment de schimbare fundamentala dupa 77 de ani de pace relativa in Europa si 32 de ani de la caderea "Cortinei de Fier". Pandemia ne-a invatat, printre altele, ca putem lucra si de acasa, ca a locui poate insemna mai mult. In general, temele program sufera modificari, adaptari, reformulari dupa pandemie. In urma razboiului, probabil vom reintelege ce inseamna siguranta persoanelor pentru care proiectam si construim. Din pacate, vom exersa "Arhitectura de urgenta" (cu referire la un organism din cadrul UIA focusat intens pe zone "fierbinti"), vom invata sa intelegem nesiguranta la nivel economic. A proiecta si construi se bazeaza pe incredere si speranta in viitor. Lectiile dure ale conflictului actual posibil ca vor schimba strategiile si normele cu privire la apararea civila in Romania.
 
 
- Cum v-ati adaptat tendintei de digitalizare?
- Suntem deja in perioada BIM si VR. Posibil sa proiectam, in viitor, din ce in ce mai mult universuri virtuale. Eu schitez inca bazandu-ma pe "creierul mainii", dar proiectele noastre se realizeaza in 3D, plansele sunt DWG-uri, clientii primesc BIMx-uri cu ajutorul carora "se plimba" in jurul si in interiorul cladirilor pe care le proiectam. Digitalizarea si noile tehnologii vor eficientiza tot mai mult sectorul constructiilor, vor creste viteza intregului proces. Exista, insa, si riscuri inerente ale acestei grabe, precum deciziile pripite, abordarile superficiale, insuficient studiate etc. Mai mult decat atat, excesul de viteza ne poate face amnezici si incapabili sa mai discernem corect urmele, "trasele", propriului patrimoniu natural si construit. Desigur ca ne intereseaza sa ne mentinem performanta in infrastructura noastra in materie de hard si soft, dar, totodata, nu vom renunta sa avem un ochi critic fata de ceea ce facem ca arhitecti. Arhitectura tine de cultura si acest fapt ne obliga. 
 
 
ALLBIMTotalEnergiesRAWLPLUGSISECAMABONARE REVISTEhilti
ROCKWOOL 196
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
ness project
Acvatot 2019
rigips
CONCEPT STRUCTURE
SIGM
BogArt
konsent
strabag nivel 1
Arduro
EDIT-Structural
CDS
noark
theda mar
quadratum
concelex
ERBASU CONSTRUCT
viarom
ELECTROGRUP
DRS
VEGO
Ubitech
SSAB
MAKITA

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<