Agenda Constructiilor
Miercuri, 25 Decembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - BLOCAJ: Doua sectoare ale Capitalei au PUZ-uri suspendate, celelalte sunt anulate
BLOCAJ: Doua sectoare ale Capitalei au PUZ-uri suspendate, celelalte sunt anulate
Arhitectura & Proiectare Publicat de AG&F 29 Mar 2024 14:47
Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a atras atentia asupra blocajului de trafic cu care se confrunta locuitorii din zona fostelor sere Berceni, unde oamenii nu au "nici trotuare" pe care sa mearga, iar blocurile sunt construite "unele intr-altele", potrivit Agerpres.
Totodata, el sustine ca adoptarea Planurilor Urbanistice Zonale pentru cele sase sectoare ale Capitalei, in timpul administratiei anterioare, a reprezentat "o afacere de coruptie de cateva miliarde de euro".
In cadrul unei conferinte de presa sustinuta, joi dimineata, in zona fostelor sere Berceni, edilul general a declarat ca in prezent PUZ-urile sectoarelor 1, 3, 5 si 6 sunt anulate definitiv, iar cele ale sectoarelor 2 si 4 au fost suspendate, din nou.
"Printr-o decizie pe care Curtea de Apel Bucuresti a pronuntat-o luni, s-a reactivat suspendarea PUZ Sector 4. Noi am avut sase PUZ-uri de sector, cate unul pentru fiecare sector. In momentul acesta avem anulate definitiv PUZ-urile de la sectoarele 1, 3, 5 si 6, iar cele de la sectoarele 2 si 4, incepand de luni, sunt din nou suspendate, amandoua. Este cea mai mare afacere de coruptie a administratiei PSD 2016-2020. Adica, Parcul Verdi este o afacere de coruptie de 10-20 de milioane de euro. Aceasta afacere de coruptie - PUZ-urile de sector - este o afacere de coruptie de cateva miliarde de euro. Adica PUZ-urile de la sectoarele 3, 4, 5, 6 au adus foloase necuvenite de cateva sute de milioane de euro, iar cele de la sectoarele 1 si 2, foloase necuvenite de miliarde de euro, pentru ca sunt zonele de nord", a spus Nicusor Dan.
El s-a declarat "dezamagit" ca institutiile statului "nu au facut nimic", desi in calitate de primar general a atras atentia asupra acestui aspect "de ani de zile" si a facut si plangeri penale. Intrebat daca acuzatiile sale vizeaza anumite persoane, Nicusor Dan l-a mentionat in primul rand pe fostul arhitect-sef al Capitalei, Stefan Dumitrascu, in perioada caruia au fost adoptate PUZ-urile de sector.
"Ma refer in primul rand la arhitectul sef Dumitrascu, care a fost arhitect sef intre 2017-2020 (...) si ma refer la toti prefectii, incepand cu 2021, sefii regionali ai Inspectoratului in Constructii Bucuresti si seful national a Inspectoratului in Constructii. Intr-o tara normala, toti oamenii acestia ar fi azi in puscarie", a spus edilul general.
In ce priveste zona fostelor sere din Berceni, Nicusor Dan a explicat ca s-a construit pe aproximativ 60% din suprafata de 52 de hectare si a estimat ca acest lucru s-ar traduce in aproximativ un milion de metri patrati construiti, adica aproape 15.000 de apartamente.
"Suntem intr-o zona de 52 de hectare, care in Planul Urbanistic General erau prevazute ca sere. Deci, proprietarii acestor terenuri puteau, conform Planului Urbanistic General, sa cultive plante sau, daca voiau, conform legii mediului, puteau sa schimbe destinatia si sa transforme spatiul acesta in spatiu verde. Sau puteau sa vanda la un pret foarte mic catre autoritatea locala care sa faca aici un parc de 52 de hectare. Ce inseamna 52 de hectare? Cat e spatiul verde din Herastrau, fara apa. Au venit la Consiliul General si consilierii au votat - ne intrebam cum - si deodata valoarea terenului lor a crescut, doar pentru aceste 52 de hectare, a crescut cu 200 de milioane de euro, dintr-o ridicare de mana", a spus edilul general.
Pe de alta parte, el a explicat ca "este imposibil de gasit o solutie de trafic" pentru aceasta zona, in conditiile in care blocurile sunt amplasate "unele intr-altele".
"Nu avem nici trotuare pe care oamenii sa mearga. Am facut conferinta de presa la ora 10:00. Daca am fi venit la ora 7:00 sau la ora 8:00, am fi vazut ca oamenii petrec zeci de minute ca sa iasa din acest cartier, pentru ca nu exista solutii. Asta inseamna mafia imobiliara, in complicitate cu politicieni, si de la nivel local, si de la nivel central, care pentru interesul lor privat, pentru sute de miliarde de euro, pun in paranteza interesul nostru public de a trai confortabil in orasul aceasta", a sustinut Nicusor Dan.
In ce priveste faptul ca o zona de sere a fost transformata in zona rezidentiala, edilul general a explicat ca Legea urbanismului permite schimbarea destinatiei unui teren, in urma adoptarii unui Plan Urbanistic Zonal. Pe de alta parte, el a evidentiat faptul ca Legea spatiilor verzi urbane nu ar ingadui schimbarea destinatiei unui astfel de teren.
 
ALLBIMTotalEnergiesSISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
DRS
concelex
konsent
SSAB
CDS
leviatan
noark
AED
Acvatot 2019
Ubitech
VEGO
ELECTROGRUP
GEWISS
ERBASU CONSTRUCT
rigips
EDIT-Structural
Arduro
quadratum
BogArt
MAKITA
SIGM
theda mar

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<