BLUMENFIELD: Cerintele din legislatia pentru protectia mediului sunt tot mai stricte |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 12 Mai 2023 06:25 |
Cerintele de conformare cu legislatia pentru protectia mediului sunt din ce in ce mai stricte in actele de reglementare emise de autoritatile pentru protectia mediului, context in care calitatea serviciilor profesionale furnizate de consultantii de mediu capata o importanta tot mai mare pentru antreprenori si companiile mari. Potrivit specialistilor de la Blumenfield, companie de consultanta de mediu cu o experienta de peste 15 ani in domeniu, implementarea la nivelul organizatiilor a programelor de monitorizare a factorilor de mediu si realizarea acestora cu laboratoare autorizate pentru analize de mediu va aduce beneficii reale, intrucat calitatea analizelor de mediu este determinanta in realizarea obiectivelor specifice.
"Domeniul protectiei mediului reprezinta un subiect de interes pentru antreprenorii si companiile mari din intreaga lume, pe fondul schimbarilor climatice resimtite la nivel global si a necesitatii de contracarare a efectelor acestora. Degradarea mediului inconjurator se datoreaza in principal industrializarii, dezvoltarii, si cresterii exacerbate a zonelor urbane, ceea ce inseamna ca resursele naturale sunt consumate mai repede decat capacitatea naturala de refacere a ecosistemelor, iar poluarea, in diferitele ei forme, are ca rezultat daune ireparabile asupra mediului", a declarat Roxana Ostaficiuc, manager executiv al companiei Blumenfield.
Astfel, calitatea analizelor de mediu poate fi evaluata ca fiind pozitiva atunci cand sunt indeplinite aspectele esentiale precum: identificarea corecta a nevoilor, colectarea datelor specifice si masuratori precise, utilizarea standardelor de metoda pentru analiza parametrilor fizico-chimici, utilizarea unor echipamente cu tehnologie de ultima generatie, personal cu expertiza in domeniul mediului si, nu in ultimul rand, increderea pe care o ofera acreditarile si certificarile pe care aceste laboratoare de mediu le detin.
"Programele de monitorizare a factorilor de mediu elaborate si implementate de Blumenfield de-a lungul celor aproape 15 ani de activitate reprezinta tot atatea studii de caz in care au putut fi apreciate calitativ rezultatele obtinute din analizele probelor de apa, sol, deseuri, sedimente, sau a masuratorilor indicatorilor de calitate ai aerului, dar si a nivelului de zgomot. Beneficiul unor rezultate calitative a analizelor de mediu, il reprezinta faptul ca, in cazul inregistrarii in rezultatele diferitilor parametri analizati a unor variatii peste limita legala maxima admisibila, se poate interveni in cel mai scurt timp pentru identificarea si aplicarea unei actiuni corective, care sa conduca la o diminuare a impactului potential resimtit de factorul de mediu respectiv. In acest fel, se diminueaza riscul de poluare a factorilor de mediu, iar in mod corelativ si aplicarea unor amenzi contraventionale conform principiului «poluatorul plateste». In cazul nerespectarii prevederilor legislative privind controlul poluari, acest aspect conduce la amenzi si sanctiuni. Astfel, apeland la un specialist in domeniul mediului, pot fi evite aceste amenzi care sunt cuprinse intre 5.000 si 100.000 lei", a explicat reprezentanta Blumenfield.
Planul de monitorizare a factorilor de mediu
In esenta, planul de monitorizare a factorilor de mediu vizeaza o serie de analize de mediu impuse in Acordul de Mediu si Autorizatia de mediu, pentru a dovedi incadrarea in limitele maxime admise pentru indicatorii de calitate ai mediului. Programele de monitorizare trebuie sa fie implementate tinand cont de matricile de interes, prevederile legislative privind frecventa de prelevare a probelor si punctele relevante de prelevare. Modul in care sunt respectate cerintele prevazute de legislatia de mediu, face obiectul inspectiilor Garzii Nationale de Mediu.
Faptul ca un laborator de mediu este acreditat confirma ca este competent tehnic si in acelasi timp, impartial, in efectuarea sarcinilor specifice de evaluare, conform referentialului SR EN ISO/CEI 17025:2018. Desi acreditarea RENAR nu este obligatorie pentru functionarea unui laborator de incercari de mediu, totusi detinerea acestei acreditari constituie un factor de incredere cu privire la performanta laboratorului de mediu si calitatea ireprosabila a rezultatelor, arata reprezentantii Blumenfield.
Solutii eficiente pentru a diminua impactul asupra mediului
Blumenfield intreprinde studii complexe de mediu avand suportul metodic al propriei divizii stiintifice, Centrul de Cercetare pentru Protectia Mediului - Bluemnfield Science, in cadrul caruia sunt efectuate analize fizico-chimice acreditate RENAR pentru pentru probe de apa, dar si analize pentru alte matrici, precum sol, sedimente, deseuri si namoluri.
Blumenfield Science cuprinde nu doar un laborator analize de mediu, ci are in componenta:
• patru laboratoare de analize fizico-chimice pentru diferite matrici de interes: apa, sol, aer, deseuri, sedimente, zgomot;
• un laborator de monitorizare a parametrilor microbiologici, in care sunt analizate probe de apa potabila, apa de mare si sedimente marine;
• un laborator pentru determinari biologice, dedicat monitorizarii speciilor si habitatelor marine prezente in Marea Neagra.
"Dotarile laboratoarelor cu echipamente performante si personalul calificat este un atribut de performanta al Bluemnfield Science, astfel putand efectua determinari pentru toti factorii de mediu. Rezultatele obtinute sunt folosite ulterior in cadrul studiilor de mediu sau monitorizarilor curente ale activitatilor cu impact asupra mediului", a precizat Roxana Ostaficiuc.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
|