Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - CDS: Dezvoltare sustinuta in 2023 si noi perspective favorabile pentru 2024
CDS: Dezvoltare sustinuta in 2023 si noi perspective favorabile pentru 2024
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 12 Dec 2023 06:25
Concrete & Design Solutions (CDS) si-a consolidat, in acest an, capacitatea de a gestiona proiecte complexe, importante, in domenii precum infrastructura aeroportuara, educationala si de sanatate, regenerare urbana si rezidentiala. Complexitatea si nivelul de performanta al echipei au fost validate si prin faptul ca o mare parte din proiectele elaborate se afla deja in etapa de executie, ceea ce a oferit specialistilor din cadrul companiei oportunitatea de a dovedi atat capacitatea de lucru, cat si de a integra noi tehnologii si viziuni creative. In linii mari, activitatile CDS au continuat sa se extinda la nivel national, cu o paleta larga de beneficiari generand mentinerea, pentru al doilea an consecutiv, pe primul loc in topul companiilor de proiectare si arhitectura realizat de o companie locala de cercetare a pietei.
Printre obiectivele companiei pentru perioada urmatoare se afla dezvoltarea constanta a portofoliului de proiecte, integrarea in permanenta a celor mai noi tehnologii in lucru - concomitent cu pregatirea profesionala a echipei, precum si consolidarea si extinderea utilizarii tehnologiei BIM si a inteligentei artificiale.
Interviu cu Alexandru Fulga, Managing Partner la Concrete & Design Solutions si specialist cu o experienta profesionala de peste 15 ani pe piata de proiectare si constructii.

 
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Viziunea noastra valorifica imbinarea armonioasa a noilor tehnologii cu pregatirea permanenta a membrilor echipei. Vom continua sa consolidam si sa extindem integrarea tehnologiei BIM in proiectele noastre, dar o atentie sporita vom acorda oportunitatilor generate de utilizarea inteligentei artificiale. Nu trebuie insa sa uitam faptul ca aceasta companie a fost creata si dezvoltata de oameni, in beneficiul oamenilor, astfel ca suntem determinati sa ne dezvoltam echipa, sa aducem noi oameni de valoare si sa oferim o perspectiva de crestere profesionala fiecarui coleg. Avand o echipa creativa, puternica si motivata, capabila sa utilizeze cele mai noi solutii tehnologice, vom fi in masura sa confirmam, in continuare, increderea partenerilor si beneficiarilor nostri, ceea ce ne va permite sa ne consolidam pozitia din fruntea companiilor de profil, pentru care, fiecare dintre noi, muncim intens.

 
- Ce proiecte aveti in lucru, in acest moment, si ce ne puteti spune despre acestea?
- Ultimii ani au insemnat pentru noi cresteri semnificative ale numarului de proiecte asumate, dar mai ales a complexitatii acestora, inclusiv din perspectiva rolului jucat in plan local sau regional.
In decursul acestui an am demarat proiectarea pentru extinderea si modernizarea terminalului de pasageri al Aeroportului International Maramures. Intre timp, deja a intrat in executie proiectul de extindere a noului terminal de plecari al Aeroportului International Timisoara, proiect predat in anul 2022. Pentru a ramane in acest domeniu al infrastructurii aeroportuare, in 2023 am semnat studiul de prefezabilitate pentru un nou aeroport, ce urmeaza a se dezvolta in zona de sud a Bucurestiului, cu un impact major in cresterea dinamicii economice pentru zona respectiva a Capitalei, care functioneaza sub potential. 
Tot in acest an, am continuat proiectele din domeniul educatiei, incluzand aici crese, gradinite, scoli, licee sau colegii, finantate din Programul Operational Regional sau Programul National de Redresare si Rezilienta. In cadrul celor peste 50 de proiecte realizate, zeci de mii de copii vor beneficia de spatii educationale mai sigure, moderne, conformate la toate cerintele esentiale, respectiv siguranta si stabilitate, securitate la incendiu, siguranta in exploatare, igiena, sanatate, mediu, economie de energie si izolare termica, inclusiv la conceptul NZEB (near zero-energy building).
Intre timp, a intrat in executie si proiectul realizat de catre CDS pentru unul dintre cele mai mari camine studentesti din Romania, apartinand Universitatii de Vest, cu o capacitate de 900 de locuri.
In egala masura, CDS a confirmat, in acest an, capacitatea de a realiza proiecte complexe destinate sistemului de sanatate publica. Am predat deja studiul de fezabilitate pentru construirea unei maternitati de 166 paturi, prima din Bucuresti, dupa anul 1989 si suntem in curs de finalizare a studiului de fezabilitate pentru noua cladire a Instituitului de pneumoftiziologie "Marius Nasta" - Centru de diagnostic, tratament si cercetare a tuberculozei, cu o suprafata de aproximativ 11.000 mp construiti, si o capacitate de 101 paturi. Am finalizat proiectul tehnic pentru lucrarile de crestere a eficientei energetice a Spitalului Clinic de Urgenta "Sfantul Ioan", Bucuresti, ce cuprinde si lucrari de consolidare si de reconformare la cerintele de securitate la incendiu si siguranta in exploatare pentru un numar de 631 de paturi.
 
 
In judetul Mehedinti, lucrarile de consolidare, modernizare si crestere a eficientei energetice a Spitalului Judetean de Urgenta Drobeta-Turnu Severin, cu o capacitate de 457 paturi, au intrat in executie, pe baza proiectului predat la sfarsitul anului trecut. As adauga pe lista proiectelor din zona medicala din acest an si reabilitarea si modernizarea sectiilor medicale ATI 1 si ATI 2, situate in pavilionul Z din cadrul Spitalului Militar Central, cu o capacitate de aproximativ 57 de paturi, dar si finalizarea lucrarilor de executie realizate in baza proiectului nostru la Iasi, la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Sf. Maria", cu o capacitate de 652 paturi, care deserveste 6 judete din zona Moldovei. 
Tot in acest an, ne ocupam de asistenta tehnica privind lucrarile de executie a unor crese - constructii noi, in care vor fi ingrijiti sute de copii din Sectorul 2, Drobeta-Turnu Severin sau Zalau. 
In zona de est a tarii, la Mangalia, in baza contractului semnat anul trecut, suntem in curs de finalizare a proiectului tehnic de executie pentru lucrarile de consolidare, modernizare si crestere a eficientei energetice pentru Sanatoriul Balnear si de Recuperare Mangalia, cu o capacitate de 350 de paturi, care va avea o baza noua de tratament, modernizata, dotata cu piscine cu apa sulfuroasa si de mare, si proceduri cu namol si ape termale.
Suntem, totodata, implicati activ in proiecte de regenerare urbana, mai ales in Capitala, unde viziunea noastra transforma zone precum Piata Eroii Revolutiei, strazi principale si intersectii din Sectorul 4, din care iese in evidenta conceptul de iluminat pentru podul Europa Unita, sau cladiri simbol precum sediul ASE - cladirea Mihai Eminescu, consolidata, modernizata si reabilitata. Pentru ca spatiile verzi sunt esentiale pentru a asigura calitatea vietii intr-o metropola precum Bucurestiul, proiectul nostru a transformat Parcul Tudor Arghezi, executat si finalizat in acest an, intr-o oaza de verdeata, in care copiii beneficiaza de locuri de joaca si terenuri de sport, iar spatiul de agrement include o fantana arteziana impresionanta. La fel de spectaculoasa este si solutia aleasa de proiectantii nostri pentru fatada patinoarului din Sectorul 4 si amenajarea exterioara din zona.
In prezent, avem proiectate lucrari de crestere a eficientei energetice pentru aproximativ 3.700 de imobile de locuinte, la nivel national, insumand aproximativ 250.000 de apartamente, din care anul acesta am finalizat pentru municipiul Bucuresti, Buzau, Miercurea Ciuc, Craiova si Sf. Gheorghe 300 de obiective. Putem sa spunem astfel ca, prin proiectele noastre, am contribuit la imbunatatirea calitatii vietii pentru mai bine de jumatate de milion de romani. 
 
 
Parcarea supraterana de la noua Statie de metrou Tudor Arghezi, cu o capacitate de aproximativ 350 de locuri de parcare si care permite extinderea conexiunii de transport catre sudul Capitalei, contribuind la mobilitate urbana, fluidizarea traficului si reducerea poluarii, a fost data in folosinta in aceasta toamna, pe baza proiectului predat de CDS. Noua Piata a Norilor, receptionata in acest an, in Bucuresti, precum si prima subunitate de pompieri construita in Capitala dupa 1989, data in folosinta recent, completeaza lista obiectivelor pe care le-am proiectat, contribuind la cresterea calitatii vietii bucurestenilor. O adevarata provocare a reprezentat-o proiectul de reabilitare a Muzeului Aviatiei, care a inclus atat consolidarea, cat si eficientizarea energetica a unui obiectiv cu statut de monument istoric, insumand o suprafata totala de 11.000 mp.
Din perspectiva beneficiarilor din sectorul privat, ne-am asumat proiectarea cartierului Arbo Residence in Mogosoaia, cu peste 1.000 de apartamente, din care peste 300 au fost finalizate in cadrul fazei I de executie. Proiectul include un concept modern de locuire, in care natura joaca un rol important, alaturi de principiile de eficienta energetica si suprafete generoase alocate apartamentelor. Complexul rezidential din cartierul bucurestean Berceni, cu un numar de 130 de apartamente si un aparthotel in Olimp, cu 144 de unitati locative, completeaza lista de proiecte in derulare in zona rezidentiala.
In final, as dori sa mentionez reusita de a proiecta o noua cladire de birouri pentru necesarul administrativ al UMF Carol Davila, in centrul Capitalei, langa parcul Cismigiu, unde am inlocuit, practic, un imobil aflat in clasa I de risc seismic cu o cladire noua, cu o suprafata utila mai mare, moderna si care respecta cele mai inalte standarde de calitate.

 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, efectele cresterilor preturilor din domeniul constructiilor, dar nu numai? Ati observat o reducere a cererii de proiecte, in acest context?
- Cresterea preturilor din domeniul constructiilor a influentat serviciile de proiectare prin necesitatea introducerii principiilor eficientei, atat in procedurile interne, cat si in solutiile propuse in faza de executie. Solutiile optimizate pot prelua parte din presiunea timpului si costului, iar noile tehnologii, impreuna cu viziunea si creativitatea arhitectilor si a proiectantilor nostri, au adus proiectelor valoare adaugata resimtita consistent de parteneri si beneficiari. 
Pentru noi, Concrete & Design Solutions, ultima perioada a adus mai degraba o crestere a solicitarii de proiecte, ceea ce ne bucura, pentru ca aceasta este dovada increderii de care beneficiem pe una dintre cele mai dinamice piete din Romania. Fara constructii, nu putem avea parte de un ritm de dezvoltare relevant.

 
- Cum considerati ca sunt preturile de proiectare in raport cu realitatea pietei, inflatia si volumul de lucru? Cum estimati ca vor evolua acestea in 2024?
- Piata din Romania are nevoie de sincronizarea cu practicile din statele dezvoltate. Preturile de proiectare trebuie puse in concordanta cu tendintele europene. In acest moment, preturile de proiectare din tara noastra sunt, in medie, de doua ori mai mici decat standardele practicate de partenerii straini. Estimarile noastre arata ca sunt inevitabile cresterile de preturi, mai ales in urma eliminarii facilitatilor salariale in domeniu. Practic, a ramas aceasta presiune, pe seama companiilor, de a alege daca mentin sau nu salariile angajatilor la nivelul anterior acestei masuri. Din fericire, din respect pentru angajatii nostri si familiile lor, care se bazeaza pe veniturile acestora, am fost in masura sa garantam, in continuare, aceste venituri. Am ales sa absorbim acest soc, dar cel mai probabil acesta se va reflecta in piata. 

 
- Cum considerati ca se construieste in Romania, in anul 2023, din punct de vedere al calitatii, rezistentei la cutremure si eficientei energetice?
- In ceea ce ne priveste, va pot asigura ca in cadrul companiei noastre respectam cele mai inalte standarde in domeniu constructiilor, raportandu-ne atat la normele nationale, cat si la cele europene privind calitatea materialelor, rezistenta si stabilitate, securitatea la incendiu, siguranta in exploatare, eficienta energetica, utilizarea resurselor alternative. O mare parte din proiectele noastre vizeaza, in principal, functiuni din categoria de importanta "deosebita" - spitale, aeroporturi, monumente istorice, penitenciare, cladiri cu aglomerari de persoane, dar si unitati de invatamant, programe de arhitectura finantate de Uniunea Europeana, cu cerinte stricte privind atingerea indicatorilor de performanta proprii fiecarei linii de finantare.

 
- Care sunt provocarile activitatii specifice, in aceasta perioada si ce oportunitati vedeti pe piata de proiectare si constructii din Romania, pe termen mediu si lung?
- Complexitatea proiectelor pe care ni le-am asumat, dar si nevoia de a garanta prin viziunea noastra respectarea celor mai inalte standarde de siguranta si calitate, ne determina sa ne optimizam permanent procesele de lucru. Utilizarea noilor tehnologii si pregatirea inalta a expertilor nostri ne permit sa ne asumam realizarea unora dintre cele mai complexe lucrari de infrastructura din Romania dupa 1989. In acest context, avem ca prioritati consolidarea si extinderea echipei, pregatirea tinerilor proiectanti si colaborarea cu mediul universitar.
Suntem constienti de nevoia Romaniei de a valorifica oportunitatile de dezvoltare oferite de cele aproape 80 de miliarde de euro pe care tara noastra le are la dispozitie din fonduri europene in urmatorii 6 ani. Suntem increzatori ca experienta acumulata in implementarea proiectelor cu finantare europeana este un atu important pentru intelegerea relevantei prezentei companiei CDS pe piata de profil. Totodata, aceasta expertiza ne va permite dezvoltarea conexiunilor la nivelul pietei unice europene. Si pentru ca maturitatea pe care au deja au atins-o firmele de proiectare si arhitectura romanesti a devenit evidenta, am considerat oportuna lansarea initiativei de a coagula cele mai relevante companii de profil in cadru asociativ patronal. Am inceput dialogul in acest sens si semnalele primite ne-au confirmat ca acest pas inainte este in interesul breslei noastre.
 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGABONARE REVISTEALLBIMSISECAMTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
EDIT-Structural
AED
theda mar
strabag nivel 1
rigips
VEGO
konsent
Ubitech
MCA
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
EURO BUILD
noark
concelex
SSAB
BogArt
DRS
CDS
ELECTROGRUP
Arduro
leviatan
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
Acvatot 2019
GEWISS
quadratum

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<