Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - Consultare proiect PUG: Brasov, 2035 - Metropola dinamica, competitiva si prospera
Consultare proiect PUG: Brasov, 2035 - Metropola dinamica, competitiva si prospera
Arhitectura & Proiectare Publicat de AG&F 08 Oct 2024 11:17
Brasovenii pot consulta pe site-ul primariei unul dintre cele mai importante documente pentru dezvoltarea unei comunitati, Planul Urbanistic General. Documentul este prezentat integral – memoriul general, regulamentul local de urbanism, un memoriu de sinteza si toate plansele de reglementari urbanistice, inclusiv cele detaliate pe MUTR-uri (macro unitati teritoriale de referinta). De asemenea, toti factorii interesati – cetateni, agenti economici, specialisti in domeniul urbanistic, dezvoltatori imobiliari, autoritati avizatoare, reprezentanti ai primariilor din zona metropolitana – sunt invitati sa isi spuna punctul de vedere cu privire la acest document esential pentru viitorul orasului.
"Brasovenii au la dispozitie unul dintre documentele definitorii pentru dezvoltarea unei comunitati, Planul Urbanistic General. Aceasta este varianta propusa de experti, in urma consultarilor pe care le-au avut cu societatea civila, cu specialistii in urbanism si cu agentii economici. Urmeaza 45 de zile in care toti reprezentantii comunitatii isi pot spune punctul de vedere cu privire la acest document, pot veni cu propuneri de modificare sau de clarificare a acestuia. Aceasta perioada este la fel de importanta ca si cea de elaborare, pentru ca PUG-ul vizeaza dezvoltarea intregii comunitati pentru urmatorii ani si, intr-un fel sau altul, ne influenteaza pe fiecare dintre noi. De aceea va invit, cetateni sau reprezentanti ai companiilor, ai mediului universitar, autoritati publice, furnizori de servicii publice, experti in domeniul urbanismului si arhitecturii, sa va implicati in aceasta etapa", a precizat primarul Allen Coliban.
Documentele care cuprind propunerile preliminare ale Planului Urbanistic General vin cu o serie de clarificari, modificari si detalieri fata de varianta aprobata in 2011, necesare unei dezvoltari sustenabile, dar si cu raspunsuri la problemele ridicate in timpul consultarilor publice care au avut loc cu cetatenii si celelalte grupuri tinta.
Documentul propune o dezvoltare arhitecturala si urbanistica coerenta, care se bazeaza pe urmatoarele politici publice:
  • Reabilitarea fondului construit;
  • Protejarea, conservarea si restaurarea fondului construit valoros;
  • Corelarea, detalierea si actualizarea reglementarilor urbanistice;
  • Cresterea calitatii spatiului public;
  • Gestionarea coerenta a terenurilor disponibile, in favoarea interesului public.
Pentru a se asigura o dezvoltare sustenabila a orasului, noul PUG vine si cu o serie de constrangeri urbanistice in ceea ce priveste dezvoltare, determinate, pe de o parte, de riscul de inundabilitate generat de raul Ghimbasel care acopera o mare parte din municipiu, toata zona Stupini si zona strazii Lanii.
Pe de alta parte, relieful orasului si numeroasele valori de patrimoniul natural determina restrictii privind dezvoltarea pe versanti.
Aceste constrangeri au ca efect si o reducere a intravilanului municipiului: se propune diminuarea suprafetei din intravilan cu 4.288,8 ha, justificata, in primul rand, de scoaterea in extravilan a padurilor, precum si a zonelor naturale valoroase si a celor inundabile.
Propunerea prevazuta in PUG este aceea de moderare a modului de construire astfel incat peisajul urban sa fie concordant cu cel natural, prin integrarea adecvata a noilor constructii in ansamblul orasului. Astfel, sunt puse in valoare perspectivele orasului si va creste atractivitatea orasului din punct de vedere peisagistic si turistic.
PUG-ul vine si cu o serie de prioritati de interventie pe fiecare domeniu in parte, de la organizarea circulatiei si a transportului, la fondul construit si modul de utilizarea a terenurilor, inclusiv altimetria, calitatea locuirii, mediul si schimbarile climatice sau patrimoniul cultural, natural si peisajer. Documentul ofera si o serie de recomandari, pe fiecare domeniu, pentru a asigura dezvoltarea orasului si pentru a creste calitatea vietii locuitorilor.
Documentatia este elaborata, pentru Primaria Municipiului Brasov, de asocierea Synergetics SA - Quattro Design, pe baza Contractului nr. 167/46067/15.05.2020, cu obiectul „Actualizare Plan Urbanistic General al Municipiului Brasov”.
Propunerile Preliminare ale Planului Urbanistic General pot fi consultate pe site-ul primariei, pe pagina dedicata, sau direct la sediul Primariei Municipiului Brasov, Bulevardul Eroilor nr. 8, camera 12.
Brasovenii si ceilalti factori interesati pot trimite propuneri si observatii asupra documentelor, in urmatoarele moduri:
  • fizic – la sediul Primariei Municipiului Brasov – B-dul Eroilor nr.8, parter, cam. 1;
  • Centrul de Informare pentru Cetateni – Posturile de lucru nr: 12, 13, 14, 15;
  • Program cu publicul: Luni-Joi 08:00-14:00; Vineri 08:00-13.00;
  • electronic – prin intermediul hartii interactive, la adresa de internet: https://hartapug.brasovcity.ro/.
Totodata, primaria va organiza in 31 octombrie o intalnire publica cu cetatenii, companiile si dezvoltatorii imobiliari. Inainte de aceasta sunt programate alte doua intalniri: in 14 octombrie, cu specialistii in domeniul urbanismului, si in 28 octombrie intalnirea cu institutiile avizatoare si UAT invecinate (UAT – Unitati administrativ teritoriale).
Planul Urbanistic General stabileste conditiile generale de dezvoltare ale municipiului pentru o perioada de 10 ani, raspunzand necesitatilor populatiei, a specificului orasului si a tendintelor de dezvoltare.
In cadrul elaborarii acestui document strategic, incepe etapa de informare si consultare a publicului asupra propunerilor preliminare ale PUG. Locuitorii si proprietarii pot sa se exprime direct, iar primaria va analiza observatiile si sugestiile acestora, judecand in interes public, prin raportare la specificul urban, la legislatia in vigoare si la obiectivele de dezvoltare coerenta a municipiului.
Etapa se finalizeaza prin insusirea, de catre Consiliul Local al Municipiului Brasov, a raportului elaborat de Primarie si prin transmiterea acestuia catre elaboratori.
Urmeaza obtinerea avizelor si acordurilor necesare, elaborarea formei finale a Planului Urbanistic General, etapa de transparenta decizionala, iar la final, dupa aprobare, predarea si integrarea PUG in Sistemul Informational Geografic – GIS.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesABONARE REVISTERAWLPLUGSISECAMALLBIMhilti
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
noark
concelex
Ubitech
Arduro
leviatan
EURO BUILD
ERBASU CONSTRUCT
BogArt
EDIT-Structural
strabag nivel 1
Acvatot 2019
quadratum
SSAB
MAKITA
AED
CONCEPT STRUCTURE
rigips
CDS
DRS
GEWISS
ELECTROGRUP
konsent
VEGO
theda mar
MCA
SIGM

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<