EGIS contribuie la eficientizarea celui mai mare sistem de termoficare din UE |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 03 Mai 2023 15:59 |
La sfarsitul lunii aprilie 2023, Egis a semnat un contract de supervizare in valoare de 5,5 milioane de euro pentru lucrarile de modernizare a retelei de termoficare din Bucuresti, finantat din POIM si implementat de Primaria Municipiului Bucuresti. Proiectul, intitulat "Reabilitarea sistemului de termoficare al municipiului Bucuresti", va creste eficienta energetica a sistemului centralizat de termoficare din Capitala pe magistralele Sud II, Grozavesti II-III si V, Progresu - Berceni si Vest I-II-III.
Sistemul centralizat de alimentare cu energie termica reprezinta una dintre cele mai utilizate solutii de alimentare cu apa calda si incalzire pentru aglomerarile urbane, si intr-adevar, sistemul de termoficare din Bucuresti este cel mai mare ca marime din UE si al doilea ca marime din lume, deservind 1,2 milioane de locuitori. In acelasi timp, acest sistem centralizat are un grad scazut de eficienta, atat din cauza proceselor de productie, cat si din cauza pierderilor din retelele de transport si distributie, cu costuri asociate ridicate, necesitand investitii semnificative. In conformitate cu strategia energetica a Romaniei, necesitatea unei eficiente mai mari atat din punct de vedere al protectiei mediului, cat si in contextul liberalizarii pietei de energie, investitia a fost necesara pentru reducerea pierderilor si a costurilor de intretinere. Prin urmare, proiectul va contribui la cresterea economiei de energie si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si a altor emisii de poluanti.
Rolul Egis este de a contribui cu o componenta de inginerie semnificativa la implementarea acestui proiect, asigurand, prin sistemul de management al calitatii si prin inginerii sai cu experienta, conformitatea tuturor proceselor implicate in finalizarea lucrarilor. Echipa Egis va verifica proiectarea lucrarilor pentru a se asigura ca solutiile tehnice sunt optime si, in continuare, va asigura finalizarea la timp a lucrarilor prin supervizarea activitatilor care conduc la rezultate asteptate de Beneficiar, cu asigurarea ca, in cele din urma, eficienta acestei retele importante de termoficare este imbunatatita pentru locuitorii pe care ii deserveste.
"Avand in vedere ca sectorul energetic este al cincilea cel mai mare emitator de gaze cu efect de sera, Egis se concentreaza, pe buna dreptate, pe solutionarea provocarilor majore in producerea si distribuirea energiei in mod eficient si durabil, pentru a contribui la tranzitia energetica mai larga de care are nevoie lumea de astazi. Egis are deja cateva realizari importante in acest domeniu, inclusiv cea mai mare centrala termica publica pe biomasa din Franta - un proiect care a oferit o reducere cu emisiile de CO2 echivalenta cu 20.000 de vehicule poluante eliminate din trafic. Prin urmare, suntem foarte bucurosi sa contribuim la tranzitia energetica in Romania, in special in cadrul unui proiect atat de important precum cel de termoficare, un tip de proiect care va fi relevant si pentru multe alte orase din tara in viitor", a declarat James Hanson, Egis Country Manager in Romania si Bulgaria.
|