Agenda Constructiilor
Miercuri, 22 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - ELECTROPROIECT estimeaza pentru 2024 afaceri din proiectare de 8 milioane euro
ELECTROPROIECT estimeaza pentru 2024 afaceri din proiectare de 8 milioane euro
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 31 Mai 2024 06:20
Electroproiect a incheiat anul 2023 cu o cifra de afaceri de 7 milioane de euro, valoare dubla fata de estimarea de la inceputului anului trecut. Pentru 2024, conducerea companiei estimeaza un rulaj de peste 8 milioane de euro, pe baza proiectelor aflate in desfasurare si a procedurilor de licitatie la care participa sau pe care le are in vedere. Electroproiect este un important furnizor de servicii complete de proiectare si consultanta pentru proiecte de constructii noi si reabilitare de infrastructuri construite. Compania furnizeaza o gama larga de servicii de proiectare pentru toate specialitatile implicate in realizarea de infrastructuri nou-construite si de reabilitare a celor existente. Scopul declarat este de a redefini standardele de proiectare in domeniile mentionate anterior, prin competentele companiei si ale echipei care faciliteaza realizarea tuturor tipurilor de proiecte, indiferent de complexitatea si particularitatile fiecaruia. Dorinta de a crea infrastructuri construite durabile si eficiente energetic ii motiveaza pe specialistii societatii pentru a reinventa modul de abordare a proiectelor si a acumula continuu noi cunostinte tehnice. Toate proiectele realizate sunt rezultatul unei abordari conceptuale riguroase, colaborative, centrate pe nevoile clientului final, care protejeaza mediul prin utilizarea unor sisteme alternative de energie. Pentru a afla mai multe detalii despre activitatea curenta a companiei, a fost solicitata opinia lui Istvan Besenyei, directorul general al Electroproiect.

- La ce proiecte din spectrul investitiilor publice lucrati, in prezent, si in ce stadii de implementare se afla acestea?
- Lucram in prezent la mai multe proiecte pentru obiective publice in domenii precum infrastructura de transport aerian si terestru, de sanatate, unitati de invatamant, institutii guvernamentale. In domeniul infrastructurii aeroportuare, continuam proiecte incepute in 2023. Astfel, pentru Aeroportul Sibiu, unde am furnizat servicii de elaborare a documentatiilor de proiectare pentru o parte dintre instalatiile specifice (electrice curenti tari, medie si joasa tensiune, curenti slabi si sisteme de securitate, instalatii termice, de ventilatie si climatizare - HVAC, automatizare si gestionare centralizata a instalatiilor - BMS), suntem acum in etapa de asistenta tehnica si implementam modificarile pentru toate instalatiile determinate de intrarea in spatiul Schengen aerian. La Aeroportul Cluj-Napoca, pentru terminalul Plecari suntem in etapa de asigurare a asistentei tehnice, iar la finalul lucrarilor de executie vom asigura obtinerea autorizatiilor de functionare. De asemenea, am elaborat studiul de prefezabilitate pentru extinderea terminalului Sosiri (aproximativ 7.500 mp), care a fost avizat si aprobat de beneficiar, si vom incepe in curand etapa de proiectare. Un alt aeroport unde am furnizat servicii complete de proiectare (proiectant general, coordonarea activitatii de proiectare, proiectant al instalatiilor si servicii de asistenta tehnica pe durata executiei) este Aeroportul International Satu Mare, unde lucrarile de executie sunt in curs de finalizare si pentru care Electroproiect asigura serviciile de asistenta tehnica. Pentru aeroportul Mihail Kogalniceanu, din Constanta, suntem proiectant de specialitate pentru toate instalatiile interioare si exterioare necesare pentru extinderea si modernizarea terminalului, iar in prezent asiguram asistenta tehnica pe durata lucrarilor de executie. Suntem implicati in proiectarea unui nou aeroport in Romania, la Braila-Galati, aflat in etapa studiului de fezabilitate, pentru care proiectam toate instalatiile interioare si exterioare.
In domeniul transportului terestru, dupa ce am executat serviciile de proiectare tehnica pentru reabilitarea, modernizarea si extinderea sistemului de transport public in comun (troleibuze) din Targu-Jiu, suntem acum in etapa de receptie a proiectului, asigurand asistenta tehnica. In acelasi timp, avem in lucru studiul de fezabilitate pentru extinderea cu 3 km de retea de contact dublu circuite a sistemului de transport cu troleibuze.
In domeniul institutiilor sanitare, Electroproiect este proiectant de specialitate pentru toate instalatiile necesare construirii Spitalului Regional Craiova, care va avea o suprafata de circa 190.000 mp desfasurati. Ne vom ocupa de instalatii electrice, de ventilatie, tratarea aerului si infrastructura de fluide medicale, sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii, gaze naturale si medicale, automatizari si BMS. Aceleasi tipuri de instalatii proiectam si pentru Spitalul Municipal Vrancea, din Focsani, dar si pentru modernizarea Spitalului Municipal Tecuci, prin adaugarea unei noi cladiri. In Bucuresti, am prestat servicii de proiectare a instalatiilor (modernizare/ extindere pentru instalatii electrice, de ventilatie, tratarea aerului si infrastructura de fluide medicale, precum si montarea de sisteme de detectare, semnalizare, alarmare incendii si in cazul depasirii concentratiei maxime de oxigen) pentru 4 spitale (Carol Davila, Alexandru Obregia, Nicolae Malaxa si Victor Babes). Lucrarile se afla acum in etapa finala de executie, iar noi furnizam servicii de asistenta tehnica. Lucram la un proiect de parcare inteligenta securizata la Portul Constanta pentru Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime Constanta, unde am proiectat toate instalatiile mecanice si electrice. Am finalizat proiectul tehnic si de executie (arhitectura, structura, plan general, instalatii) pentru Penitenciarul Berceni in regim de maxima siguranta si regim inchis cu 1.000 de locuri, iar acum furnizam servici de asistenta tehnica pe durata executiei. In domeniul infrastructurii de educatie, furnizam servicii de modernizare a instalatiilor interioare si exterioare pentru 11 scoli din Sectorul 1 al Capitalei. 

- Cum a evoluat activitatea biroului in 2023 si in primele 4 luni din 2024 si ce estimari aveti pentru 2024 si in perspectiva anilor 2025-2027?
- Anul trecut, la nivel strategic ne-am concentrat asupra digitalizarii activitatii - am inclus serviciile de proiectare BIM in certificarea de calitate a companiei, a atragerii de talente si de retentie a angajatilor valorosi, precum si asupra gestionarii eficiente a resurselor tehnice si umane. Din punctul de vedere al activitatii operationale, am continuat sa dezvoltam competentele tehnice ale echipei si sa livram servicii de calitate. Cifra de afaceri inregistrata in 2023 a fost de 7 milioane de euro, o valoare dubla fata de estimarea de la inceputului anului 2023. Pentru 2024, estimam o cifra de afaceri de peste 8 milioane de euro, pe baza proiectelor aflate in desfasurare si a procedurilor de licitatie la care participam deja sau intentionam sa participam, in domeniile pentru care suntem deja cunoscuti pe piata: infrastructura de transport aeroportuar si terestru, proiecte guvernamentale/ sanitare/ de educatie, iar pe termen lung, ne propunem cresterea cifrei de afaceri de la un an la altul.

 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii la inceputul anului 2024 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- Piata constructiilor a avut o evolutie pozitiva in ultimul an si credem ca dezvoltarea va continua si in perioada urmatoare prin accesarea fondurilor europene, inclusiv a celor din PNRR, pe baza carora speram sa vedem planuri coerente de investitii in domeniul public. Sigur ca si domeniul constructiilor a fost afectat de cresterea preturilor, de inflatie si de criza personalului, accentuata de suspendarea facilitatilor fiscale pentru acest domeniu, insa noi am incercat sa ne calibram activitatea astfel incat sa putem continua proiectele cu marje pozitive si ne-am motivat echipa pentru a suplini retragerea facilitatilor acordate de stat. De asemenea, speram ca investitiile sa continue si in zona privata, nu doar pentru segmentul de rezidentiale, insa aici depindem de apetitul investitorilor. 
In continuare, bugetele contractelor de proiectare nu sunt corelate cu realitatea pietei, inflatia si volumul de lucru, acestea fiind sub-bugetate in cele mai multe situatii. Estimam o posibila re-echilibrare a situatiei incepand cu partea a doua a anului in curs, odata cu disponibilitatea noilor surse de finantare si o definire mai apropiata de realitate a bugetelor proiectelor. 

- Ce tendinte remarcati in arhitectura si design pe segmentul constructiilor publice in aceasta perioada?
- Se pune din ce in ce mai mult accent pe sustenabilitatea si durabilitatea cladirilor, pe eficienta energetica, pe emisii de carbon reduse si, de asemenea, pe realizarea de constructii modulare, care pot fi extinse in functie de necesitati. In ceea ce priveste piata constructiilor de cladiri publice, asa cum spuneam si mai sus, am observat o crestere a numarului de proiecte initiate, datorita PNRR, care este un motor de dezvoltare economica si care suplineste activitatea mai scazuta din zona privata. 

- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- Consolidarea competentelor si de diversificarea acestora sunt preocupari constante ale companiei noastre. Ca domenii, ne concentram asupra infrastructurilor de transport terestru, feroviar - avem in vedere servicii pentru modernizarea garilor si a liniilor de cale ferata, solutii tehnologice adaptate pentru metrou, transport naval, infrastructuri critice, institutii sanitare si de educatie. Din punct de vedere al tehnologiilor, ne concentram asupra celor care contribuie la construirea de infrastructuri sustenabile - eficiente energetic, cu emisii reduse de CO2, modulare, confortabile si moderne atat ca design, cat si din punctul de vedere al tehnologiilor integrate, controlabile automatizat si centralizat. Continuam procesul de digitalizare completa inceput anul trecut, nu doar din perspectiva tehnologiilor de proiectare unde ne propunem integrarea serviciilor de proiectare pe baza de tehnologie BIM cu activitatea de procurare, executie si mentenanta a cladirilor, ci si a proceselor operationale pentru a ramane relevanti intr-un domeniu care evolueaza rapid si unde forta de munca este redusa. Un alt obiectiv permanent al companiei este de a atrage si de a motiva resursele umane prin programe de formare profesionala si dezvoltarea continua a competentelor, accesul la tehnologii avansate si implicarea in proiecte complexe si ambitioase. Avem un proiect de selectie de tineri absolventi pe care ii integram si carora vom continua sa le oferim conditii sa performeze alaturi de specialistii cu vechime ai companiei.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMhiltiALLBIMRAWLPLUGTotalEnergiesABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Ubitech
rigips
noark
SSAB
Acvatot 2019
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
VEGO
concelex
konsent
leviatan
quadratum
ELECTROGRUP
AED
Arduro
MAKITA
theda mar
MCA
SIGM
ERBASU CONSTRUCT
strabag nivel 1
BogArt
EDIT-Structural
GEWISS
CDS
DRS

Parteneri

top 500
HABITAT
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<