Agenda Constructiilor
Joi, 26 Decembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - OAR: Este necesara modificarea legislatiei generale de autorizare a constructiilor
OAR: Este necesara modificarea legislatiei generale de autorizare a constructiilor
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 18 Nov 2015 17:53
Situatia de la ora actuala din Romania este extrem de grava, tragedia de la clubul Colectiv reprezentand, de fapt, un potential de dezastru de dimensiuni nebanuite, potrivit lui Serban Tiganas, presedintele Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR). "Este vorba de o stare a lucrurilor in cultura construirii si evident ca ne pune pe ganduri si trebuie intervenit de la nivelul conceptual pana la cel operational, pe toate planurile. In primul rand, nici pentru constructiile noi nu exista un proces destul de bine definit de proiectare, autorizare, avizare, receptie si utilizare. Mai grava este, insa, situatia constructiilor existente care au fost gandite pentru alte functionari si care sunt transformate", a explicat arhitectul.
Situatia de la clubul care a ars face parte din aceasta categorie, fiind deosebit de grav faptul ca nu s-a respectat legea aproape deloc. "Orice schimbare de destinatie cu aceeasi functiune care se transforma, trebuie sa treaca printr-un proces de autorizare si acest lucru nu se intampla mai deloc. Vazand aceasta intentie de a inchide spatiile cu acces pentru public m-a facut sa ma intreb, mai intai, de ce sunt ignorati locatarii? Sunt cladiri cu multe etaje, cu apartamente deasupra despre care nu se spune nimic, desi acei oameni sunt si ei in pericol. Pe mine m-a surprins aceasta abordare", a mai spus Serban Tiganas.
Specialistii OAR au observat, lucrand la diverse proiecte realizate in colaborare cu mai multe entitati, ca in Romania exista un fel de blocaj la nivel legislativ, care nu permite ca resurse financiare din bugetul public sa fie folosite pentru a salva, consolida si pune in siguranta cladiri care se afla in proprietate privata. "Nu exista o metoda prin care sa se poata interveni, in regim de urgenta, de interes public, pentru ca multe constructii sunt monumente istorice, cladiri de patrimoniu si, indiferent de cine este proprietarul lor, sunt de interes public pentru intreaga comunitate, poate intreaga tara si unele pentru patrimoniul universal. De aici se deschid o serie de solutii tehnice care, in absenta finantarii, nu pot sa existe. Noi am facut o propunere Parlamentului in acest sens. Intr-o prima instanta, propunerea noastra nu a fost acceptata, insa, speram ca pe fondul absolut dramatic al recentelor evenimente, situatia sa fie regandita. A doua solutie pe care o sugerez este, evident, modificarea legislatiei generale de autorizare a constructiilor, in sensul ca ar trebui cumva introdusa si constientizata aceasta procedura, in ideea ca orice interventie asupra unei constructii este un act de construire, care trebuie adus la cunostinta autoritatii care decide calea pentru interventie. Este nevoie de birocratii diferite pentru interventii diferite. La ora actuala este o singura procedura care solicita aceleasi avize pentru modificarea unei ferestre sau pentru modificarea integrala a unei constructii complexe. Este nevoie de o nuantare care sa nu mai creeze acest apetit al celor care au de facut o lucrare minora si care evita legalitatea pentru ca birocratia este chinuitoare. Pana atunci, nu pot decat sa sper ca se va schimba ceva in aceasta privinta. Accidentul de la Colectiv este conjunctural si este foarte mare pacat ca, inca o data, trebuia sa se intample o tragedie pentru ca institutiile statului sa se mobilizeze. In ceea ce ma priveste, eu cred ca va avea un efect, nu imi pot da seama cat de mare, dar sper ca va fi suficient de puternic ca sa duca la schimbarile mentionate si care sunt absolut necesare", este de parere Serban Tiganas.
 
 
RAWLPLUGSISECAMALLBIMABONARE REVISTEhiltiTotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
rigips
MAKITA
AED
SSAB
noark
EURO BUILD
VEGO
CDS
theda mar
konsent
Ubitech
EDIT-Structural
DRS
SIGM
quadratum
ELECTROGRUP
Arduro
GEWISS
Acvatot 2019
concelex
BogArt
ERBASU CONSTRUCT
CONCEPT STRUCTURE
leviatan
strabag nivel 1

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<