OAR solicita MAE recunoasterea dreptului de semnatura pentru arhitectii din Ucraina |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 04 Mar 2022 12:27 |
Ordinul Arhitectilor din Romania a transmis Ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, o scrisoare prin care isi exprima dorinta si disponibilitatea de a colabora pentu adoptarea unui mecanism suplu de recunoastere a titlurilor de calificare a arhitectilor ucrainieni, astfel incat acestia sa isi poata continua activitatea in Romania. De asemenea, OAR a solicitat informatii cu privire la conditiile in care cetatenii ucraineni isi pot exercita actualmente profesia in Romania, temporar sau permanent.
"In contextul evenimentelor recente din Ucraina, OAR este preocupat de gasirea unei solutii prin care arhitectilor ucrainieni care isi desfasurau pana in prezent activitatea in Ucraina sa le poata fi recunoscute studiile si dreptul de semnatura in Romania. Astfel, va rugam sa ne informati cu privire la posibilitatea adoptarii unui mecanism suplu de recunoastere a titlurilor de calificare similar celui instituit prin Directiva nr. 2005/36/CE privind recunoasterile profesionale.
OAR este in favoarea unei astfel de solutii, cat si in favoarea incheierii unei conventii bilaterale (tratat sau aranjament administrativ) in baza careia arhitectilor ucrainieni sa le fie recunoscute studiile si dreptul de a-si exercita profesia in Romania, conform Art. 13 din Legea 184/2021:
Conditiile in care posesorii unor titluri oficiale de calificare in profesia de arhitect, care sunt cetateni ai altor state in afara celor mentionate la art. 5, denumite in continuare state terte, pot sa isi exercite profesia in Romania, sa dobandeasca drept de semnatura si sa solicite inscrierea in Tabloul National al Arhitectilor vor fi stabilite, in conditii de reciprocitate, prin conventii incheiate de statul roman cu statele de origine ale acestora, cu respectarea cel putin a conditiilor minime de formare in profesia de arhitect prevazute de Directiva.
De asemenea, va rugam sa ne informati cu privire la conditiile in care cetatenii ucraineni pot sa-si exercite actualmente profesia in Romania, temporar sau permanent.
Intrucat dorim sa venim in intampinarea arhitectilor din Ucraina care solicita dreptul de a profesa in Romania, suntem deschisi la cooperarea si la un dialog intensiv in acest sens atat cu Ministerul Afacerilor Externe, cat si cu alte autoritati centrale", arata documentul transmis de OAR catre Ministerul Afacerilor Externe si ministrului de resort, si semnat de arh. Alexandru Gavozdea, presedintele Ordinului.
Arhitectii ucrainieni ar putea lucra in birourile romanesti
Printre miile de refugiati ucraineni care ajung si raman in Romania se gasesc arhitecti si arhitecte care au fugit, de multe ori cu copii sau alte persoane in ingrijirea lor, de distrugerile provocate de razboi. Altele si altii au ramas si coordoneaza echipe intregi de voluntari, asa cum au invatat cu echipele multidisciplinare de proiect, dar nu pentru a construi sau restaura, ci pentru a salva vieti, locuri, libertatea si tara lor. Conducerea OAR adreseaza firmelor si birourilor de arhitectura un apel privind posibilitatea de angajare a acestor arhitecti.
"Stiu ca multi arhitecti romani si multe birouri de arhitectura se implica activ, direct si indirect, in efortul de sprijinire a refugiatilor, feed-urile conturilor de Social Media pe care le urmaresc sunt pline de asta. Venim, totusi, cu inca o rugaminte, pentru cei care mai au ragaz, capacitate, disponibilitate si, bineinteles, oportunitate: sa oferim spatiu, un loc in birou, poate chiar unele mici sarcini posibile sau un loc de munca propriu-zis colegelor/ colegilor noastre/ nostri din Ucraina, dupa caz. Mi s-a povestit despre taria cu care o mama arhitect se comporta de fata cu fetita ei si cum se prabuseste cand nu e vazuta; tatal fetitei a ramas in Ucraina, pentru a-si apara tara, asa cum o putea", spune arh. Alexandru Gavozdea.
Ordinul Arhitectilor din Romania transmite acest mesaj de solidaritate catre toti profesionistii din domeniu, fie ca sunt sau nu sunt membrii sai.
Informatii utile: cum ofer ajutor
Arh. Alexandru Gavozdea incurajeaza arhitectii sa contribuie, pe cat de mult posibil, la ajutorul refugiatilor ucrainieni.
"Conexiunile cele mai firesti si eficiente se vor face prin contactarea ONG-urilor si entitatilor care deja activeaza in zonele de primire (granite), dar si la nivel local (destinatii), deci recomandam cu tarie sa luati legatura local, pentru a va anunta disponibilitatea.
Credem ca sprijinul moral oferit de apartenenta la grupul profesional, proximitatea unor colegi si mici discutii profesionale pot oferi ancora psihica a unei minime normalitati, de nepretuit pentru oamenii dislocati cu atata brutalitate. Pentru acest gest minim nu trebuie sa facem absolut niciun fel de formalitati (acte)", subliniaza presedintele OAR.
Pentru eventuale angajari (chiar si sarcini minore intr-un mediu profesional pot fi reconfortante si pot fi o sursa minima de venit), trebuie avute in vedere precizarile autoritatilor publice referitoare la statutul refugiatilor - se regasesc la acest link (in zona la dreptul de munca in calitate de solicitant de azil) si in diverse alte surse, agregate de ONG-uri, in principal in temeiul Legii nr. 122/2006.
Pentru asistenta legala se poate suna la Consiliul National Roman pentru Refugiati (CNRR) la numarul +40 721 206 926.
Pentru informatii suplimentare, click aici!
|