Agenda Constructiilor
Joi, 21 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - OOPY Arhitectura: Piata de birouri, in tranzitie catre spatii eficiente si calitative
OOPY Arhitectura: Piata de birouri, in tranzitie catre spatii eficiente si calitative
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 21 Dec 2023 06:20
La finalul acestui an, OOPY Arhitectura - birou de arhitectura si proiectare cu o experienta de doua decenii de activitate, are in derulare, in fazele incipiente (ofertare, contractare si avizare), mai multe proiecte in domeniul office. Acestea vizeaza cu precadere modernizarea si reconfigurarea cladirilor de birouri pentru cresterea eficientei si calitatii spatiului, precum si consolidarea structurala - in cazul unul proiect. In 2023, activitatea companiei s-a desfasurat conform previziunilor, fiind caracterizata prin stabilitate, cresterea cifrei de afaceri, a numarului de proiecte si, implicit, a volumului de activitate. "Acestea au reusit sa ne puna in pozitia de a primi anul 2024 cu obiective putin mai indraznete de dezvoltare", a precizat arh. Iustin Popescu, fondatorul OOPY Arhitectura alaturi de arh. Octavia Floria Popeea. Intr-o discutie pe tema pietei constructiilor de birouri, arhitectul a caracterizat acest sector ca fiind intr-o perioada de tranzitie, la finalul careia stocul de cladiri moderne va fi mult mai eficient si de calitate.
 
- Cum vedeti evolutia activitatii din domeniul de proiectare si constructii de cladiri de birouri in 2023 si cum credeti ca se va dezvolta acesta pe termen scurt si mediu?
- Anul 2023 a fost inca un an de tranzitie in ceea ce constituie piata birourilor, in sensul ca o parte dintre cladirile ramase libere in perioada pandemiei si imediat dupa au inceput sa fie din nou solicitate si utilizate. Sigur, in prezent exista posibilitatea alegerii judicioase, piata s-a maturizat, iar alegerile se fac tot mai mult tintit spre zonele deosebite, langa infrastructura functionala de transport, in primul rand metrou. Se solicita imobile noi sau modernizate, cu finisaje moderne, arhitectura deosebita, cu costuri de intretinere eficiente, dotari de top, disparand, practic, "febra" aceea de acum 10-15 ani, cand se inchiria orice spatiu, numai sa fie situat in zona centrala.
Acest curent de seriozitate este la inceput, maturizarea pietei va continua si, odata invatata eficienta, calitatea, consumurile chivernisite, este imposibil de crezut ca ne vom intoarce la solutiile de compromis din trecut.
In acest sens, vrem sa evidentiem doua dintre proiectele noastre finalizate, IRIDE 18 si 19, proiecte de birouri - in principal de reconfigurare (in total peste 40 000 mp), eficientizare, modernizare si creere de spatii mai prietenoase si adaptate momentului prezent. La aceste proiecte am avut sansa sa colaboram cu colegii si prietenii de la Optim, bine cunoscuti profesionisti care au realizat amenajarea interioara, managementul proiectului si si-au adus plusul de experienta in aceste proiecte de top si, in consecinta, proiectele IRIDE 18 si 19 au avut sansa sa fie recompensate si evidentiate la BIGSee in Slovenia.
 
- Cum vedeti evolutia pietei de proiecte noi din Bucuresti? In ce situatie se afla aceasta, in acest moment?
- In prezent, in Bucuresti, principala piata de constructii din tara, resimtim un moment un pic bizar. Este un amestec de proiecte stopate de pandemie, apoi de cresterile de costuri ce au avut loc odata cu razboiul de la granite si, nu in ultimul rand, de atitudinea administratiei centrale si de la unele sectoare, care au reusit contra-performanta de a bloca aproape complet o piata si un sector de activitate extrem de important, dinamic, adaptabil si necesar. Toate aceste intarzieri, blocari sau atitudini incep sa se vada clar in incasarile de taxe, dar nu numai, si de aici rezulta ca este, desigur, important a dezvolta politici care sa sustina sectorul constructiilor in perioada de tranzitie, pana la existenta unei noi strategii de autorizare si a unui nou PUG, altfel se va bloca tot si piata va decide o migrare catre zonele limitrofe permisive, in Ilfov de exemplu, centrul orasului ramanand pas cu pas parasit si neinteles.
 
- Ce planuri si obiective de dezvoltare aveti, la nivel de companie, pe termen scurt, mediu si lung?
- In primul rand, ne propunem sa ne continuam dezvoltarea orientata spre nevoile si solicitarile clientilor nostri. De asemenea, ne dorim si ne straduim sa acoperim, in si prin proiectele noastre, totalitatea solicitarilor acestora, incercand sa fim un birou de arhitectura dinamic, adaptabil si specializat pe mai multe functiuni de la proiecte de urbanism, la design interior si de la locuinte individuale pe lot, la parcuri logistic-industriale complexe. Nu in ultimul rand, incercam sa acoperim, la standardele auto asumate de calitate si eficienta ale OOPY Arhitectura, proiecte cu bugete si importanta diferita, dar cu o importanta egala pentru societate si comunitate atunci cand devin puse in opera.
 
- Care sunt principalele provocari pe care le intampinati in activitate, in aceasta perioada?
- Din punct de vedere administrativ, Bucurestiul este un subiect blocat pentru piata constructiilor, motivele fiind greu de inteles, dar reprezentand o realitate. Suntem, insa, prezenti prin proiectele noastre in restul tarii, in multe locatii si, practic, activitatea aceasta suplineste lipsurile din Capitala. Anul care urmeaza este si unul electoral, deci blocajele sunt previzibil a se pastra si acutiza, in niciun caz, ameliora sau rezolva. Incercam sa ne adaptam si sa reactionam sanatos la toate provocarile pe care le intampinam, experienta de peste 20 de ani pe piata fiindu-ne de ajutor in acest sens. In ansamblu, privim spre viitor cu optimism si spre urmatoarele proiecte, cu seriozitate si profesionalism.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesSISECAMhiltiALLBIMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
ELECTROGRUP
concelex
Ubitech
ERBASU CONSTRUCT
SSAB
VEGO
DRS
BogArt
quadratum
strabag nivel 1
theda mar
CDS
rigips
konsent
SIGM
Arduro
Acvatot 2019
viarom
MAKITA
ness project
leviatan
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<