PPC, parteneriat cu autoritatile pentru o legislatie mai coerenta in constructii |
Arhitectura & Proiectare Publicat de Ovidiu Stefanescu 26 Iun 2024 06:25 |
Patronatul Proiectantilor in Constructii din Romania (PPC) are in prezent peste 120 de membri, reunind astfel unele dintre cele mai puternice companii active pe piata de profil. In perioada urmatoare, organizatia isi propune sa deschida filiale in toate regiunile de dezvoltare, incepand cu centrele din Cluj-Napoca, Iasi, Constanta si Timisoara. Afilierea la Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC) contribuie la consolidarea reprezentarii acestui important sector. Dinamica dezvoltarii economice a Romaniei si ritmul investitiilor sporesc rolul proiectantilor, iar conducerea PPC, prin vocea presedintelui sau, Alexandru Fulga, declara ca este pregatita sa participe activ la optimizarea cadrului de reglementare a activitatilor specifice.
- Care a fost resortul principal ce a determinat reunirea eforturilor companiilor care au decis fondarea acestei organizatii?
- Am plecat pe acest drum 40 de membri fondatori, pentru ca sectorul nostru a inregistrat o dinamica de dezvoltare atat de alerta, incat avem nevoie de recunoasterea rolului nostru, indiferent daca suntem arhitecti, ingineri sau experti in instalatii. PPC a fost fondat cu scopul de a reprezenta si sustine interesele companiilor de proiectare in constructii. Resortul principal a fost necesitatea de a avea o voce comuna si puternica in fata autoritatilor publice si a institutiilor guvernamentale, pentru a influenta legislatia si politicile publice, intr-un mod care sa favorizeze dezvoltarea sectorului in Romania. Dinamica este foarte buna, iar in doar cateva luni deja am depasit 120 de membri, companii puternice de proiectare, care au inteles importanta efortului nostru comun.
Principalele directii de actiune sunt legate de reprezentarea profesionala, prin care ne asiguram ca vocea proiectantilor este auzita si luata in considerare in procesul de elaborare a legislatiei si politicilor publice. Aceasta include colaborari cu institutii majore, cum ar fi Banca Nationala a Romaniei (BNR), pentru a impulsiona dezvoltarea economica si sustenabila. O alta directie este formarea profesionala si dezvoltarea continua, prin care ne asiguram ca membrii au acces la programe de formare, seminarii si workshopuri care ajuta la mentinerea la curent cu ultimele tendinte si inovatii din domeniul proiectarii.
De asemenea, ne focalizam atentia pe promovare si vizibilitate, in acest sens oferind oportunitati prin diverse canale media si participarea la evenimente si conferinte de profil, crescand astfel vizibilitatea membrilor. Organizatia noastra ofera asistenta juridica si consultanta pentru a-si ajuta membrii sa navigheze cadrul legislativ si sa isi desfasoare activitatea in conformitate cu reglementarile in vigoare, precum si facilitarea oportunitatilor de networking si colaborare intre profesionisti si experti din industrie, contribuind la crearea unor parteneriate durabile si eficiente.
- Cum intentionati sa consolidati pozitia PPC in viitor?
- In calitate de presedinte al PPC, sustin consolidarea pozitiei noastre pe trei directii principale: dialogul cu autoritatile, promovarea inovatiei si parteneriate strategice. In ceea ce priveste dialogul cu autoritatile, am demarat consultari active cu autoritatile legislative si guvernamentale. Ne concentram pe optimizarea cadrului legislativ al constructiilor, propunand amendamente care clarifica responsabilitatile tuturor actorilor din industrie. Aceste consultari realizate, de exemplu, in colaborare cu Ministerul Dezvoltarii si Comisia pentru Industrii si Servicii din Parlament, vizeaza evitarea suprapunerilor de responsabilitati si facilitarea unei implementari coerente a proiectelor de investitii. In privinta inovatiei, PPC promoveaza adoptarea tehnologiilor digitale avansate, cum ar fi metodologiile BIM si inteligenta artificiala.
Inovatiile sunt esentiale pentru eficientizarea proceselor de proiectare, reducerea erorilor si economisirea resurselor. Scopul este sa facem din acestea un standard in industria noastra, asigurand astfel calitatea si competitivitatea proiectelor realizate de membrii nostri. Prin colaborarile pe care le derulam, dorim sa influentam pozitiv politicile publice si sa cream o viziune strategica pentru dezvoltarea durabila a sectorului.
- Ce opinie aveti in ceea ce priveste forta miscarii patronale din domeniul constructiilor?
- Colaboram activ cu autoritatile pentru optimizarea cadrului legislativ, inclusiv in cadrul Proiectului de Lege privind Codul Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor. Eforturile vizeaza clarificarea responsabilitatilor fiecarui participant in procesul de realizare a unei investitii si eliminarea suprapunerilor de responsabilitati. Cu toate acestea, consolidarea continua a dialogului si a cooperarii cu autoritatile si sindicatele este esentiala. PPC trebuie sa isi mentina eforturile de lobby si advocacy, pentru a asigura o legislatie coerenta si pentru a imbunatati procesul de proiectare si executie in constructii. De asemenea, implicarea in dezvoltarea unor politici care sa sprijine utilizarea noilor tehnologii si formarea profesionala a personalului din sector ramane o prioritate, pentru a asigura o dezvoltare sustenabila si eficienta a industriei constructiilor. Suntem in stransa legatura cu partenerii nostri, iar prin aderarea PPC la Federatia Patronatelor Societatilor din Constructii am reusit sa inchidem cercul reprezentarii, incluzand elementul fundamental al proiectarii in aceasta formula integrata.
- Cum veti actiona in viitor in scopul implementarii acestor solutii si generalizarii utilizarii lor in domeniu, inclusiv in activitatile de executie si exploatare?
- PPC este activ in reprezentarea intereselor proiectantilor in fata autoritatilor publice, asigurandu-se ca legislatia si politicile publice sustin adoptarea si implementarea tehnologiilor digitale si a practicilor BIM. Acest lucru include participarea la consultari si influentarea directa a politicilor si directiilor de dezvoltare ale sectorului constructiilor pentru a include un ecosistem digital integrat. Totodata, am lansat initiativa "DigitalizAdaptare", care propune crearea unui ecosistem digital complet pentru procesele administrative din industrie. Aceasta include implementarea semnaturii electronice si a altor tehnologii digitale care simplifica si eficientizeaza aceste procese. In plus, oferim acces membrilor la seminarii si workshopuri care se concentreaza pe tendintele si inovatiile recente din domeniu. Aceste programe de formare profesionala sunt esentiale pentru a asigura ca profesionistii din industrie sunt la curent cu ultimele tehnologii si practici de proiectare si executie, inclusiv utilizarea BIM. De curand, am incheiat doua parteneriate cu eDevize, care este lider in solutii software pentru managementul devizelor si masuratorilor in constructii si cu AllBim, o companie de top in domeniul solutiilor BIM, ce ofera o gama larga de produse si servicii care faciliteaza managementul si coordonarea activitatilor de proiectare prin utilizarea tehnologiilor digitale avansate.
- Care sunt cele mai importante jaloane ale activitatii viitoare a patronatului?
- Un pilon central este continuarea dezvoltarii parteneriatelor strategice la nivel institutional si de organizatii. Lansarea PPC a coincis in mod fericit cu un eveniment de calibru, realizat impreuna cu Banca Nationala a Romaniei, chiar la sediul BNR, unde am avut privilegiul participarii ministrilor de Finante, al Fondurilor Europene si Dezvoltarii, impreuna cu membri ai Comisiilor de specialitate din parlamentul Romaniei si reprezentanti la varf ai sectorului financiar-bancar. Pe langa colaborarea cu BNR, am initiat un parteneriat cu Asociatia Romana pentru Smart City (ARSC) pentru promovarea integrarii tehnologiilor inteligente si a solutiilor inovatoare in proiectele noastre, promovand astfel dezvoltarea urbana durabila. Un alt punct esential este promovarea excelentei si a inovatiei. Vom sustine adoptarea tehnologiilor moderne, care contribuie la reducerea costurilor si a riscurilor, sporind eficienta si calitatea proiectelor. De asemenea, vom continua sa ne concentram pe optimizarea cadrului legislativ in domeniul constructiilor, cu accent pe activitatea proiectantilor, mentinand un dialog constant cu autoritatile relevante. Participarea la evenimente importante este esentiala pentru promovarea misiunii PPC. Recent, am fost prezenti la conferinte si gale dedicate sectorului constructiilor si tehnologiilor smart, unde am avut ocazia sa discutam cu oficiali guvernamentali, lideri din industrie si alti parteneri de interes. In plus, ne propunem sa ne largim baza de membri.
De la infiintare, ne-am dublat numarul de companii afiliate, ceea ce ne-a consolidat pozitia in industrie. Continuarea acestei tendinte va asigura o reprezentare mai puternica si o voce unitara in relatia cu autoritatile si partenerii.
|