Agenda Constructiilor
Vineri, 19 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Arhitectura & Proiectare - STRATOS: Intensificare a activitatilor si verificarilor in protectia mediului
STRATOS: Intensificare a activitatilor si verificarilor in protectia mediului
Arhitectura & Proiectare Publicat de Elena Icleanu 12 Apr 2023 06:25
Anul 2022 a fost pentru Stratos Management, companie ce ofera consultanta de mediu si managementul deseurilor, unul dinamic, complex si, totodata, provocator. Schimbarile legislative, dezbaterile din mediul public si elaborarea Strategiei Nationale pentru Economie Circulara, la care compania a fost invitata sa ia parte, au fost marile provocari ale anului trecut. Totodata, Stratos a reusit sa-si atinga obiectivele privind proiectele de constientizare asupra problemelor de mediu, prin activitatile CSR desfasurate. Demararea unor parteneriate cu ASRO, Organismul National de Standardizare, si ISWA, cea mai mare retea internationala de profesionisti si experti in domeniul deseurilor, precum si recompensarea cu medalia de aur din partea EcoVadis - cea mai mare platforma care ofera servicii de evaluare a sustenabilitatii companiilor -, se numara printre realizarile anului 2022. 
In ceea ce priveste planurile pentru 2023-2024, conducerea companiei are in plan sa-si consolideze realizarile din 2022 si sa dezvolte instrumente si servicii noi, prin care sa-si ajute clientii sa devina mai sustenabili.
Interviu cu Horatiu Butelanc, Directorul Departamentului Tehnic al Stratos Management, manager cu o experienta profesionala de 17 ani in domeniul consultantei de mediu si managementului deseurilor.
 
- Cum caracterizati, pe scurt, activitatea din domeniu de avizare/ autorizare de mediu si relatia cu institutiile publice, in aceasta perioada?
- Activitatea din domeniul de avizare/ autorizare de mediu este dinamica, preponderent datorita constientizarii operatorilor economici a importantei reglementarilor ce privesc protectia mediului, pe de-o parte, si a intensificarii verificarilor facute de institutiile abilitate, operatorilor economici, pe de alta parte . Relatia cu institutiile publice din domeniul protectiei mediului este foarte buna, toate partile interesate avand ca scop comun protejarea mediului inconjurator si respectarea legislatiei de mediu. Perioada de pandemie a fost una de sporire a creativitatii in organizarea activitatii si ca mod de comunicare atat intre persoane, cat si intre companii. De asemenea, aceasta perioada a grabit digitalizarea in randul institutiilor publice, lucru care este benefic pentru toate partile implicate. Provocarile pe care le avem cu factorii implicati in activitatea de avizare tin mai mult de intelegerea legislatiei de mediu in vigoare si constientizarea importantei protejarii mediului inconjurator.
 
- Care sunt cauzele principale ale gestionarii neconforme a deseurilor in domeniul constructiilor si ce considerati ca ar trebui facut pentru a creste rata de colectare si reutilizare?
- Activitatea din domeniul colectarii deseurilor din constructii este reglementata de un cadru legal care este optimizat de fiecare data cand apar informatii noi despre tehnologii, poluanti, factori care pot fi influentati de aceste deseuri si alte astfel de informatii. Din punctul nostru de vedere, cauzele principale ale gestionarii neconforme a deseurilor din constructii sunt de natura umana, si aici ne referim, in primul rand, la constientizarea operatorilor economici si persoanelor fizice despre impactul acestor deseuri asupra factorilor de mediu, pe urma la necunoasterea legislatiei si obiceiurile create de-a lungul timpului referitor la gestionarea acestor tipuri de deseuri (deversari necontrolate pe terenuri virane la marginea localitatilor etc.).
 
 
Un prim pas in cresterea ratei de colectare si reutilizare a deseurilor din constructii este comunicarea. Prin comunicare ne referim la cresterea ratei de constientizare a operatorilor economici si a populatiei despre impactul pe care il au deseurile din constructii care nu sunt eliminate intr-un mod organizat si conform cu legislatia in vigoare. In continuare, consideram ca au avut succes campaniile institutiilor abilitate in verificarea conformarii cu legislatia in materie de eliminarea deseurilor din constructii.
 
- Ce impact credeti ca vor avea marile programe de finantare asupra sectorului de constructii? Credeti ca problema deseurilor se va acutiza, in acest context?
- Marile programe de finantare, precum Planul de Investitii pentru Europa si Green Deal-ul european, pot avea un impact semnificativ asupra sectorului constructiilor. Aceste programe vizeaza finantarea proiectelor care promoveaza dezvoltarea durabila si reducerea emisiilor de carbon in toate sectoarele economiei, inclusiv in constructii. In special, programele de finantare pot contribui la promovarea urmatoarelor aspecte in sectorul constructiilor: eficienta energetica, constructie durabila, energii regenerabile, inovatie si tehnologie. In general, programele de finantare pot juca un rol important in accelerarea tranzitiei catre constructii mai durabile si mai eficiente energetic. Aceste proiecte pot contribui la crearea de locuri de munca, la reducerea emisiilor de carbon si la imbunatatirea calitatii vietii in zonele urbane. In acest context, problema deseurilor pare sa se simplifice, abordand o directie sustenabila a sectorului constructiilor.
 
 
- Cum se resimt, in cadrul companiei, cresterile de preturi din domeniul constructiilor si de pe piata de energie?
- In cadrul companiei Stratos Management, cresterile de preturi din domeniul constructiilor se resimt in sensul in care a scazut volumul de lucrari, dar a crescut interesul fata de o dezvoltare sustenabila si aderarea la economia circulara. Pe piata de energie, in schimb, observam o crestere a volumului de lucrari, datorata implementarii solutiilor alternative de energie. Provocari intampinam la tot pasul, lucru care ne incanta, iar oportunitatile sunt diverse. Intotdeauna, perioadele de criza au adus cu ele atat provocari cat si oportunitati.
 
 
- Ce investitii si planuri de dezvoltare aveti stabilite pe termen scurt si mediu, la nivel de companie?
- In primul rand, la Stratos Management investim in oameni, iar acest lucru se reflecta in programele de training pe care le sustinem, in dezvoltarea de servicii noi, in dezvoltarea personala a angajatilor etc. Protectia mediului a devenit un element din ce in ce mai important in activitatea oricarei companii sau institutii, indiferent de domeniul de activitate, dimensiune si tipul acesteia. In acest context, rolul Stratos Management este foarte important, mai ales ca autoritatile din Romania se aliniaza la cerintele internationale, in special la standardele Uniunii Europene, in incercarea de a reduce consecintele negative ale societatii moderne asupra mediului inconjurator. 
Activitatea noastra se adreseaza tuturor firmelor, companiilor si organismelor (structuri, intreprinderi), pornind de la necesitatea si obligatiile legale pe care acestea le au fata de autoritatile de mediu din tara noastra.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
SISECAMABONARE REVISTERAWLPLUGALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
siniat
quadratum
leviatan
theda mar
viarom
noark
Ubitech
rigips
Acvatot 2019
CONCEPT STRUCTURE
strabag nivel 1
MAKITA
EDIT-Structural
ness project
concelex
ERBASU CONSTRUCT
CDS

Parteneri

AHK 2022
top 500
HABITAT
FPSC_2019
ef-de-n
top 500
ROGBC 2016
top 500
econet
AICPS_30

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander