Agenda Constructiilor
Marti, 24 Decembrie 2024
Home - Stiri - Dirigentie de santier - CTDS: Urmeaza o perioada foarte aglomerata pentru dirigintii de santier
CTDS: Urmeaza o perioada foarte aglomerata pentru dirigintii de santier
Dirigentie de santier Publicat de Elena Icleanu 23 Mai 2023 06:25
Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) va aduce pe piata de constructii foarte multe investitii publice, context in care va fi nevoie de un numar mai mare de diriginti de santier. Aceasta nevoie se va simti mai ales incepand din partea a doua a anului 2023, atunci cand proiectele realizate vor ajunge in faza de executie, potrivit ing. Cezar Petre, presedintele Colegiului Tehnic al Dirigintilor de Santier (CTDS). Specialistul estimeaza ca perioada anilor 2023-2025 va fi foarte aglomerata pentru dirigintii de santier care inteleg ca sectorul public este un sector important si cu valori ridicate.
In prezent, pe piata de profil sunt activi intre 2.000 si 3.000 de specialisti, din care aproximativ 1.700 sunt membri CTDS. Organizatia este activa din anul 2016, de la infiintare pana in prezent numarul specialistilor afiliati majorandu-se de aproape trei ori. Pana in anul 2024, planurile organizatiei sunt de a finaliza procesul de a deveni asociatie de utilitate publica. De asemenea, printre obiectivele CTDS se afla cresterea gradului de profesionalizare a specialistilor in constructii si informarea corecta a cetatenilor cu privire la importanta deosebita a acestei specializari.
Interviu cu ing. Cezar Petre, presedintele CTDS si specialist cu o experienta profesionala de 11 ani in domeniul dirigentiei de santier si 20 de ani in constructii.
 
- Cum a evoluat activitatea de constructii in primele luni din 2023 si cum credeti ca se va dezvolta aceasta in perioada urmatoare?
- In primele cinci luni anului 2023 criza din sectorul imobiliar a continuat, pe fondul creditelor bancare foarte scumpe. Din acest punct de vedere nu vedem o solutionare pe termen scurt, deoarece piata financiara are o inertie mare si vor mai dura, probabil, 2-3 ani pana cand vor scadea dobanzile. Tocmai de aceea putem spune ca asistam la o contractie pe sectorul constructiilor private si acest lucru se vede prin faptul ca majoritatea proiectelor noi se amana.
Pe de alta parte se observa, insa, o intensificare a proiectelor publice, in conditiile in care exista multiple finantari din fonduri nationale si europene. Numai datorita investitiilor PNRR pentru infrastructura de educatie, sanatate si rutiera, estimam ca va fi mult de munca. Practic, pe zona de proiectare, executie constructii si dirigentie de santier, specialistii vor trebui sa se adapteze si sa mute rapid focusul de pe investitiile private pe cele publice, daca doresc sa depaseasca aceasta perioada. Cine va face acest pas, nu va simti deloc criza estimata pe piata proiectelor private, deoarece specialisti sunt putini, iar investitiile sunt multe si mari.
 
- Ce impact va avea volumul mare de activitate ce se estimeaza in constructii in anii urmatori, in contextul PNRR, asupra activitatii dirigintilor de santier?
- PNRR va aduce mai multe investitii publice, deci va fi nevoie de diriginti de santier. Nevoia aceasta se va simti mai ales in partea a doua a lui 2023, atunci cand proiectele realizate vor ajunge in faza de executie. Estimam ca anii 2023-2025 vor fi aglomerati pentru dirigintii de santier care inteleg ca sectorul public este un sector important si cu valori ridicate.
 
- Considerati ca este suficient de bine dimensionata piata de dirigentie de santier pentru valul de investitii care urmeaza?
- Estimam ca in prezent activeaza pe piata de diriginti de santier undeva intre 2.000 si 3.000 de specialisti, in toata tara. In mod normal, numarul expertilor ar trebui sa fie suficient pentru a putea acoperi acest val. Apare, insa, o problema majora: cei mai multi proiectanti subevalueaza aceste servicii si exista un interes scazut sau superficial pentru ele. Din cauza subfinantarii serviciilor specifice, unii specialisti nu isi fac treaba si oferteaza preturile estimate, desi nu se incadreaza in ele pentru o verificare de calitate.
 
- Cum considerati ca se construieste, in general, in Romania, in 2023, din punct de vedere al calitatii?
- In general se construieste bine, mai ales cand discutam despre companiile mari de investitii sau de constructii. Producatorii de materiale furnizeaza produse la standarde europene si specialisti exista. Exista si cazuri cand investitorii fac rabat la calitate, insa aceste cazuri sunt rare.
 
- Cum se resimt, la nivelul dirigintilor de santier, efectele cresterilor preturilor din domeniul constructiilor, dar nu numai?
- Inflatia afecteaza mai ales contractele in derulare. Specialistii au ofertat si nu de putine ori s-au trezit cu contracte blocate, deoarece executantii nu au mai putut continua lucrarile de constructii. Inflatia afecteaza si interesul fata de contractele mai vechi, semnate pe preturile vechi. Dirigintii de santier sunt pusi in fata situatiei in care trebuie sa lucreze astazi cu preturile din trecut.
In plus, onorariile practicate de specialistii din bransa noastra sunt mici, raportat la responsabilitate. Se intampla acest lucru mai ales ca rezultat al faptului ca unii diriginti aplica formal stampila, motiv pentru care orice pret este bun. Acesti specialisti ar trebui sa nu mai existe pe piata, pentru ca ei sunt cei care deprofesionalizeaza acest sector si afecteaza activitatea majoritatii.
 
- Cum estimati ca vor evolua preturile din domeniu, in 2023?
- Estimam o crestere semnificativa a onorariilor, in 2023, chiar si cu 50%. De mai bine de 10 ani, in acest domeniu preturile au fost constante, insa, astazi, un diriginte de santier castiga mai putin decat un maistru, de cele mai multe ori. Tocmai din acest motiv, ne asteptam la o crestere semnificativa a tarifelor pentru serviciul de dirigentie de santier.
 
- Care sunt cele mai mari probleme cu care se confrunta piata de constructii, in acest moment?
- Cea mai mare problema o reprezinta lipsa finantarii sectorului privat. A doua mare problema este lipsa de specialisti in constructii, de la zidari, fierari sau dulgheri pana la ingineri pe santier. Tinerii au un interes scazut pentru zona tehnica, prefera sa nu mai urmeze facultatile tehnice. 
 
- Ce obiective aveti stabilite, la nivel de asociatie, in 2023 si in perspectiva?
- Pana in anul 2024 dorim sa finalizam procesul de a deveni asociatie de utilitate publica. Este un demers anevoios, dar pe care vom reusi sa il finalizam.
Totodata, ne dorim sa crestem gradul de profesionalizare a specialistilor in constructii si sa dam mesaje suficient de puternice pentru a putea informa in mod corect cetatenii cu privire la importanta deosebita a acestei specializari. 
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiRAWLPLUGSISECAMALLBIMABONARE REVISTETotalEnergies
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
leviatan
SSAB
quadratum
VEGO
SIGM
EURO BUILD
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
strabag nivel 1
Arduro
MAKITA
konsent
concelex
AED
CDS
ELECTROGRUP
GEWISS
ERBASU CONSTRUCT
EDIT-Structural
Ubitech
BogArt
rigips
Acvatot 2019
DRS
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<