Agenda Constructiilor
Sambata, 05 Aprilie 2025
BUCIN MOB
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - AHK: Doar cresterea taxelor nu va rezolva problema deficitului de 9% al Romaniei
AHK: Doar cresterea taxelor nu va rezolva problema deficitului de 9% al Romaniei
Expozitii & Conferinte Publicat de Elena Icleanu 04 Apr 2025 11:57
Taxele, investitiile straine dublate de cele de stat in domenii cheie precum energia, inflatia, "razboiul comercial" declansat de Statele Unite cu Uniunea Europeana, precum si solutii pentru reducerea deficitului bugetar au fost principalele teme de discutie ale comunitatii de afaceri romano-germane la intalnirea membrilor din luna aprilie, unde a fost invitat prof. univ. dr. Daniel Daianu, presedintele Consiliului Fiscal. Atat reprezentantii companiilor, cat si profesorul Daianu au fost de parere ca nu doar o crestere a taxelor va rezolva problema deficitului bugetar, de peste 9%, pe care il are Romania.
Volker Raffel (foto stanga), membru in Consiliul Director al AHK Romania si director general E.ON, a explicat ca doar o crestere economica bazata pe investitii, care sa impulsioneze competitivitatea, este cheia pentru "deblocarea economiei" si nu "taxele, care vin din cand in cand, surprinzator sau nu, si care nu prea ajuta deciziile investitionale".
"Un studiu despre sectorul nostru de distributie de gaze naturale si de energie electrica propune solutii pentru deblocarea investitiilor din acest sector cu mici mariri ale tarifelor de distributie. Conditia este ca suma investita sa fie mare, astfel incat sa aduca o crestere substantiala a PIB-ului, cu un factor de multiplicare de 1 la 10. Un alt studiu, realizat de Deloitte pentru Federatia Patronala a Energiei, arata ca un miliard de euro investit in energia onshore in Romania aduce o crestere a PIB-ului cu un factor de multiplicare de 1 la 9", a precizat Raffel.
 
 
Deficitul de 9% este similar celui din perioada pandemiei
La randul sau, profesorul Daianu considera ca aducerea deficitului bugetar la 3% din PIB nu se poate face doar prin reducerea cheltuielilor bugetare si a evaziunii fiscale, deoarece deficitul actual de cca. 9% din PIB este foarte mare, cel mai mare din UE. Un asemenea deficit a mai fost in anul pandemiei. In plus, deficitul de cont curent al Romaniei este cel mai inalt din regiune, peste 8% din PIB. "Este un sistem corect, acela in care unele persoane, unele companii isi platesc taxele si altele practica evaziunea fiscala si evita taxele la scara mare? In acest caz societatea este cea care pierde, iar guvernul este nevoit sa creasca taxele pentru a reduce deficitul. In multe state, incluzand aici SUA si tari din Europa, exista un sistem de taxare progresiv, care sa permita o redistribuire a veniturilor si catre cei care nu au resurse pentru o viata decenta, si nu fiindca sunt lenesi; ma refer aici, de pilda, la ajutorul acordat tinerilor care au potential, dar care nu au acces la educatia pe care si-o doresc. In societate trebuie sa existe sanse egale", a explicat Daianu.
El a subliniat ca taxele vor creste daca deficitul bugetar nu va putea fi redus printr-o mai buna colectare a impozitelor. 
In continuare Daniel Daianu a mentionat ca evolutiile din Romania depind foarte mult de ceea ce se intampla pe plan european si international. Tarifele impuse de SUA Europei produc multa ingrijorare, mai ales ca ele vin pe fondul altor crize declansate de pandemie si de razboiul din Ucraina, care a scumpit pretul energiei in Europa. "Companiile din Europa platesc de 3-4 ori mai mult pe energie decat cele americane", a spus el, adaugand ca institutia pe care o conduce, Consiliul Fiscal, a prognozat o crestere economica pentru Romania de 1% - 1,5% in acest an, dar nu a luat in considerare un razboi comercial.
 
 
Razboiul comercial va produce unde de soc pentru Europa
Razboiul comercial va produce un soc pentru Europa, atat pentru companii, cat si pentru oameni. "Poate veni o noua recesiune, posibil una mare. Sper ca pesimismul meu sa nu fie validat, dar evolutiile ma ingrijoreaza acum. In aceste conditii este foarte important pentru Europa sa aiba capacitate de aparare, sa faca investitii in acest domeniu, sa creeze proiecte comune", a mai spus Daianu, precizand ca este vorba de aparare si nu de re-inarmare. 
Chiar americanii cer europenilor sa isi dezvolte capacitatea proprie de aparare. Temerile legate de o potentiala retragere a SUA din sistemul de securitate european pot avea implicatii si asupra democratiei, care s-a deteriorat in ultimii ani in multe tari din lume. "Daca americanii pleaca prea repede, democratiile noastre vor fi supuse unui test sever", considera Daianu.
Un efect negativ asupra democratiei il poate avea si inteligenta artificiala, daca nu este reglementata, pentru ca "poate adanci fracturile dintre grupurile de oameni".
 
Apararea si competitivitatea sunt cele doua directii spre care ar trebui sa se indrepte Europa si Romania
In concluzie, el a mentionat ca apararea si competitivitatea sunt cele doua directii spre care ar trebui sa se indrepte Europa si Romania. Aceasta idee a fost subliniata si de directorul general AHK Romania, Sebastian Metz, in incheierea dezbaterii. Acesta a aratat ca este important pentru Romania sa initieze reforme, sa reduca birocratia si sa sustina cresterea competitivitatii la toate nivelurile, iar pentru acest lucru sunt necesare investitii, in special in cateva sectoare esentiale, cum ar fi educatia, cercetarea, energia sau transporturile. "Doar investind in domenii care produc crestere economica se pot genera venituri fiscale care la randul lor vor stabiliza situatia bugetului intr-un mod sustenabil", a explicat Metz.
 
 
El a mentionat, de asemenea, ca diferenta dintre impozitarea capitalului si a muncii in Romania este relativ mare, iar viitoarele intentii privind schimbarea politicii fiscale nu ar trebui sa puna o povara suplimentara mai ales pe factorul munca. Si, in principiu, este absolut esential ca schimbarile in politica fiscala sa fie facute in stransa consultare cu mediul de afaceri, care se afla sub o presiune enorma din cauza situatiei politice si economice actuale. "Traversam in prezent o perioada extrem de sensibila. Mici greseli pot avea consecinte mari. Avem nevoie de multa intelegere reciproca si comunicare in Romania pentru a depasi provocarile actuale", a declarat Metz. 
La intalnirea membrilor AHK Romania, desfasurata la InterContinental Athénée Palace Bucharest, pe tema "Situatia economica a Romaniei in contextul geopolitic actual si provocarile, respectiv sansele tarii noastre pentru viitor", au participat peste 70 de reprezentanti ai companiilor membre. Urmatoarea intalnire a membrilor va avea loc in 6 mai.
***
AHK Romania este reprezentanta oficiala a economiei germane. Infiintata in 2002, AHK numara peste 670 de firme-membre si ofera companiilor o platforma importanta pentru networking, schimb de informatii si experiente. Prin serviciile pe care le ofera si prin evenimentele pe care le organizeaza, AHK Romania sustine activ companiile germane la intrarea lor pe piata romaneasca si este totodata partener al firmelor romanesti interesate de piata germana. De la 1 ianuarie 2020, in cadrul AHK Romania functioneaza si Centrul de competenta pentru Republica Moldova. Dorim astfel sa intensificam relatiile de afaceri intre companii din Romania, Republica Moldova si Germania si sa contribuim semnificativ la dezvoltarea economica a Republicii Moldova.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ABONARE REVISTEhiltiRAWLPLUGSISECAMALLBIM
ROCKWOOL 196
Editia
IANUARIE-FEBRUARIE 2025!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 188 (Ianuarie-Februarie 2025)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MCA
strabag nivel 1
Eco Garden Construct
ELECTROGRUP
EURO BUILD
Ubitech
concelex
CONCEPT STRUCTURE
ERBASU CONSTRUCT
Acvatot 2019
KADRA
GEWISS
EDIT-Structural
SIGM
leviatan
AED
theda mar
MAKITA
CDS
VEGO
Arduro
quadratum
SSAB
BogArt
noark

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinaTamplarie Aluminiu.ro Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<