Agenda Constructiilor
Vineri, 24 Ianuarie 2025
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - AHK: Tranzitia energetica necesita o infrastructura adecvata de productie si stocare
AHK: Tranzitia energetica necesita o infrastructura adecvata de productie si stocare
Expozitii & Conferinte Publicat de Elena Icleanu 18 Sep 2024 09:38
Companiile germane in domeniul energiei vad in Romania multiple oportunitati de investitii in tranzitia energetica si totodata o piata importanta in zona energiilor verzi. Reprezentantii a opt firme germane vor explora posibilitati de colaborare, dar si de extindere a afacerilor in Romania, pe durata acestei saptamani, atat cu prilejul conferintei "Dezvoltarea infrastructurii pentru productia, stocarea si furnizarea energiei din surse regenerabile", dar si a numeroaselor intalniri bilaterale cu  parteneri locali, pe care Camera de Comert si Industrie Romano-Germane (AHK Romania) le faciliteaza.
Afacerile germane sunt intr-o continua dinamica in domeniul energiilor regenerabile, iar antreprenorii din aceasta tara au sesizat o situatie asemanatoare in Romania. Acest aspect a fost remarcat si de Sebastian Metz, directorul general AHK Romania, care a declarat in deschiderea conferintei ca Germania si Romania au activitati economice asemanatoare. "Atat in Germania, cat si in Romania avem numeroase industrii mari consumatoare de energie. Suntem, cum se spune, in aceeasi barca si de aceea putem sa discutam despre provocari, oportunitati si solutii, sa invatam unii de la altii pentru a fi intr-o pozitie win-win". El a mentionat si contextul european, in care se prefigureaza o tendinta de combinare a strategiei energetice cu politicile industriale, care sa revitalizeze competitivitatea si sa completeze Pactul Verde European. "Acest lucru se va intampla in urmatorii ani in Europa si ma astept sa vedem strategii similare si aici in Romania", a adaugat el. 
Relatiile bilaterale dintre Germania si Romania sunt mai bune si mai intense ca niciodata, a spus si insarcinatul cu afaceri al Ambasadei Republicii Federale Germania la Bucuresti, Christian Plate. In domeniul energiei, desi investitiile in regenerabile si capacitatile de productie  au crescut semnificativ in ultimii ani in Romania, tranzitia energetica necesita o infrastructura adecvata  in ceea ce priveste productia si stocarea, dar mai ales in retelele de distributie. "Uneori, energia electrica trebuie sa parcurga distante mari de la producatorii de energie la consumatori, provocari cu care se confrunta atat Germania cat si Romania. In Germania, de exemplu, energia eoliana este generata in principal in nord, in est sau pe mare. Cu toate acestea, cei mai mari consumatori de energie electrica - mai ales marile companii industriale - sunt localizati in sudul si vestul Germaniei. In Romania, multe centrale fotovoltaice si eoliene sunt situate in sudul si estul tarii, iar energia electrica regenerabila trebuie transportata catre vestul tarii. Exista, de asemenea, problema infrastructurii invechite, care trebuie sa fie modernizata. Este un subiect prioritar pe agenda noastra politica, iar evenimente precum conferinta de astazi pot conduce la proiecte concrete", a explicat el. 
 
 
Energiile regenerabile vor reprezenta 48,3% din mixul energetic al Romaniei pana in 2030
Prezent la conferinta, secretarul de stat din Ministerul Energiei, Dan Dragan a spus ca energiile regenerabile vor reprezenta 48,3% din mixul energetic al Romaniei pana in 2030, potrivit ultimului proiect al  Planului National de Energie si Clima (PNEC), strategia energetica pe termen lung a Romaniei. El a mentionat cele trei mari categorii de productie de energie ale tarii: regenerabila, nucleara si gazul. Conform PNEC, energia regenerabila, alcatuita din cea solara, eoliana, hidro, biogaz, geotermala, va produce minimum 10.000 GW suplimentari pana in 2030. Pentru energia nucleara, Planul prevede ca cele doua unitati instalate la centrala de la Cernavoda sa fie conectate la retea pana in 2030. In prezent 80% din nevoile interne de gaz sunt acoperite din productia interna, urmand ca pana in 2027 acestea sa fie complet  acoperite din productia interna si chiar securitatea energetica in zona sa poata fi asigurata.
Capacitatile de stocare a energiei electrice capata mai multa importanta in strategia pe termen lung. Acestea vor fi diversificate si vor consta in baterii, invertoare, tehnologia de stocare termica, hidrocentralele de acumulare cu pompe. "Ne asteptam sa actualizam studiul de fezabilitate pana anul viitor si sa putem lansa o procedura de licitatie interna pentru parteneri pentru dezvoltarea acestui important sistem de stocare cu pompe de pana la 1 GW in partea de nord-vest a Romaniei", a aratat secretarul de stat.
In continuare, cele opt companii germane, BayWa r.e. Solar Projects GmbH, Econtech-Theiss GmbH, ELTEC Green Energy GmbH, Envelio GmbH, IBC Solar AG, SAE IT-Systems GmbH & Co. KG, SMIGHT GmbH, SUNSET Energietechnik GmbH, au prezentat solutii de dezvoltare a infrastructurii energiilor regenerabile. Acestea au constat in instalatii solare la scara larga, echipamente pentru cladiri eficiente energetic, servicii de inginerie electrica si de automatizare a cladirilor, tehnologii ecologice pentru retele, servicii energetice in domeniul fotovoltaic si al stocarii, tehnologie de control al statiilor de distributie energie fotovoltaica si eoliana, solutii pentru retele inteligente, productie de module solare.
In a doua parte a conferintei participantii au primit informatii despre cadrul legal si financiar din domeniul energiilor regenerabile. La masa rotunda organizata cu acest prilej au vorbit Alexandra Floricica, responsabil Dezvoltare Durabila ProCredit Bank Romania, Ioana Durlea, avocat (Senior Asociate) la bnt Gilescu, Valeanu& Partners, si Frank Hajdinjak, vice-presedinte Romania Energy Center. Ei au exprimat pareri pro si contra noii scheme de ajutor de stat sub forma contractelor pentru diferenta (CFD) lansate de Ministerul Energiei. Prin aceste CFD-uri se intentioneaza stabilirea unui pret fix pentru energia din surse regenerabile, care sa ofere mai multa stabilitate investitorilor in vederea unei viitoare liberalizari a pietei de energie. 
La eveniment au participat reprezentanti ai companiilor romanesti si germane din domeniu, ai administratiei publice centrale si locale, ai institutelor de cercetare, universitatilor, agentiilor guvernamentale si firmelor de arhitectura.
Simpozionul este organizat in cadrul programului de export “German Energy Solutions Initiative”, finantat de Ministerul Federal al Economiei si Protectiei Climatice (BMWK). Evenimentul se adreseaza  companiilor germane interesate sa dezvolte afaceri bilaterale in domeniul eficientei energetice si are ca scop promovarea pe piata romaneasca a sistemelor si produselor germane.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
hiltiTotalEnergiesALLBIMABONARE REVISTESISECAMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
NOIEMBRIE-DECEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 187 (Noiembrie-Decembrie 2024)
 

Autentificare

Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 
Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
AED
ERBASU CONSTRUCT
leviatan
ELECTROGRUP
CONCEPT STRUCTURE
theda mar
BogArt
VEGO
SSAB
DRS
quadratum
noark
Arduro
GEWISS
rigips
EDIT-Structural
EURO BUILD
Ubitech
MAKITA
SIGM
MCA
konsent
concelex
strabag nivel 1
CDS
Acvatot 2019

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<