Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - AHK: "Anunturi noi de investitii se fac aproape in fiecare saptamana"
AHK: "Anunturi noi de investitii se fac aproape in fiecare saptamana"
Expozitii & Conferinte Publicat de AG&F 09 Apr 2024 13:44
Companii germane de top din Romania au prezentat sambata, in cadrul intalnirii cu cancelarul Republicii Federale Germania, Olaf Scholz, o serie de propuneri pentru o mai buna valorificare a potentialului de afaceri al Romaniei, precum si pentru imbunatatirea cadrului general de afaceri la nivel european. Masa rotunda, organizata de AHK Romania la sediul sau, a reunit reprezentanti ai companiilor din sectoare precum energie, cercetare-dezvoltare si inovare, auto, aparare, digitalizare, agricultura si retail.  
"Germania si Romania au o relatie comerciala si investitionala stransa. Germania este cel mai mare partener comercial si investitor in Romania si suntem mandri ca aceasta relatie continua sa prospere. Prin intermediul Consiliului de cooperare germano-roman, dezvoltam noua platforma economica pentru conectarea afacerilor noastre, avand o abordare bazata pe proiecte, astfel incat sa identificam mai multe oportunitati interesante de afaceri pentru ambele parti. Este o poveste de succes pe care speram sa o vedem dezvoltandu-se si mai puternic in viitor," a declarat Olaf Scholz (foto).
Sebastian Metz, director general si membru in Consiliul de Administratie al AHK Romania, moderator al mesei rotunde, a subliniat ca Romania trece printr-un proces de schimbari economice, provocare ce o transforma intr-un amplasament de afaceri tot  mai ecologic si mai digital. „AHK Romania este parte a procesului de transformare si am dori sa continuam acest dialog  intre Germania si Romania, pentru a vedea mai in detaliu care sunt perspectivele relatiilor noastre bilaterale", a adaugat Sebastian Metz.
 
 
La randul sau, presedintele AHK, Andreas Lier, a declarat ca anunturi noi de investitii se fac aproape in fiecare saptamana. El a mentionat cateva motive care stau la baza acestor investitii: cresterea economica constanta din ultimii ani (sunt rate de crestere cuprinse intre 3 si 5%), locatia atractiva cu o economie diversificata, prezenta unor industrii puternice cum ar fi cea auto (Romania fiind pe locul sase in Europa, inaintea Italiei si Ungariei), industria energetica, de IT, agricultura, forta de munca bine pregatita, apartenenta la UE si NATO etc.
"Conditiile-cadru in context national si european trebuie sa fie dezvoltate in continuare pentru a valorifica toate oportunitatile", a conchis acesta.
Directorii companiilor i-au transmis cancelarului Scholz ca sunt multumiti in general de rezultatele lor in Romania; cu toate acestea au prezentat cateva necesitati pentru ca activitatea lor sa se desfasoare in conditii cat mai bune. 
In ceea ce priveste energia si gazele naturale, reprezentantii companiilor au declarat ca investitiile in acest domeniu sunt foarte atractive, deoarece Romania are rezerve de gaze naturale pentru cateva decenii, care, impreuna cu hidrogenul, vor sta la baza transformarii „verzi” a productiei de energie. Cu toate acestea, din cauza vitezei de crestere a productiei din surse regenerabile, estimate sa se dezvolte  in continuare in urmatorii 10 ani, este nevoie de mai mult timp si mai ales de investitii pentru pregatirea retelei incat aceasta sa poata absorbi energia disponibila. Prin urmare, ei au solicitat un cadru de reglementare a energiei care sa sprijine mai mult investitiile. 
In plus, este mare nevoie de solutii digitale pentru a aborda problemele legate de securitatea cibernetica a retelelor de distributie, mai ales in contextul razboiului care se desfasoara la granitele Romaniei.
 
 
Companiile care activeaza in domeniul cercetarii-dezvoltarii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la potentialele cresteri de taxe, din cauza deficitului bugetar ridicat. Daca acest lucru se va intampla, sectorul tehnologic va fi foarte afectat. De asemenea, ele au solicitat reglementari mai bune la nivelul Uniunii Europene in privinta protectiei datelor referitoare la vehicule.
Companiile din domeniul digitalizarii ar dori ca tehnologiile inovatoare sa fie mai mult luate in considerare la nivelul UE, prin prisma cheltuielilor  de capital. 
"Ne-am dori o abordare in care sa se discute despre noile instrumente digitale ce pot impulsiona inovarea, tehnologia si inteligenta artificiala. Poate la nivelul UE s-ar putea lua in considerare sa ni se acorde fie un regim preferintial, fie fonduri, sau ne fie facilitata deschiderea catre piete'', au solicitat acestea.
Sectorul alimentar din Romania este in plina dezvoltare si are nevoie, de asemenea, de investitii, daca Romania doreste sa importe mai putin din strainatate. Unul dintre domeniile vizate este reteaua de irigatii, in contextul in care partea de sud-est a tarii este afectata de seceta, ceea ce pune in pericol 5% din productia agricola. In plus, reprezentantii sectorului au adaugat ca exista oportunitati de afaceri pentru companiile germane, de a investi in Romania in domeniul procesarii alimentelor.  
Toti reprezentantii companiilor au subliniat importanta unui cadru legal fiscal predictibil si dupa acest an electoral 2024.
 
hiltiRAWLPLUGTotalEnergiesSISECAMALLBIMABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
strabag nivel 1
SIGM
MAKITA
noark
concelex
rigips
BogArt
AED
CDS
DRS
ness project
quadratum
EDIT-Structural
CONCEPT STRUCTURE
viarom
theda mar
SSAB
ELECTROGRUP
konsent
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
Arduro
Ubitech
leviatan
VEGO

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<