Agenda Constructiilor
Joi, 02 Mai 2024
STIHL
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - eDEVIZE: Initiativele noastre, menite sa imbunatateasca activitatea din constructii
eDEVIZE: Initiativele noastre, menite sa imbunatateasca activitatea din constructii
Expozitii & Conferinte Publicat de Ovidiu Stefanescu 03 Apr 2023 06:20
In luna februarie a.c., in cadrul complexului hotelier Ramada Bucharest Park, a avut loc prima editie a conferintei «Constructiile, "motorul" economiei in 2023», organizate de compania eDevize. Primul panel de discutii i-a avut ca invitati pe Cristian Erbasu - CEO Constructii Erbasu, Catalin Podaru - CEO Leviatan Design, Catalin Visan - director executiv Concelex, Attila Puskas - director de contractare Kesz Romania si Florin Manoloiu - chief commercial officer eDevize, care s-au referit pe rand la situatia curenta si perspectivele de dezvoltare la nivel macroeconomic. Alti experti prezenti la eveniment au fost Radu Rica - director dezvoltate Constructii Erbasu, Gabriel Marcu - chief technical manager Leviatan Design, Madalin Matica - director general Interhub Development, Adrian Dragomir - fondator Termene.ro, Catalina Miu - director comercial eDevize, Anca Ginavar - director general in cadrul MDLPA, Irina Forgo - director al Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), Romina Posea - head of planning & continuos improvement office - Leviatan Design, Sonia Elena Bandrea - director de vanzari - Fabrica de Consultanta si Marius Gogescu. 
 
In cuvantul sau de deschidere Andrei Ciuca, managing partner eDevize, a afirmat ca "initiativele noastre sunt in mod explicit indreptate in directia obiectivului de a imbunatati activitatea din domeniul constructiilor, de a-i ajuta pe profesionistii din bransa in demersurile lor. Noi credem ca, in cazul unui proiect, cu cat sunt facilitate mai mult caile prin care oamenii si companiile sa i se alature, cu atat lucrurile merg mai bine. Intrucat noi ne dorim sa aducem o schimbare in bine a industriei, astfel incat acest sector sa ajunga sa fie perceput ca un promotor al dezvoltarii, ne bucuram sa anuntam lansarea proiectului «Case Izolate». In prima instanta, acesta prevede reabilitarea termica a 500 de locuinte din Romania in urmatorul an. Este vorba despre unitati apartinand persoanelor cu o situatie financiara dificila, care nu si-ar permite sa realizeze din resurse proprii astfel de operatiuni. Reiteram ideea ca exista intre oamenii si firmele ce activeaza in domeniu constructiilor dorinta de a face bine si de a se asocia unor asemenea initiative. De aceea, invitam pe toata lumea sa ni se alature, aducand fiecare experienta sa". 
 
 
La randul sau, Marin Tole, secretar de stat in cadrul Ministerului Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei (MDLPA), a precizat "Ministerul a fost si ramane alaturi de companiile de constructii nu numai prin responsabilitatile si atributiile pe care le are, ci si prin actele normative pe care cauta sa le implementeze intr-un domeniu extrem de important pentru economia nationala. Dupa cum afirma si din mottoul conferintei, firmele din bransa au un rol esential in dezvoltare, lucru observat mai ales in perioada pandemiei, cand contributia la PIB a fost foarte importanta. Datele oficiale arata ca sectorul constructiilor a avut un aport de peste 7% la formarea PIB in 2021 si 2022".
 
Proiecte de peste doua miliarde lei, implementate de CNI in 2023
Potrivit lui Marin Tole, MDLPA este foarte bine conectat la activitatea cotidiana din sectorul de constructii si urmareste cu atentie toate lucrurile care ar putea duce la dezvoltarea acestui domeniu.
"Actiunile pe care le intreprindem in aceste directii sunt multiple, avand in vedere faptul ca suntem raspunzatori atat pentru partea legislativa, cat si de implementarea investitiilor derulare prin intermediul MDLPA. Dorim sa va asiguram ca statul roman este un beneficiar foarte important si pregnant pe piata imobiliara: doar ministerul nostru a derulat investitii de aproape 59 miliarde lei in 2022 prin Planul National de Dezvoltare Locala 1, respectiv 4,5 miliarde lei prin Planul National de Dezvoltare Locala 2, iar prin Anghel Saligny vor fi realizate obiective in valoare de aproximativ 52,5 miliarde lei. Cu siguranta, avand in vedere durata acestui din urma program, el are toate sansele de a fi suplimentat, in functie de necesitati", a precizat secretarul de stat.
La toate aceste investiti se adauga si proiectele gestionate de CNI, care in 2023 au o valoare totala de peste doua miliarde lei. Anul acesta vor incepe investitii prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), insumand circa 6,1 miliarde euro, din care 2,7 miliarde euro vor fi alocate pentru programul Valul Renovarii.
"Toate aceste proiecte se deruleaza cu ajutorul antreprenorilor de constructii din Romania. Tot constructorii romani vor ajuta unitatile administrativ-teritoriale sa-si realizeze toate obiectivele propuse, finantate atat din bugetul public national, cat si din cel pus la dispozitie de Comisia Europeana. O alta investitie care se va demara in acest an la nivel de proiectare este reprezentata de minimum 3.000 km de trasee turistice, pentru care bugetul alocat este de 321 de milioane de euro. Lucrarile respective necesita specialisti in proiectare si executie, iar aici ne bazam pe sprijinul firmelor de constructii din tara noastra", a mai precizat Marin Tole.
 
 
Circa 4.800 de contracte au fost actualizate pe noile baze de preturi, in 2022
Pentru contracararea efectelor negative ale cresterilor semnificative de preturi din domeniul constructiilor, MDLPA a initiat OUG nr. 15/2021, prin care se majorau contractele de achizitie publica prin intermediul unei formule care, folosind indicii pusi la dispozitie de Institutul National de Statistica (INS), ajustau doar acea parte a cresterilor aferenta materialelor de constructii. Firmele au beneficiat de legea in cauza, putand astfel sa continue operatiunile pe santier.
"A fost un semnal de alarma tras de minister vizavi de fluctuatiile preturilor, iar Guvernul a marsat pentru a putea sa compenseze dereglarile aparute si sa asigure un anumit echilibru pe piata. Formula a asigurat echilibrul variatiei preturilor, indiferent de sensul crescator sau descrescator al acestora. Au fost astfel ajustate peste 1.446 de contracte executate pe programele ministerului, majorarea total depasind 522,5 milioane de lei. In 2022, am initiat o alta ordonanta de urgenta cu nr. 47, care tinea cont de cresterile generalizate ale preturilor si care ajusteaza nu numai preturile materialelor de constructii, ci si pe cele aferente transporturilor, utilajelor, echipamentelor, in general tot ceea ce tine de deviz. Formula este aplicata pe orizontala la toate contractele de achizitie publica finantate din bugetul de stat. Astfel, numai anul trecut s-au ajustat aproximativ 4.800 de contracte pe baza OUG nr. 47/2022, pentru o valoare estimata de 4,8 miliarde lei", a mai spus Marin Tole.
 
 
Noi proiecte legislative de reglementare a sectorului de constructii, in 2023
Pe langa partea de investitii, activitatea MDLPA este intensa inclusiv in domeniul modificarii normativelor de proiectare, in cel de elaborare a unor ghiduri si metodologii noi. Dintre normativele de proiectare actualizate dupa 25 de ani pot fi amintite cele pentru spitale, pentru ambulatorii, gradinite, crese, scoli etc. De asemenea, au intrat in vigoare si doua ghiduri noi NZEB (pentru cladiri existente, respectiv pentru constructii noi), precum si metodologia noua de calcul vizand eficienta energetica a constructiilor MC001 - document foarte mult asteptat de specialisti.
"La minister, se afla in faze finale de avizare si restul de documente din pachetul de 40 de normative la care s-a lucrat in ultimul an. Toate acestea demonstreaza ca autoritatea publica de reglementare din domeniu incearca permanent sa fie alaturi de companiile din bransa, care la randul lor au dovedit o deschidere evidenta pentru colaborare, in vederea elaborarii unei legislatii cat mai bune, in conformitate cu necesitatile obiective actuale. In prezent, lucram intens la Codul Amenajarii Teritoriului, Urbanismului si Constructiilor, care este, la randul sau, asteptat cu nerabdare de specialisti. Acesta va guverna domeniile avizarii, autorizarii, implementarii si monitorizarii constructiilor, respectiv aspectele esentiale ale urbanismului", a conhis Marin Tole.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
ALLBIMSISECAMRAWLPLUGhiltiABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
theda mar
rigips
leviatan
strabag nivel 1
concelex
ness project
Ubitech
MAKITA
viarom
noark
quadratum
CONCEPT STRUCTURE
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
CDS
EDIT-Structural
siniat

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
INNOCONSTRUCT2024
econet
ef-de-n
top 500
AICPS_30
ROGBC 2016
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander