Agenda Constructiilor
Vineri, 22 Noiembrie 2024
Home - Stiri - Expozitii & Conferinte - Uniprest Instal: Piata constructiilor este afectata de impredictibilitate si in 2024
Uniprest Instal: Piata constructiilor este afectata de impredictibilitate si in 2024
Expozitii & Conferinte Publicat de AG&F 18 Apr 2024 10:09
Pe 10 aprilie a avut loc cea de-a doua editie a conferintei anuale a profesionistilor in instalatii, HVAC si echipamente de incalzire/racire din Romania, Install Efficiency, organizata de Uniprest Instal.
Tema conferintei a fost eficientizarea business-urilor prin optimizarea proceselor interne si folosirea tehnologiilor de ultima generatie.
Daca la prima editie, in 2023, s-a discutat despre eficienta energetica si implicatiile pe care le are in domeniile adiacente – constructii si dezvoltare imobiliara rezidentiala, comerciala si industriala, tinand cont de contextul geo-politic si economic european de la acea vreme, de aceasta data, organizatorii si-au indreptat atentia spre identificarea si implementarea celor mai eficiente strategii si tehnologii pentru a creste eficienta proceselor interne, a instrumentelor folosite si a bugetelor de marketing si vanzari, dar si pentru satisface cerintele actuale ale pietei si a veni in intampinarea viitoarelor tendintele.
Inainte de a vorbi despre eficienta, e nevoie sa intelegem cum functioneaza si cum poate fi ea aplicata in proiectele profesionale zilnice, pentru a obtine cel mai bun rezultat viabil cu minimum de resurse.
In acest sens, principalele teme de dezbatere au fost: evolutia pietei de constructii, utilizarea inteligenta a procesarii documentelor prin AI, optimizarea managementului stocurilor, aplicarea metodologiilor Lean Six Sigma pentru imbunatatirea proceselor interne, precum si strategii de eficientizare a bugetelor de marketing si vanzari.
 
Piata constructiilor si a instalatiilor in 2023
In 2023, piata constructiilor si instalatiilor a fost dominata de impredictibilitate, ceea ce a generat scaderea apetitului pentru investitii si oprirea sau amanarea mai multor proiecte, situatie care persista si in 2024.
”Per total, in 2023, piata constructiilor a crescut cu 14,2%, crestere generata, in principal, de constructiile ingineresti: 33,2% in 2023, fata de 13,2% in 2022.
Constructiile rezidentiale au continuat trendul de scadere: -6.6% in 2023, fata de +4.8% in 2022, ca urmare a diminuarii numarului de autorizatii eliberate anul trecut, cu 20.6% mai putine comparativ cu 2022.
Constructiile nerezidentiale au inregistrat o usoara crestere in 2023 (2,3%), generata de doi factori: influenta statului care a investit in scoli, spitale si alte institutii ale aparatului central si/sau local din fonduri europene. Insa, desi acestea exista, accesarea lor este redusa si lipsesc prioritizarea corecta, dar si viziunea pe termen mediu si lung. Al doilea factor de crestere il reprezinta investitiile companiilor in infrastructura proprie.
Acest lucru a condus la o capitalizare mai buna a companiilor mici si medii, profesionalizare, plan si strategie pe termen mediu si lung. De pe alta parte, perioada prelungita de impredictibilitate a scazut numarul de noi investitii, iar segmentul office a fost puternic afectat de modul de lucru hibrid si WFH”, a spus Enikő Péter, Managing Director, Uniprest Instal.
Desi, in Romania, exista in continuare nevoia de locuinte noi, piata constructiilor rezidentiale este in scadere. Factorii determinanti pentru aceasta diminuare sunt: inflatia si dobanzile mari (care scad numarul de tranzactii), impredictibilitatea (care amana deciziile de investitii), reducerea bugetelor (care scade calitatea ceruta in piata), lipsa unor subventii de stat pentru produse inovative si eficiente.
In contextul european, Romania inregistreaza decalaje in ceea ce priveste numarul de locuinte supra-aglomerate – 40,5 %, comparativ cu media europeana de 16,8%. In perioada 2010-2023, in Romania, preturile locuintelor au crescut cu 26%, iar cele ale chiriilor cu 45%. Media europeana a avut o evolutie inversa: locuintele au crescut cu 50% iar chiriile cu 25%.
Henk-Jan Wegman, CEO Rensa Family, a afirmat ca la nivel european s-a inregistrat o scadere pe piata de constructii rezidentiale si a dat exemplu Germania, unde din 100.000 de cereri de noi case, numai jumatate, 50.000, se construiesc.
”Putem vorbi si de plusuri in piata de constructii si instalatii, printre care cresterea suprafetei in m2 din autorizatiile pentru constructiile nerezidentiale, cu 6,5% fata de 2022, influenta pozitiva a fondurilor din PNRR sau investitiile firmelor in infrastructura proprie”, a mai declarat Enikő Péter, Managing Director, Uniprest Instal.
Si pentru ca specialistii de astazi resimt din plin nevoia specialistilor de maine, aflati inca in proces de formare, pe scena Install Efficiency s-a aflat si Catalin Ioan-Lungu, Conf. Univ. Dr. Ing. si prim-vicepresedinte al AIIR din 2020, presedinte al OAER din 2018 si presedinte al Federatiei Europene a Asociatiilor Nationale de Ingineri de HVAC – REHVA, din 2022. Acesta a declarat ca obiectivul principal al mediului universitar a fost dintotdeauna sa formeze cei mai buni profesionisti in industrie, prin punerea la dispozitie a celor mai bune instrumente si know-how academic, dar si sa mentina o colaborare reala si apropiata cu mediul privat, astfel incat viitorii ingineri sa se deprinda din facultate cu proiectele si provocarile profesionale din industrie.
 
Provocarile si tendintele pietei in termenii eficientizarii si optimizarii proceselor interne
Vorbind despre eficienta si productivitate in cadrul companiilor, Attila Fazakas, Managing Director, Uniprest Instal, a mentionat importanta adoptarii si investitiei in instrumente digitale si tehnologii moderne. ”Piata si conditiile economice s-au schimbat foarte mult, iar concurenta nu se mai bazeaza pe cel mai mic pret, disponibilitate sau conditii comerciale, ci pe totalitatea acestor factori. Pentru ca o companie sa ramana printre primele optiuni ale profesionistilor din domeniu, are nevoie sa se concentreze pe identificarea si rezolvarea nevoilor din piata, concomitent cu monitorizarea si perfectionarea constanta a colaborarilor”.
Avansul rapid al tehnologiilor, complexitatea tehnica sporita a proiectelor sau forta de munca specializata tot mai greu de gasit sunt factori care ne obliga sa implementam noile tehnologii in activitatea interna a unei companii. ”La Uniprest Instal, am obtinut eficienta la nivel de companie prin optimizarea procedurilor si a fluxurilor interne, atat la nivel de departament, cat si de persoana implicata”, a mai adaugat Attila Fazakas.
Cosmin Alexandru, consultant in transformare organizationala si keynote speaker in cadrul evenimentului, a punctat importanta eficientei si a eficacitatii echipei, vorbind despre ce motiveaza oamenii pentru performanta, care e diferenta intre o echipa si un grup de lucru, dar si care sunt conditiile esentiale pentru performanta unei echipe.
 
Eficienta prin AI
Utilizarea inteligenta a procesarii documentelor prin AI incepe sa fie si in Romania o practica tot mai des folosita pentru stocarea structurata a documentelor si informatiilor dintr-o companie. ”Scalabilitatea, reducerea semnificativa a costurilor si satisfactia clientilor sau a partenerilor sunt principalele beneficii pe care IDP le aduce direct unei companii”, declara Decebal Popescu, Co-fondator si Managing Partner Smart Touch Technologies.
”Conform unor studii facute de Uniunea Europeana, constructiile se afla pe penultimul loc in ceea ce priveste digitalizarea. In concluzie, adoptarea si implementarea noilor tehnologii poate fi costisitoare, dar este singura cale de a merge inainte”, a mai spus si Attila Fazakas.
De asemenea, in cadrul conferintei, organizatorii au adus exemple de bune practici in ceea ce priveste eficienta in domeniul constructiilor si a instalatiilor. Proiectul #NoiFacemUnSpital, al Asociatiei Daruieste Viata, a demonstrat ca un spital, in Romania, poate indeplini toate standardele de eficienta si sustenabilitate. ”Calitatea aerului interior si confortul termic, confortul functional, acustic, vizual, psihologic si social sunt principiile de baza pentru proiectarea cladirilor medicale sustenabile”, afirma Raluca Soaita, arhitect, fondator Tesseract Architecture.
Printre speakerii Install Efficiency s-au mai aflat si Marius Soflete (inginer, constructor, proiectant specializat de case pasive), Vlad Weber (Allied Engineers Grup), Roxana Hurducas (Brand Strategy Consultant), Patrick Jansen (Head of Innovation Department at Rensa Family), Adrian Roman (Director Tehnic Uniprest Instal), Aurelian Dorian Iuscu (Managing Partner Business Future Solutions), Stelian Ciorogariu (Business Development CEE, Countru Manager, Slimstock) si Bogdan Voicu (Skanska Romania).
Cei peste 120 de participanti la a doua editie Install Efficiency au avut parte de demonstratii live de scanare si imprimare 3D, la standul celor de la 3Dinbox.ro.
***
Uniprest Instal este dezvoltatorul primului ecosistem dedicat exclusiv profesionistilor in instalatii, HVAC si echipamente de incalzire/racire din Romania. Cu o experienta de peste 15 ani si sediul central la Targu Mures, compania deserveste intreg teritoriul Romaniei prin cele 10 depozite si puncte de lucru din Baia Mare, Brasov, Bucuresti, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Iasi, Sibiu, Targu Mures si Timisoara.
Portofoliul Uniprest Instal contine peste 7.000 de articole stocabile si peste 300.000 de produse speciale disponibile la comanda, grupate in 6 categorii: Gaz, Termice, Apa, Sanitare, Energie Verde si AC/Ventilatie.
Incepand cu ianuarie 2010, Uniprest Instal face parte din grupul olandez Rensa, specializat de peste 65 de ani in comertul en-gros al produselor HVAC-S (incalzire, ventilatie, aer conditionat si instalatii sanitare), alaturi de companii din Germania si Olanda.
 
Agenda Investitiilor
ABONARE REVISTA (click aici):  PROIECTE | INVESTITII | REVISTE | INDEX COMPANII
DATE DE CONTACT: Agenda Constructiilor & Fereastra - Tel/Fax: 021-336.04.16, 031-401.63.88
 
TotalEnergiesSISECAMABONARE REVISTEhiltiALLBIMRAWLPLUG
ROCKWOOL 196
Editia
OCTOMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 186 (Octombrie 2024)
 

Autentificare

Editia
SEPTEMBRIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 185 (Septembrie 2024)
 
romania fara hospice
GHID de INSTALARE
Acvatot 2019
ERBASU CONSTRUCT
Ubitech
DRS
quadratum
EDIT-Structural
rigips
VEGO
ness project
BogArt
SIGM
ELECTROGRUP
viarom
theda mar
noark
Arduro
CONCEPT STRUCTURE
MAKITA
concelex
CDS
AED
konsent
SSAB
strabag nivel 1
leviatan

Parteneri

HABITAT
top 500
FPSC_2019
top 500

pereti cortinatamplarie aluminiu Termopan Salamander
urmarirea comportarii in timp a constructiilor<