Agenda Constructiilor
Joi, 25 Aprilie 2024
hilti
Home - Stiri - Info-Santiere - PUD al Cartierului pentru Justitie va fi supus dezbaterii publice in martie 2022
PUD al Cartierului pentru Justitie va fi supus dezbaterii publice in martie 2022
Info-Santiere Publicat de Elena Icleanu 18 Feb 2022 14:31
Proiectul Cartierului pentru Justitie este in etapa elaborarii Planului Urbanistic de Detaliu (PUD), ce va fi pus in dezbaterea publica in luna martie a acestui an, ulterior urmand a fi supus aprobarii Consiliului Local Sector 3, potrivit lui Alexandru Dimitriu, consilier local al Sectorului 5 si fost secretar de stat in Ministerul Justitiei. Afirmatia a fost facuta in contextul acuzatiilor fostului primar al Capitalei, Gabriela Firea, adresate actualei administratii, care ar fi blocat proiectul, odata cu suspendarea PUZ-urilor de sector.
"In acest moment, PMB nu are nicio implicare in proiectul «Cartierul pentru Justitie». Proiectul este in etapa elaborarii Planului Urbanistic de Detaliu ce va fi pus in dezbaterea publica in luna martie a acestui an. Ulterior el va fi supus aprobarii Consiliul Local Sector 3. In schimb, atunci cand a fost nevoie de aprobarea Consiliul General al Municipiului Bucuresti pentru continuarea acestui proiect, PSD s-a opus. Pe 1 septembrie 2021, PSD a votat impotriva mentinerii in vigoare a Planului Urbanistic Zonal pentru Cartierul pentru Justitie. Atunci PSD nu isi dorea acest proiect? Acum il doreste? Hotararea Consiliului General ce era atat de necesara pentru a merge mai departe cu Cartierul pentru Justitie a fost adoptat de majoritatea USR PNL din CGMB in urma solicitarilor repetate venite din partea Ministeului Justitiei de la acea vreme, Stelian Ion si a subsemnatului, in calitate de secretar de stat coordonator al proiectului Cartierul pentru Justitie", a scris Alexandru Dimitriu pe Facebook.
 
 
Dupa ce, la propunerea primarului general, Nicusor Dan, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a suspendat, in februarie 2021, 5 PUZ-uri de sector pe motive de ilegalitate, in luna septembrie 2021 consilierii au propus un amendament la acea hotarare, pentru exceptarea de la suspendare a planurilor urbanistice pentru anumite proiecte de utilitate publica, respectiv obiective de interes national, precum si obiectivele de investitii publice din domeniul apararii, ordinii publice, sigurantei nationale si justitiei. Desi s-a facut aceasta derogare, Planul Urbanistic Zonal al Sectorului 3, care permitea betonarea mai multor spatii verzi a fost anulat definitiv in instanta la finalul lunii noiembrie 2021 pe motiv ca a fost aprobat ilegal.
In continuare, ramane de vazut daca si in ce conditii, dupa anularea Planului Urbanistic Coordonator al Sectorului 3 in instanta, proiectul poate inainta in avizare cu aprobarea PUD.
La inceputul acestui an, Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a discutat cu managerul de tara al Bancii Mondiale, Anna Akhalkatsi, despre stadiul proiectelor finantate sau implementate de Banca Mondiala in beneficiul sistemului judiciar, inclusiv Cartierul pentru Justitie. Cele doua institutii negociaza acordarea unui nou imprumut, in valoare de 400 de milioane de euro, pentru finantarea proiectului de dezvoltare a acestui proiect major.
 
 
"Programul de regenerare urbana pentru proiectul de utilitate publica Cartierul pentru Justitie, cu o implementare secventiala de 6-7 ani, este considerat primul proiect postdecembrist de regenerare urbana, care are ca finalitate crearea conditiilor optime de infrastructura pentru desfasurarea activitatii a 23 de institutii propuse spre includere. Proiectul este in etapa de pregatire, in valoare de 2,5 milioane USD, cu o noua durata de implementare pana in mai 2023, in paralel cu negocierea, din prezent, a acordarii unui nou imprumut de o valoare considerabila, apreciata, la acest moment al negocierii, la peste 400 milioane euro", se arata in comunicatul transmis de Ministerul Justitiei dupa intalnirea celor doi oficiali.
***
Cartierul pentru Justitie ar putea fi construit langa Biblioteca Nationala a Romaniei (Bulevardul Mircea Voda), urmand sa includa spatiile destinate instantelor de judecata, parchetelor de pe langa acestea cu sediul in Bucuresti (sali de judecata, arhive, birouri pentru judecatori si procurori, grefieri, personal contractual si auxiliar, spatii tehnice etc.), precum si a altor institutii din sistemul judiciar. Alaturi de acest complex de constructii este integrat si un parc care ar trebui sa deserveasca intreaga zona.
Potrivit Ministerului Justitiei, noul proiect va avea un studiu de fezabilitate pana la finalul acestui an, dupa realizarea acestuia urmand a fi stabilita si valoarea totala a investitiei.
 
ALLBIMSISECAMRAWLPLUGABONARE REVISTE
ROCKWOOL 196
Editia
MARTIE/APRILIE 2024!
- pe site -
Revista Agenda Constructiilor editia nr. 181 (Martie-Aprilie 2024)
 

Autentificare

romania fara hospice
GHID de INSTALARE
MAKITA
rigips
Acvatot 2019
strabag nivel 1
concelex
theda mar
Ubitech
quadratum
EDIT-Structural
viarom
CDS
CONCEPT STRUCTURE
ness project
ERBASU CONSTRUCT
noark
leviatan
siniat

Parteneri

top 500
HABITAT
AHK 2022
FPSC_2019
econet
ROGBC 2016
top 500
AICPS_30
ef-de-n
top 500

pereti cortina si tamplarie aluminiu exigeretamplarie aluminiu Termopan Salamander