AQUATIM SA investeste 340 milioane lei in 2025 pentru extinderea retelelor de apa |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de AG&F 01 Apr 2025 06:25 |
![]() Valoarea acestor investitii este de peste 340 milioane de lei, iar banii provin din doua surse. Astfel, aproximativ 335 milioane de lei sunt obtinuti din proiectele cu finantare europeana, la care se adauga circa 6,2 milioane de lei din sursele proprii ale companiei.
Conform directorului general al Aquatim SA, dr. ing. Ilie Vlaicu, „prin aceste investitii, Aquatim contribuie la cresterea gradului de acoperire a serviciilor de alimentare cu apa in sistem centralizat si de canalizare, la nivelul judetului. De asemenea, ne respectam misiunea de a asigura servicii de inalta calitate clientilor si consumatorilor nostri, fara sa prejudiciem resursele naturale limitate, de a proteja mediul inconjurator si de a contribui la bunastarea comunitatilor pe care le deserveste”.
Ca un bilant, la finele lui 2024, infrastructura de apa si de canalizare din cele 163 de localitati aflate in aria de operare a Aquatim cuprindea 310 foraje, peste 2.600 de km de conducte de alimentare cu apa, peste 1.600 de km de canalizare, 42 de statii de tratare a apei potabile, 28 de statii de epurare a apei uzate si 26 de gospodarii de apa.
![]() Fonduri europene din perioada de programare 2021-2027
In perioada de programare 2021-2027, Aquatim implementeaza „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din judetul Timis, in perioada 2014-2020 - etapa II”, prin care se continua investitiile demarate in perioada anterioara de programare. Valoarea totala eligibila a proiectului este de peste 708 milioane de lei fara TVA, conform contractului de finantare nr. 8/30.04.2024.
In cadrul etapei a II-a se deruleaza 41 de contracte, din care trei sunt contracte de servicii si 38 sunt contracte de lucrari. Obiectivele de investitii aferente a 10 contracte de lucrari au fost finalizate cu procese verbale de receptie la terminarea lucrarilor.
De asemenea, Aquatim lucreaza la pregatirea proiectului pentru dezvoltarea infrastructurii de apa, apa uzata si tranzitia la o economie circulara in Municipiul Lugoj, judetul Timis, cofinantat prin Programul Dezvoltare Durabila (2021 -2027).
Cifra de afaceri a companiei se mentine pe un trend crescator
Daca, in anul 2023, cifra de afaceri a Aquatim fost de 295 milioane de lei, in 2024 aceasta s-a ridicat la 332 milioane de lei, in crestere cu 12,5%. Pentru anul 2025 se estimeaza o crestere a cifrei de afaceri cu 20% fata de cea din 2024.
![]() Planul de Siguranta a Apei (SPA) al companiei
Planul de Siguranta a Apei reprezinta cadrul de identificare a pericolelor, de evaluare a riscurilor si de management al riscului, impreuna cu masuri de control, de monitorizare, planuri pentru incidente si situatii de urgenta si procedurile aferente, intocmit si implementat in vederea furnizarii unei ape sigure pentru consumul uman.
In cadrul companiei au fost identificate si analizate potentialele pericole pornind de la sursa de apa si pana la robinetul consumatorilor. De asemenea, s-au stabilit masuri pentru prevenirea si controlul riscurilor, monitorizarea masurilor de control si imbunatatirea conditiilor de operare. Informatiile se regasesc in procedurile de operare si in Planurile de Siguranta a Apei avizate de catre Directia de Sanatate Publica Timis.
Masuri pentru asigurarea alimentarii cu apa a populatiei pe tot parcursul anului
In ceea ce priveste alimentarea cu apa a Timisoarei, aceasta se bazeaza pe doua surse. Aproape un sfert din apa potabila este obtinuta din foraje de mare adancime si trei sferturi provin din Bega. Debitul canalului este unul constant, pentru ca nodul hidrotehnic de la Costei directioneaza acolo apele raurilor Timis si Bega in functie de nevoi. Iar in caz de extrema necesitate se poate apela oricand la rezerva de apa din lacul de acumulare Surduc. Asadar, se preconizeaza ca la Timisoara nu se vor ivi probleme, indiferent de conditiile climatice tot mai dificile - cum au fost cele din vara anului trecut.
Pe de alta parte, reteaua de canalizare si statia de epurare, in care de asemenea s-a investit si se investeste mult, ofera siguranta ca orasul va face fata fara probleme chiar si in conditii de precipitatii extreme.
![]() La nivelul judetului, lucrurile stau insa un pic altfel, pentru ca alimentarea localitatilor se face mai mult din foraje, iar nivelul panzei freatice poate fi afectat de seceta. La asta se mai adauga si obiceiurile de consum ale populatiei, care risipeste apa potabila de la robinet pentru udarea gradinilor. Astfel, in conditii de canicula si seceta prelungita exista riscul sa scada presiunea in retea si chiar sa se intrerupa furnizarea apei.
"Pentru a incerca sa prevenim aceste situatii, Aquatim deruleaza mereu campanii de constientizare, in mass media si pe retelele sociale, in care subliniem ca suntem cu totii responsabili pentru protejarea si utilizarea rationala a resurselor de apa”, precizeaza dr. ing. Ilie Vlaicu.
Utilizarea apei uzate in agricultura - un pariu pentru viitor
Dupa cum s-a putut constata in urma unor discutii mai ample, desfasurate si la Bruxelles, la nivelul populatiei si al fermierilor exista o anumita reticenta de a utiliza apa epurata in agricultura. Asta desi apa epurata respecta normativele si cerintele de calitate pentru a reintra in circuitul natural. Ca atare, sunt necesare campanii de constientizare a populatiei si agricultorilor in privinta beneficiilor acestei masuri, prin care solul - si nu industria - ar deveni primul si cel mai important beneficiar al acestei ape, una de calitate si furnizata in ritm constant.
In acest moment, in Romania doar Primaria Buzau are un proiect de reutilizare a apei epurate. Acesta se afla la nivelul studiului de pre-fezabilitate, care a demonstrat ca azotul si fosforul sunt in limitele acceptate pentru utilizarea apei epurate in agricultura.
![]() Impunerea impozitului pe constructii si impactul asupra companiei de apa
Potrivit directorului general al Aquatim, „se poate demonstra, cu date si cifre, ca OUG 156/2025, care impune taxe suplimentare pentru constructiile speciale, aduce prejudicii semnificative si industriei apei, afectand nu doar companiile din acest sector, ci si consumatorii finali. Impactul negativ se resimte in calitatea serviciilor oferite si in costurile suportate de populatie. De aceea, consider ca este esential ca deciziile luate la nivel de Guvern sa fie fundamentate pe analize riguroase si consultari cu specialisti din domeniu, pentru a evita masuri care pot dauna companiilor de apa, dar si economiei nationale in ansamblu”.
|