WILO Romania: Crestere de 9% a afacerilor din 2024, la peste 20 de milioane de euro |
Instalatii de apa & sisteme HVAC Publicat de Ovidiu Stefanescu 02 Apr 2025 06:25 |
![]() Interviu cu Ioan Urian, Building Services Sales Manager Wilo Romania.
- Cum a evoluat piata locala de pompe/ sisteme de pompare in 2024 si ce perspective de dezvoltare sunt in acest domeniu in intervalul 2025-2030?
- Businessul Wilo Romania este impartit pe mai multe segmente, fiecare evoluand diferit. Am observat ca in 2024 numarul de proiecte rezidentiale noi s-a pastrat la acelasi nivel scazut ca in 2023, in timp ce, din cauza incertitudinii economice, numarul de credite ipotecare a fost similar. Pe segmentul non-rezidential, investitiile publice au fost cele care au creat cerere. Spitalele, scolile si gradinitele, unitatile militare si aeroporturile au reprezentat principalele investitii publice in 2024. Alaturi de acestea, in continuare avem in urmarire si stadioanele sau salile de sport aflate in diverse stadii (proiectare, licitatie, in constructie). Investitiile private s-au rezumat la spatii logistice si depozite, alaturi de cateva proiecte comerciale. Cladirile de birouri se afla la cel mai scazut nivel de ocupare, motiv pentru care si suprafata construita este foarte redusa.
Perspectiva de dezvoltare pe urmatorii 5 ani in domeniul nostru de activitate depinde foarte mult de rata de absorbtie a fondurilor europene, in special PNRR, unde un numar ridicat de proiecte de infrastructura medicala depinde de aceasta sursa de finantare.
- Care sunt marcile/ tipul de sisteme de pompare comercializate si ponderea acestora in totalul vanzarilor?
- Aplicatiile deservite de pompele noastre sunt cele din categoria HVAC (incalzire, ventilare, aer conditionat, productie de apa calda menajera - ACM), aplicatii de ridicare a presiunii (tratarea apei, irigatii, extragerea apei brute, distributia apei), managementul apelor uzate (evacuarea, transportul si tratarea acestora) si incendiu (grupuri de pompare pentru stingerea incendiilor cu hidranti si sprinklere/ drencere). Cea mai mare pondere din totalul vanzarilor o au pompele pentru HVAC si ape uzate, cu cate 36% fiecare, urmate de pompele pentru ridicarea presiunii (19%) si grupurile pentru stingerea incendiilor (9%).
- Specificati care sunt tarile de unde sunt importate sistemele firmei dumneavoastra in Romania sau capacitatile de productie de care dispuneti. Aveti in vedere, pe termen lung, investitii in extinderea activitatii in Romania?
- Wilo are 15 fabrici principale si 80 de companii de productie si vanzare. Sediul central si principala fabrica este situata in Dortmund - Germania. In localitatea Hof din aceeasi tara, Wilo are o fabrica specializata in pompele pentru apa uzata. In Franta, la Aubigny si Laval, grupul produce pompele OEM si cele multietajate, iar in Bari - Italia se executa grupurile de pompare conforme normativului EN12845. Restul fabricilor situate pe alte continente si deservesc pietele locale (doua fabrici in SUA, trei in Asia, doua in Orientul Mijlociu si una in India).
In Romania asamblam grupuri de pompare pentru ridicarea presiunii si stingerea incendiilor cu hidranti, care sunt livrate atat pe plan local, cat si in statele vecine (Ungaria, Bulgara, Grecia, Croatia, Slovenia, Cehia etc.). In viitor, dorim sa marim capacitatea de productie a acestor grupuri si chiar sa mutam productia unor pompe noi la Bucuresti.
- Care sunt principalele dificultati pe care le intampinati in activitatea curenta?
- Desi in ultimii ani, am investit foarte mult in productia europeana de componente electronice, in continuare unele tehnologii sunt importate din Asia. Rutele de transport sunt afectate de conflictul din Orientul Mijlociu, iar termenele de aprovizionare in unele situatii au creat dificultati. Incercam, printr-o planificare corecta si prin cresterea nivelului stocurilor, sa raspundem cat mai rapid la solicitarile clientilor nostri si sa diminuam impactul problemelor geopolitice aparute in ultimul timp.
Pe plan intern, noile masuri fiscale, care au intrat in vigoare in ianuarie 2025, au afectat piata constructiilor in mod direct. Firmele de instalatii si cele de antreprenoriat general au fost nevoite sa implementeze cresteri de preturi, iar unele proiecte au incetinit. Pentru contractele semnate inaintea lansarii noului pachet de masuri fiscale, la preturi care nu tin cont de respectivele modificari, ar putea fi adoptate solutii tehnice de o calitate mai slaba, cu echipamente avand eficienta mai scazuta, pentru a putea fi finalizate. Unele proiecte ar putea dura mai mult timp, iar altele din pacate, ar putea fi stopate.
|